Artikler om fertilitet og graviditet

Her kan du finde ekspertviden med råd om fertilitet, fertilitetsbehandling, graviditet, guides til produkter – og masser af viden til planlægning af din graviditet.

Vil være gravid

Artikler til dig der planlægger graviditet. Her finder du masser af gode råd til graviditet, viden om kroppen og fertilitetsprodukter.

Guide til fertilitetsbehandling

Dansk musiker sætter fokus på ufrivillig barnløshed

Fertilitetsbehandling kan være en psykisk belastning for dig og evt. din partner, for der er ingen garantier: Ingen fertilitetslæger kan sige noget om, hvornår det lykkes, eller om det vil lykkes. Med Johannes musikalske projekt ønsker hun bryde med de tabuer, som infertilitet er omgærdet af, og give de personer, der kæmper kampen i fertilitetsbehandling, det, hun selv manglede; nemlig nogen og noget at spejle sig i.

Hvad koster fertilitetsbehandling? Alt hvad du skal tage højde for

Hvad er prisen på et barn? Eller med andre ord: Hvad koster det at gå i fertilitetsbehandling på en privat klinik? Hos Babyplan giver vi et indblik i, hvad du bør vide, så du har en klar idé om, om der skal spare op, lånes penge eller lignende.

Chancen for at blive gravid med fertilitetsbehandling – alt hvad du bør vide

Hvor mange får fertilitetsbehandling? Hvad er chancen for at blive gravid med fertilitetsbehandling? Og hvad kan du selv gøre for at øge din chance for at blive gravid.

Bliv godt forberedt til fertilitetsbehandling med disse 7 gode råd

Vejen til ønskebarnet kan være længere end forventet. Står du eller I og overvejer fertilitetsbehandling, så har Babyplan lavet en miniguide med 7 gode råd til, hvordan du kan være godt forberedt på fertilitetsbehandling, inden du går i gang. Vi kigger her nærmere på de kriterier, regler, ventetider og undersøgelser, som du skal være forberedt på.

8 fakta om insemination! Alt hvad du bør vide om IUI-behandling

Har I forsøgt at blive gravid med ønskebarnet gennem længere tid, og er det ikke lykkedes? Eller overvejer du/I at gå i fertilitetsbehandling? Vi har samlet 8 fakta om insemination, som giver dig et overblik over begreberne og alt det, som kan være rart at vide.

Guide til dig der skal i fertilitetsbehandling – 5 vigtige overvejelser

Ved du at vejen til ønskebarnet skal gå gennem fertilitetsbehandling, så har Babyplan lavet en guide med 5 punkter, hvor du bliver klogere på, hvad du eller I bør overveje før, du eller I sammen starter op.

Er dit BMI for højt? Se dine muligheder for fertilitetsbehandling

Hvad er dine muligheder for fertilitetsbehandling, hvis dit BMI ligger over det normale? Hos Babyplan kigger vi på kravene i det offentlige og i det private. Den gode nyhed er, at på nogle klinikker er BMI ikke længere en hindring.

Inden man begynder

Ny fertilitetsmonitor øger chancerne for graviditet

Drømmer du om familieforøgelse? Så kan den prisvindende fertilitetsmonitor app fra Eveline måske hjælpe dig. Vinderen af Best Babytech Awards 2018 gør dig nemlig klogere på din ægløsning og sørger for, at du aldrig misser en fertil dag igen.

7 sunde kostråd til dig der vil være gravid

Målet om at blive gravid må være den absolut største motivationsfaktor til at ændre dårlige kostvaner. Få her vores 7 sunde kostråd, som vi ved betyder noget for din fertilitet.

En glidecreme der hjælper til på vejen mod graviditet

Normalt danner glidecreme en barriere for sædcellerne til at trænge igennem, og reducerer derfor chancerne for at blive gravid.

Kan man påvirke hvilket køn det bliver?

Kan man gøre noget for at påvirke hvilket køn det bliver? Denne artikel giver et indblik i forskellige teorier om det er muligt at påvirke barnets køn.

