Graviditetstest - Få hurtigt svar på din graviditet

Babyplan forhandler flere typer af graviditetstests, bl.a. såkaldte ”tidlige graviditetstests” som kan påvise en graviditet op til 4 dage før forventet tidspunkt for menstruation. Babyplan tilbyder udover de tidlige graviditetstest også almindelige graviditetstests. Du kan vælge en pakke kun med graviditetstests eller købe dem i et testsæt, hvor du også får Babyplan ægløsningstest og folsyre med i købet til en lavere pris. Babyplan er et revolutionerende brand på det nordiske marked; Testene er CE mærket, FDA godkendt og Babyplans tidlige graviditetstests kan teste for graviditet tidligere end almindelige graviditetstests.

Spørgsmål og svar vedr. Graviditetstest

Hvordan virker en graviditetstest?

En graviditetstest er fremstillet til at måle, hvor meget graviditetshormon der findes i urinen. Graviditetshormonet dannes allerede fra det øjeblik ægget bliver befrugtet i æggelederen og stiger meget hurtigt under graviditeten. Det er derfor en god markør for graviditet.

Hormonet måles med enheden mlU/ml, der betyder internationale enheder pr. milliliter. Følsomheden af graviditetstesten afhænger af model og mærke, og graviditetstest har normalt en følsomhed mellem 10-50 mlU/ml.

Når du udfører en graviditetstest dyppes den ene ende af testen i urin, og er graviditetshormonet til stede, vil det binde sig til et antistof i testen. Dette antistof er bundet til et farvestof som er placeret i den ene ende af teststrimelen. Uanset om antistoffet har fundet hormonet eller ej, trækkes det sammen med urinen op gennem strimlen ved hjælp af kapillærkræfter.

Kontrolstregen skal vise, at du har udført testen korrekt, og at testen fungerer, som den skal. Det er således kun test-stregen, der kan måle graviditetshormonet.

Hvornår er det bedst at tage en graviditetstest?

De fleste gravide kvinder kan få et positivt resultat sidste dag i deres cyklus (altså dagen før forventet menstruation).

Men eftersom vi alle er forskellige, kan nogle kvinder allerede se et positivt resultat flere dage før forventet menstruation og andre først nogle dage efter. Det kommer helt an på hvor meget graviditetshormon man producerer.

Visse graviditetstests er ekstra følsomme og kan tages inden forventet menstruation og detektere graviditet; såsom Babyplan tidlig graviditetstest og Clearblue test, som kan tages op til 4 dage inden forventet menstruationsdag.

Tester du tidligt og får et negativt resultat, kan du stadig være gravid – det kan bare skyldes at graviditetstesten ikke kan registrere det endnu. Vent indtil dagen før forventet menstruation, eller mindst tre dage mere inden du tester igen.

Hvorfor kan der forekomme en svag streg på min graviditetstest?

Der kan være flere grunde til, at du kun ser en svag test-streg på graviditetstesten. En af de hyppigste årsager er, at man tester for tidligt. Hvis ægløsningen har fundet sted senere, end du har regnet med, eller hvis din cyklus er uregelmæssig og lang, så vil niveauet af graviditetshormon i din urin endnu være meget lavt, hvis du tester tidligt, og derfor vil testen ikke vise en kraftigt farvet streg. Vent et par dage og prøv så at tage en ny test.

En anden årsag kan være, at du har drukket meget væske inden du har taget testen. Din urin vil derfor være fortyndet, og graviditetshormon-koncentrationen vil være lavere. Koncentrationen er altid højest om morgenen, hvor det er lang tid siden, du sidst har drukket vand eller været på toilettet.

Hvilken type graviditetstest skal jeg vælge?

Babyplan graviditetstest forhandles i 2 forskellige typer; strimmel og stav.

Når du skal vælge hvilken type test er den rette for dig skal du tænke over hvordan du vil udføre graviditetstesten. Vil du tage den direkte i urinstrålen eller dyppe testen i en opsamlet en urinprøve? Vil du selv aflæse resultatet eller vil du se det i symbolform, og sidst med ikke mindst; prisen – hvad er du villig til at betale?

Babyplans graviditetstest har høj følsomhed og findes også i en ekstra følsom version kaldt tidlig graviditetstest.

Uanset hvilken type test du vælger, giver Babyplan graviditetstest dig hurtigt svar på, om du er gravid.

Hvordan bruger jeg en graviditetstest fra Babyplan?

Hvordan graviditetstesten anvendes afhænger af, om du vælger en graviditetstest udformet som en stav eller strimmel.

En graviditetstest-strimmel fra Babyplan virker ved, at du først opsamler en urinprøve i et bæger. Efterfølgende skal teststrimlen blot dyppes direkte ned i urinprøven. En teststrimmel fra Babyplan er den testtype, der giver dig det hurtigste resultat. Allerede efter omkring 60 sekunder vil du få vist resultatet på graviditetstest-strimlen.

Med en graviditetstest-stav fra Babyplan er selve teststrimlen indkapslet i et plasthylster, så du kan tisse direkte på graviditetstesten. Ved denne type graviditetstest er det derfor ikke nødvendigt at opsamle urinen først. Derfor er en graviditetstest-stav særdeles hygiejnisk og brugervenlig.

Hvor følsomme er jeres graviditetstest?

Den mest følsomme test er Tidlig graviditetstest, som kan måle ned til 10mlU/ml graviditetshormon. Herefter kommer Babyplan graviditetstest, som har en følsomhed på 25 mlU/ml. Begge tests fås i både strimler og stave.

Hvor sikre er jeres graviditetstest til hjemmebrug?

Babyplan graviditetstest kan alle give dig et resultat med en sikkerhed på over 99 %, hvis du følger vejledningen nøje. Reglen er at jo længere du venter med at udføre testen, jo større er sikkerheden for, at et positivt resultat bliver en blivende graviditet. Sikkerheden ligger derfor på over 99 % hvis de udføres den dag menstruationen forventes.

Du kan sikre dit resultat ved at holde øje med testens kontrolstreg, som er en indikation på den korrekte mængde af urin er tilført og resultatet kan aflæses. Kontrolstregen er den streg som er længst væk fra den sugende del af testen.

Alle graviditetstest har også en fast aflæsningstid – dvs. at resultatet kun er gyldigt inden for et vis tidsrum. Gyldigheden kan variere blandt de forskellige typer af graviditetstest, så læs altid brugsvejledningen til den graviditetstest du har købt. Efter aflæsningstiden (typisk indenfor 5 min.) skal man se bort fra eventuelle forandringer i resultatet. Kemiske reaktioner i testen kan fortsætte, selv efter aflæsningstiden, og det kan medføre at der kommer en streg, eller en streg forsvinder.

Alle Babyplans graviditetstests er hjemmetests, og de kan derfor tages hjemme i dine trygge rammer og giver dig svar i løbet af ganske få minutter.