Kosttilskud til kvinden - Folsyre før og under graviditet
Hvis du er du gravid, eller planlægger at blive det inden for den nærmeste fremtid, er det vigtigt at tænke kosttilskud ind i dine daglige rutiner. Både før og under graviditet er det nemlig essentielt, at du får de rette vitaminer. Særligt folsyre, der i gamle dage gik under betegnelsen folinsyre, er et vitamin, der fra naturens side findes i flere fødevarer. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog alligevel, at gravide kvinder eller kvinder, der forsøger at blive gravide, tager folsyre som et dagligt kosttilskud for at sikre, at du får tilstrækkeligt med folsyre i forbindelse med graviditet.
-
Babyplan Folsyre
Har du husket folsyre?
Folsyre er et B-vitamin, der findes i fx spinat, bælgfrugter, brød, gryn, bær og frugter og bruges ved blandt andet celledeling.
Sundhedsstyrelsen anbefaler 400 mikrogram folsyre dagligt fra cirka tre måneder før graviditeten til 12 uger henne i den. Folsyre sænker risikoen for misdannelser af hjerne og rygmarv (rygmarvsbrok) hos barnet med helt op mod 40%. De 400 mirkogram er en mængde, der er svær for de fleste at dække via kosten og derfor kræver et kosttilskud. Dette folattilskud bør du begynde på så snart, I planlægger at arbejde på en graviditet.
Indhold: 90 tabletter
-
Bio-Folin 400 mcg (180 tabl.)
Ny version: Med aktivt methylfolat
Her er et kosttilskud, som alle kvinder bør spise hvis de planlægger graviditet eller er gravide.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at kvinder, som ønsker at blive gravide, indtager mindst 400 µg folsyre dagligt. Dette behov opfyldes ved at indtage 1 tablet Bio-Folin dagligt.
Indhold:
180 tabletterPharma Nord
Spørgsmål og svar vedr. folsyre og graviditet
Hvad er folsyre?
Folsyre er et vandopløseligt B-vitamin (B9). Det kendes også som folinsyre, folat og folacin.
Folsyre hjælper blandt andet kroppen til at danne nye celler via celledeling.
Folsyre vitaminet kan ikke blive opbevaret i kroppen i længere end et par måneder. Af denne årsag er det vigtigt at indtage folsyre vitaminet regelmæssigt.
Hvorfor skal man tage folsyre, når man gravid?
Sundhedsstyrelsens anbefaler, at kvinder indtager 400 mikrogram folsyre fra de overvejer graviditet og de første 12 uger af graviditeten. Et tilskud af folsyre kan nemlig forebygge medfødte misdannelser af hjernen og rygmarven hos barnet.
På dag 22-29 efter befrugtningen lukkes fostrets neuralrør, som senere udvikler det sig til hjernen og rygmarven. I denne proces spiller folsyre en vigtig rolle. Hvis neuralrøret ikke lukker sig, fører det til en medfødt misdannelse. Nogle kan være kosmetiske, andre er mere alvorlige misdannelser.
Folsyre spiller en stor rolle i opbygningen af nye celler, i særdeleshed hurtigvoksende celler såsom benmarvsceller, hud og mucosaceller og cellerne i et voksende foster. Behovet for dette vitamin i særlig stort i forbindelse med befrugtningen og den tidlige celledeling.
Folsyre er nødvendigt for cellernes stofskifte og dannelsen af røde blodlegemer. Mangel på folsyre medfører anæmi (blodmangel).
Hvornår skal man starte med at tage folsyre?
Anbefalingen fra sundhedsstyrelsen er at starte med et tilskud folsyre fra man planlægger graviditet til man er tre måneder inde i graviditeten.
Hvor meget folsyre skal man tage under graviditeten?
Sundhedsstyrelsens anbefaler, at kvinder indtager 400 mikrogram folsyre dagligt fra de planlægger graviditet og de første 12 uger af graviditeten. Vær opmærksom på at flere multivitamintabletter allerede indeholder multivitamin, men at det muligvis ikke er den anbefalede mængde for gravide.
Kan jeg dække mit behov for folsyre gennem kosten?
Du kan godt få folsyre gennem din kost. Gode kilder til folsyre er bl.a. broccoli, rå blomkål og asparges, spinat, mandler, bananer, nødder, mælk og kød. Selv om du spiser disse madvarer daglig, er det alligevel svært at få den tilstrækkelige mængde folsyre gennem kosten. Derfor anbefales alle, der planlægger graviditet, at tage folsyre som kosttilskud.