Chancerne for graviditet

Gå ikke i panik hvis I ikke bliver gravide lige med det samme. Det er helt normalt. Det tager i gennemsnit 7 måneder for en kvinde at blive gravid. Læs mere her

Præventionsmidler og deres indvirkning

Hvordan påvirker forskellige præventionsmidler kroppen efter du er stoppet med dem? Læs mere om præventionsmidler og deres indvirkning her

Lægemidler

Det er specielt i de første 3 måneder man skal være forsigtig med lægemidler under graviditeten og det gælder alle lægemidler. Tag altid kontakt til din jordemoder først! Læs mere her

Forberedelser i forbindelse med graviditet

I ønsker et barn…Men hvad skal man egentlig overveje? Vi har samlet 10 råd til jer, …

Folsyre

Her kan du læse hvorfor folsyre er et vigtigt kosttilskud, når du planlægger graviditet og under se første 12 uger af graviditeten. Folsyre spiller specielt en vigtig rolle i dannelsen af ​​nye celler.

Kroppens tegn

Tørre slimhinder kan afhjælpes af en god glidecreme

Glidecreme er til stor gavn, hvis du døjer med tørre slimhinder. Læs her og få råd, der kan hjælpe dig af med ubehag og smerter.

Orgasme metoden

Ved orgasme trækkes livmodermunden sig sammen, og hvis kvinden og manden får orgasme på samme tid kan det hjælpe sædcællerne på vej ud i æggelederen.

Menstruationscyklus

Her kan du blive klogere på din menstruationscyklus. Få svar på hvad menstruation er, hvad der kan lindre menstruationssmerter og meget mere.

Kalendermetoden

Hvad indebærer kalendermetoden? Hvilke forberedelser kræves der inden man kan anvende kalendermetoden? Se her hvordan man naturligt finder frem til sine mest fertile dage.

Graviditetssymptomer – hvad er de sædvanlige symptomer?

Det er meget individuelt hvilke symptomer en gravid kvinde får. Nogle kvinder mærker ikke noget og andre gør. Få her eksempler på de mest normale graviditetstegn.

Bisolvon metoden

Der er ingen forskning som viser at Bisolvon i virkeligheden hjælper til at blive gravid men der findes mange som har prøvet og tror på det.

Hvornår er man mest frugtbar?

Hvornår har en kvinde ægløsning og er mest frugtbar? Ægløsning sker normalt 12-16 dage (gennemsnitligt 14 …

Ægløsning og temperatur

Du kan bruge temperaturmetoden for at finde ud af hvornår du har ægløsning i din cyklus da din kropstemperatur stiger en anelse efter ægløsningen.

Fertilt udflåd

Udflåd kan hjælpe dig med at finde ud af hvornår du har ægløsning og viser dig hvornår du er mest fertil.

Guide til ægløsningstest

Få her en guide til hvordan du bruger ægløsningstest til at finde de tidpunkter i din cyklus hvor du har den højeste chance for at blive gravid.

Ægløsning og symptomer

Få her er de mest almindelige symptomer på at du har ægløsning og hvordan du finder ud af det.

Svært at blive gravid

Alt om negativ graviditetstest: Årsager og råd

Øjeblikket, hvor forventninger og håb kolliderer. Din menstruation er udeblevet, og efter minutter der synes som timer, viser graviditetstesten kun én streg – negativ.
Mange kvinder, som står med en uønsket negativ graviditetstest, er efterladt med mange ubesvarede spørgsmål og en følelse af håbløshed.
Vi forklarer årsagerne til en negativ graviditetstest og giver råd til, hvordan du bliver gravid næste måned.

Dansk musiker sætter fokus på ufrivillig barnløshed

Fertilitetsbehandling kan være en psykisk belastning for dig og evt. din partner, for der er ingen garantier: Ingen fertilitetslæger kan sige noget om, hvornår det lykkes, eller om det vil lykkes. Med Johannes musikalske projekt ønsker hun bryde med de tabuer, som infertilitet er omgærdet af, og give de personer, der kæmper kampen i fertilitetsbehandling, det, hun selv manglede; nemlig nogen og noget at spejle sig i.

