Babyplan hjerte logo

Basal temperaturmetoden (BBT)

Sådan bruger du basal temperaturmetoden til at finde din ægløsning

For at give dig selv den største chance for at blive gravid, har du brug for at vide, hvornår du har ægløsning hver måned. Heldigvis betyder ændringer i din basale kropstemperatur (BBT) og livmoderhalsslim, at du kan forudsige, hvornår dette vil ske.

Kortlægning af din kropstemperatur og livmoderhalsslim kan give dig et klart billede af din cyklus. Du kan gøre dette ved hjælp af vores blanke diagram.

Hvis du vælger at bruge denne metode, så start med at se vores eksempel diagram. Dette vil give dig en ide om, hvordan dit blanke diagram kan se ud, når det er udfyldt.

Husk at enhver kvindes cyklus er forskellig, og at din ikke nødvendigvis er lig med vores eksempel eller er den samme fra måned til måned.

Når du er klar til at begynde at kortlægge din kropstemperatur og livmoderhalsslim, skal du gøre følgende:

  • Udskriv en kopi af vores blanke diagram og køb et godt digital termometer med to decimaler.
  • Fra den første dag du får din menstruation (første dag i din cyklus), tag din temperatur inden du står op om morgenen og markér dette på diagrammet med en prik. Forbind prikkerne hver dag, for at se hvordan din basale temperatur svinger fra dag til dag.
  • På samme tid, når du tjekker din temperatur, skal du kontrollere konsistensen af ​​din livmoderhalsslim. Registrer dette ved hjælp af forkortelserne på diagrammet, f.eks. Æ for æggehvidelignende. Marker de dage, du har din menstruation med et M.
  • I slutningen af ​​din cyklus skal du gå tilbage og kigge efter den dag du havde ægløsning. Det er normalt den sidste dag, at din livmoderhalsslim svarer til æggehvidelignende eller den følgende dag. Det er også normalt forbundet med et fald i temperatur efterfulgt af en lille stigning, der varer tre dage. Cirkel dagen i din cyklus, du havde ægløsning.
  • Fortsæt med at kortlægge din cyklus i de næste par måneder, og start et nyt blankt diagram på den dag du starter din menstruation hver gang.
  • Du kan også bruge ægløsningstest og skrive resultatet ind i diagrammet, som en ekstra hjælp til at forudse hvornår din ægløsningen vil ske. Få en guide til ægløsningtest her
  • Se efter mønstre i din cyklus. Du kan bemærke, om du har ægløsning på samme cyklus dag, eller du kan bemærke andre mønstre, der vises. For eksempel har du sandsynligvis to eller tre dage æggehvidelignende livmoderhalsslim før du har ægløsning, mens en permanent stigning i temperatur signalerer slutningen af ​​din frugtbare periode. Selvfølgelig er hver kvindes krop anderledes, så det er op til dig at læse tegnene.
  • Sørg for at have sex hver anden dag i din mest frugtbare periode for den bedste chance for at blive gravid.

Læs uddybende spørgsmål og svar til temperaturmetoden herunder

Download og print

Blankt basal kropstemperatur diagram

Download og print blankt BBT diagram

Tjek din BBT hver dag og udfyld diagrammet.

 

BBT diagram eksempel
Se BBT diagram eksempel her

Hvad er basal temperaturmetoden?

Når du ønsker at blive gravid og finde dine mest frugtbare dage, kan du som hjælp bruge flere forskellige metoder. Basal temperaturmetoden også kaldt BBT (Basal Body Temperature) er en af dem. Metoden kan også bruges præventivt – dog med betydelig mindre sikkerhed sammenlignet med de fleste andre prævensjonsmidler.

Basal temperaturmetoden blev første gang nævnt 1953 af en engelsk professor Marshall, og metoden baseres på termiske effekter af progesteron i hjernens varmeledningscentrum.

Basal temperaturmetoden er en god metode til at kortlægge din cyklus på, hvis man har forsøgt at blive gravid i længere tid uden held. Også kvinder som af forskellige årsager ikke kan eller vil bruge traditionelle fertilitetsprodukter som f.eks. ægløsningstest, kan vælge at benytte sig af basal temperaturmetoden.

Ved at holde styr på forandringer i din basale kropstemperatur over tid får du en god hjælp til at se hvornår du er mest frugtbar, og dermed også hvornår det er bedst at have sex.

Babyplan digital termometer

Hvad går metoden ud på?

Basal temperaturmetoden går ud på at man dagligt måler sin temperatur for at komme frem til hvornår ægløsningen er sket.

Kropstemperaturen er normalt under 37ºC i menstruationscyklusens første del, men øges med ca. 0,2 – 0,4 ºC omkring en til to dage efter ægløsningen hos de fleste kvinder (der kan forekomme individuelle variationer). Temperaturen forbliver derefter på det forhøjede niveau i den resterende del af cyklussen, og den lavere temperatur er først tilbage efter at menstruationen er begyndt.

Hvad kræves for at kunne bruge metoden?

For at metoden skal fungere, kræves bl.a. et digitalt termometer med to decimaler af god kvalitet, der som minimum har 0,1°C i nøjagtighed.

Temperaturen bør måles når man er vågner om morgenen før man er stået op, og før man har spist eller drukket noget (selv før man går på toilettet). Målingen bør ske ved omtrent samme tidspunkt hver dag, og samme termometer bør bruges hver gang.

