Ægløsningstest

Babyplans ægløsningstests, uanset testtype, er brugervenlige og lette at anvende. Babyplans ægløsningstest er alle særdeles velegnede til hjemmebrug, men er fortsat af samme høje kvalitet som de ægløsningstest du kan få foretaget hos egen læge, gynækologi eller købe på apoteket. Babyplans ægløsningstests foretages ved, at du enten dypper teststrimlen eller teststaven direkte i et bæger med urin, eller holder disse direkte i urinstrålen. Herefter vil du inden for meget få minutter få vist resultatet.

Spørgsmål og svar vedr. Ægløsningstest

Hvordan virker en ægløsningstest?

Ægløsning sker som følge af en forøgelse af kønshormonet LH i kroppen. LH udskilles i urinen, og det er derfor via en urintest, at du bedst kan finde frem til, hvornår du har størst sandsynlighed for at blive gravid.

Ægløsningstest måler tilstedeværelsen af LH, som stiger kraftigt 24-48 timer før ægløsningen sker.

Når du finder en LH-stigning ved du at ægløsning nærmer sig og at du har en høj chance for at blive gravid. De to dage med den største chance for at blive gravid er dagen før man har ægløsning samt 12-24 timer efter ægløsning.

Hvornår skal du begynde med ægløsningstest?

Man tester for ægløsning få dage inden den forventede ægløsning, gerne mellem 2-3 dage før. En kvindes ægløsning sker normalt midt i menstruationscyklussen og længden på cyklussen regnes fra den dag du starter med at bløde til dagen inden din næste blødning starter. Så hvis din cyklus fx normalt er på 26 dage, så skal du begynde med ægløsningstests på dag 10, eller hvis din cyklus normalt er på 28 dage, så skal du begynde med  ægløsningstests på dag 12.

Kender du ikke din cyklus, kan du starte med at teste 11 dage efter begyndelsen af din seneste menstruation.

Udfør en test hver dag igennem 5 dage eller indtil stigning i LH hormonet er blevet testet positivt.

Hvordan ser en positiv ægløsningstest ud?

Hvis din ægløsningstest viser to streger, hvor teststregen (T) er lige så kraftig eller mere kraftig end kontrolstregen (C), indikerer det, at din ægløsning gerne skulle indtræffe i løbet af de næste 24-48 timer.

Positiv ægløsningstest
Positiv ægløsningstest – teststregen til venstre er lige så kraftig som kontrolstregen.

Hvor sikker er en ægløsningstest?

De tests, der findes til hjemmebrug i dag, er alle af meget god kvalitet. De fleste af alle ægløsningstest er over 99 % sikre, såfremt du har udført testen nøjagtig efter brugsvejledningens instruktioner.

Hos Babyplan finder du nogle af de mest sikre, anerkendte og anvendte ægløsningstest. Uanset hvilken Babyplan ægløsningstest du vælger, er kvaliteten og sikkerheden den samme. Det er derfor blot et spørgsmål om, hvorvidt du foretrækker en ægløsningstest udformet som strimmel eller stav. Alle Babyplans ægløsningstest har en følsomhed på 25mlU/ml og en nøjagtighed på mere end 99 %.

Hvordan ved jeg, om jeg har ægløsning?

En del kvinder kan fysisk mærke når de får deres ægløsning hvor de mærker en svag smerte i underlivet.  Mange kvinder mærker også menstruationslignende smerter i dagene op til ægløsning, som sandsynligvis skyldes at kroppen er i gang med de sidste forberedelser inden det kan løsne ægget.

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde hvilke symptomer hun ligger mærke til eller genkender.

  • Ømme bryster
  • Mavekramper, mavesmerter
  • Øget udflåd
  • Øget kropstemperatur

Kropstemperaturen er også værd at holde øje med, hvis du prøver at blive gravid og gerne vil vide, hvornår du har ægløsning.

Ved at måle din temperatur hver morgen vil du kunne finde ud af hvornår du har haft ægløsning. Temperaturen stiger nemlig op til 0,5 grader efter ægløsningen er sket. Denne metode hedder Basal temperaturmetoden (BBT).