Overgangsalderen – Hvilke symptomer er tegn på overgangsalder, og kan du stadig blive gravid?

Overgangsalderen er en naturlig fase i livet for både mænd og kvinder, men det kan være en udfordrende tid med mange forskellige symptomer og følelsesmæssige forandringer. I dette blogindlæg vil vi nævne tegn på overgangsalderen hos både mænd og kvinder. Læs med og få tips til graviditet tæt på overgangsalderen.

Vicki blev mor og englemor på bare to dage

Vicki Broch blev mor og englemor, da hun fødte sine tvillingedrenge alt, alt for tidligt. Siden har sorgen og angsten for endnu en mislykket graviditet fulgt hende som en ufrivillig følgesvend. I dag ønsker hun større åbenhed og mindre berøringsangst om det at miste.

Pernille er englemor – og kæmper for drømmen alene

Hun måtte afbryde graviditeten i 19. uge. Sorgen og smerten over lille Lucas er hun gået igennem alene. Pernilles kæreste delte ikke hendes drøm. Men drømmen og håbet er der endnu. Lucas skal være storebror og Pernille solomor.

Malene og kæresten havde ALT klar – men babyen kom aldrig

19-årige Malene havde været sammen med sin mand i 6 år. De havde stor opsparing, hus, bil, hund og kat, men der kom ALDRIG to streger på graviditetstesten. Så gik forholdet i stykker. I dag er Malene 22 år og har lige fået en datter med en ny mand.

AnnSofie har mistet to gange – tredje graviditet er svær

25-årige AnnSofie Jensen og hendes kæreste havde forsøgt at blive gravid i et helt år, da der endelig er to streger på graviditetstesten. Desværre aborterer hun hele to gange i 1. trimester. Nu er hun gravid igen, men håber at få mere fokus på graviditetstab og sorgen over at miste tidligt.

Laila har ventet i 6 år på ønskebarnet


28-årige Laila Ravn og hendes kæreste har i seks år ventet på ønskebarnet. Men Laila har PCOS og hendes kæreste har meget få levende sædceller. Samtidig føler Laila sig udråbt som dårlig mor, fordi hendes BMI er højere end det, lægerne anbefaler.

Anna fik to spontane aborter som 24-årig

Anna Hulbæk Grauman oplevede to spontane aborter, før hun endelig blev mor til lille Asta. Læs historien om Annas vej for at blive gravid, og hvordan det er at blive en del af en helt almindelig, men kedelig statistik.

Stress kan påvirke dine chancer for graviditet

Er du stresset, kan det have en indvirkning på dit ønske om at blive gravid. Her får du 4 øvelser, som giver dig ro til din graviditet.

Sædkvalitet – hvordan bekæmpes infertilitet hos mænd?

Få gode råd og vejledning til, hvordan du selv kan booste din sædkvalitet med simple tips, der forbedrer din fertilitet allerede i dag.

Oplægning af kønsceller i æggelederen – GIFT

Denne metode anbefales til par med uforklarlige fertilitetsproblemer og normal reproduktionsanatomi. Her sprøjtes modne æg og sædceller ind i æggelederen.

Sædkvalitet

WHO har fastsat kriterier for en normal sædcellekoncentration, udseende og bevægelighed. Det totale antal af bevægelige sædceller, hvilket bør være omkring 40 millioner, beregnes ved at gange volumen med koncentrationen og bevægeligheden.

To livmødre

Der findes kvinder der har en to livmødre og to livmoderindgange. Et naturligt spørgsmål er om det påvirker chancerne for at blive gravid. Hvis man har to komplette livmødre med tilhørende æggeleder bør man ikke have nogle problemer med at blive gravid.

Stimulering af æggestokkene

Hvis prøver viser at du har problemer med ægløsningen bør det første skridt være en hormonbehandling med det formål at stimulere æggestokkene.

Poly Cystisk Ovarie Syndrom (PCOS)

Poly Cystisk Ovarie Syndrom kan medføre uregelmæssig eller udebleven ægløsning, forstørrede æggestokke og mange væskefyldte blærer i æggestokkene. Læs mere om PCOS her.