Babyplan digital termometer kan her være et godt valg, siden det har flere fordele sammenlignet med mange andre termometre i handlen, bl.a. har den et oplyst display, noget som er meget praktisk på mørke morgener (du er fri for at tænde for lyset og vække din partner og/eller børn). Termometeret har også en blød og feksibel spids, som gør det mindre hårdt at holde i munden ved oral testing.

I tillæg kan Babyplan digital termometer gemme op til 30 temperaturmålinger.

For at basal temperaturmetoden skal fungere, skal man nøjagtigt notere målingerne – måske også over en lang tid. Du kan til dette formål downloade og printe vores blanke BBT skema hvor temperaturen noteres dag for dag, så et tydeligt billede af menstruationscyklussen med tid kan ses.

» Køb Babyplan digital termometer her

Er der nogen ulemper ved at bruge basaltemperaturmetoden?

Man bør være opmærksom på at det ikke altid er helt nemt at bruge basal temperaturmetoden – da der kan findes flere andre årsager til en noget forhøjet kropstemperatur, f.eks. en lille infektion, alkohol, varme eller kolde drikkevarer, stress, angst, flyveturer/jet-lag eller stærkt krydret mad.

For at få den bedst mulige information fra dine målinger, kan det være en god idé at liste alle de faktorer som evt. kan påvirke temperaturskemaet, tilføj derfor dine egne koder/symboler for det som evt. kan påvirke dine resultater.

Det er også nødvendigt at være nøjagtig ved målingerne, og holde ud – det kan tage tid før du har lært at tolke dine temperaturkurver.

Cyklusser uden ægløsning forekommer naturligt hos de fleste kvinder en gang imellem. I en sådan cyklus vil man ikke kunne se en temperaturøgning.

Basal temperaturmetoden giver information om hvornår ægløsningen allerede er sket. Ægget lever maks. 24 timer efter at det er sluppet fra æggelederen, og hvis det ikke bliver befrugtet under levetiden, vil der ikke kunne ske nogen undfangelse i den cyklus.

Hvordan tolker man sine målinger?

Bedømelse af temperaturdiagrammet kaldes generelt for ”tre over seks regelen”. Det betyder at når du har registreret 3 dage i træk med forhøjet temperatur sammenlignet med gennemsnittet fra de sidste 6 dage før øgningen, så kan du gå ud fra at du har haft ægløsning.

Kan alle kvinder bruge metoden?

Kvinder som har skifte- eller natarbejde bør ikke bruge metoden. Det er fordi at kroppen når sin basale kropstemperatur først efter 4 timer af sammenhængende søvn. Ved meget oppegående eller vågenhed om natten, vil det komme til at øge den basale kropstemperatur.

Hvorfor sker temperaturøgningen?

Det som forårsager temperaturøgningen er den aktivitet i det gule legeme, som efter ægløsningen producerer progesteron. Progesteron har en direkte påvirkning på hjernens temperaturcentrum.

Kan man kombinere basaltemperaturmetoden med en yderligere metode for at optimere sine chancer for at blive gravid?

Mange som benytter sig af basal temperaturmetoden benytter sig af en yderligere metode for at øge deres chancer for at blive gravid, ved at f.eks. tjekke sit livmoderhalsslim, som forandres omkring tiden for ægløsningen.

Her gives en kort beskrivelse af de fire forskellige typer livmoderslim som man plejer at se:

Æggehvidelignende livmoderhalsslim – Fertilt slim, regn med at ægløsningen vil ske meget snart. Slimet øger, bliver glat, sejt og ligner rå æggehvide. Når slimet trækkes mellem fingrene ‘bygges broer’ og det kan strækkes flere centimeter før det brister.

Vandet livmoderhalsslim – Fertilt slim. Slimet er klart, flydende og ligner vand, og kan knapt ses. Denne type livmoderhalsslim gør at sædcellerne nemmere kan svømme gennem livmoderhalsen.

Cremet livmoderhalsslim – Ikke fertilt slim. Kan forekomme før, efter, eller både før og efter ægløsningen. Cremet slim menes at begrænse sædcellernes bevægelighed, kan være perlehvidt til gulhvidt i farven, er tykkere i konsistensen og føles som hudlotion mellem fingrene.

Klæbende livmoderhalsslim – Ikke fertilt slim. Når menstruationen nærmer sig får slimet en mere klæbende konsistens som er den mindst fertile type af slim. Det er tykt, klumpet og føles klistret eller klæbende, noget som gør det vanskeligt for sædcellerne at komme igennem.

At føle på sit livmoderhalsslim er noget som måske ikke alle kvinder føler sig helt bekvemme med at gøre, og det kan også være vanskeligt at tolke slimets status.

Find din ægløsning med en ægløsningstest

Hvis man virkelig vil maksimere sine chancer for graviditet, og samtidig holde styr på sine cyklusser, anbefales det i tillæg til basal temperaturmetoden også at bruge ægløsningstest, f.eks. Babyplan ægløsningstest strimmel, eller Babyplan ægløsningstest stav.

Ægløsningstest et effektivt supplement til den daglige temperaturmåling når du vil følge din ægløsning cyklus efter cyklus, og få de bedste muligheder for at blive gravid. Ved at bruge ægløsningstest får du nemlig også information ca 1-2 dage i forvejen om hvornår din ægløsning forventes at ske. Og så får du en bekræftelse på at ægløsningen er sket ved dit basal temperatur diagram.

» Køb Babyplan ægløsningstest her