Udebleven menstruation

Udebleven menstruation, Amenorré, ses nogle gange hos kvinder med anoreksi og hos dem som spiser en ekstrem proteinfattigt, men kan også skyldes graviditet.

Endometriose

Hvad er endometriose? Hvordan opdages det og kan det helbredes? Her kan du læse mere om endometriose og fertilitet.

Én æggeleder

Hvis en af æggelederne ikke fungerer, er lukket eller mangler mener man at frugtbarheden sandsynligvis reduceres meget minimalt. Læs mere her

Bagudvendt (bagoverbøjet) livmoder

Normalt vender livmoderen fremad men engang imellem vender den i stedet bagud, om mod korsbenet. Dette er tilfældet hos hver 5. kvinde og er derfor ikke unormalt. Læs mere her

Ufrivillig barnløshed

Hvor normalt er ufrivillig barnløshed? Hvornår skal man søge hjælp? Spørgsmålene er mange når man ikke kan blive gravid. Her kan du få svar på en masse spørgsmål om ufrivillig barnløshed og behandling.

Bekymrer du dig også om din fertilitet

Det er der god grund til. Et stort antal par oplever, at når de endelig er klar til at få børn, så vil biologien ikke det, som de vil. Vi har derfor spurgt Katrine Haahr, overlæge i fertilitet og speciallæge i gynækologi og obstetrik, 4 spørgsmål om fertilitet.

Fertilitetsbehandling – sådan kommer du i gang!

Overvejer du fertilitetsbehandling, så har du formentlig mange af spørgsmål til både behandling og pris. Her kan du få svar fra Katrine Haahr, overlæge i fertilitet og speciallæge i gynækologi og obstetrik.

Ofte stillede spørgsmål

Svag streg på ægløsningstesten. Hvornår er den positiv?

Ægløsningstests er yderst nyttige værktøjer til at hjælpe dig på din rejse mod at blive gravid, men hvordan aflæser du en ægløsningstest? Hvis du før har prøvet at tage en graviditetstest er det slet ikke det samme resultat man ser efter, når man aflæser en ægløsningstest. Læs mere her

Hvad betyder en svag streg på min graviditetstest: Er jeg gravid?

Hvis du tager flere graviditetstests, vil du måske bemærke en variation i farven mellem stregerne. Det er naturligt at være usikker på, hvad det kan betyde. Vi vil her forklare, hvordan graviditetstests fungerer, hvilke oplysninger de kan give dig, hvordan du ved, om du bruger dem korrekt. Find ud af, hvorfor din teststreg kan være svag eller blive lysere, og om du er gravid eller ej.

Svenske Alexandra deler sine erfaringer med Babyplans test

I denne FAQ har vi samlet Alexandras oplevelse og erfaringer med Babyplans produkter under sin rejse for ønskebarnet. Læs FAQ med Alexandra her.

Ægløsningstest hjalp Julia til at blive gravid

Test meget mere, end du tror. Sådan lyder rådet fra 25-årig Julia Svanholm, som først fandt sin ægløsning, da hun begyndte at teste systematisk hver morgen. Julia blev gravid samme måned, hun fandt sin ægløsning første gang.

COVID-19 facts og graviditet

Det kan være rigtig svært at finde hoved og hale i alle de informationer, der er omkring COVID-19 og hvordan det kan påvirke din graviditet. Derfor har vi samlet alt hvad du bør vide og besvaret de mest stillede spørgsmål i dette nyhedsbrev.

Fantom graviditet – Eksisterer det?

Engang i mellem når man rigtig gerne vil noget, så kan kroppen og hjernen tilsammen skabe en illusion, i mangel på et bedre ord. En illusion som får en kvinde til at tro at hun i virkeligheden er gravid, med tegn på kvalme, svimmelhed, større bryster og til og med udebleven menstruation.

Gennembrudsblødning

Gennembrudsblødning, også kaldet pletblødning eller nidationsblødning, kan forekomme når ægget sætter sig fast i livmoderen. Læs mere her

Hvor tidligt kan man mærke til en graviditet?

En del kvinder hævder at de kunne mærke da ægget blev befrugtet og andre at de har mærket noget da ægget satte sig fast i livmoderslimhinden.

Graviditetstest – Hvornår skal man teste?

Hvornår skal jeg teste? Testede jeg for tidligt? Få her svar på hvornår du skal teste for graviditet og bliv klogere på graviditetstest gennem andre ofte stillede spørgsmål.

Stor guide til graviditetstest

Guide til hvordan en graviditetstest virker, hvor tidligt og hvordan den kan laves, og om faktorer som kan påvirke resultatet på en graviditetstest.

Mandens fertilitet

Hvornår bør du som mand teste din sædkvalitet?

Hos Babyplan ved vi, at mange mænd venter med at tage en sædkvalitetstest til parret har forsøgt i noget tid. Det kan for mange være det helt rigtige at tage det stille og roligt. Men er det altid en god idé? Vi har kigget på FOR og IMOD at tage en sædkvalitetstest allerede, når I går i gang med ’projekt baby’.

Per 34 år: ”Jeg vil nok råde andre til at tage en sædtest, lidt før jeg gjorde”

Per og hans kæreste Avi – begge 34 år – forsøgte i 1,5 år at blive gravid, før Per tog en sædkvalitetstest og opdagede, at han havde nedsat sædkvalitet. Hør hvorfor han valgte at tage en hjemmetest fra SwimCount, og hvilke tanker han har gjort sig efterfølgende.

Danske forskere: Der er behov for ændret fokus på manden i fertilitetsbehandling

Når danske par går i fertilitetsbehandling, er undersøgelserne af manden mangelfulde. Ofte er det et skrøbeligt DNA i mandens sædceller, der er medvirkende årsag til fertilitetsproblemet, og det overses alt for ofte. 

Din livsstil er vigtig for din fertilitet – KRAM anbefalinger

Der er efterhånden mange undersøgelser, som peger i retning af en tydelig sammenhæng mellem fertilitet og livsstil. De viser, at livsstilsfaktorer som alkohol, rygning og overvægt i varierende grad nedsætter din frugtbarhed. Heldigvis kan du gøre noget ved det ved at følge KRAM anbefalingerne.

Brevet til manden

Hos 2 ud af 3 par, som har problemer med at opnå graviditeten, er problemer hos manden medvirkende til, at det ikke lykkedes. Det er traditionen, at der fokuseres meget på kvinden, når det gælder om at opnå graviditet. Den nyeste forskning viser imidlertid, at manden også har en afgørende rolle for at det lykkedes.

Sædkvalitet – hvordan bekæmpes infertilitet hos mænd?

Få gode råd og vejledning til, hvordan du selv kan booste din sædkvalitet med simple tips, der forbedrer din fertilitet allerede i dag.

Er gravid

Artikler til dig der er gravid eller lige har født. Her finder du artikler der vil svare på nogle at de spørgsmål du har om forløbet før og efter fødsel.

Fosterdiagnostik

Downs syndrom

Hvert år fødes omkring 30 børn med Downs syndrom i Danmark. Ordet syndrom beskriver en gruppe af symptomer eller afvigelser, som i stor udstrækning forekommer på samme tid.

Grundlæggende genetik

Vi får 23 kromosomer fra mor og 23 kromosomer fra far, og for 22 af parrene er kromosomerne næsten ens. De giver information og den samme slags egenskaber, såsom øjenfarve eller hårfarve.

Moderkagens placering

Når man har fået konstateret at moderkagen ligger ventralt er der et par ting man skal være vidende om, da det er lidt anderledes. Læs mere her.

Moderkagen

Få svar på moderkagens funktion og hvorfor den er så vigtig. Moderkagen er et utroligt effektivt organ som er tilegnet fostret alene under graviditeten

Fosterlængde og vægt

Det er spændende at følge med i hvor meget fostret vokser. Her kan du se oversigt over et fosterlængde og vægt uge for uge under hele graviditeten.

Moderkageprøve (chorionvillibiopsi)

Moderkageprøve er en prøve til at afgøre om det ufødte barn har kromosomafvigelser. Prøven tilbydes fra og med 35 års alderen.

Fostervandsprøve

Hvad skal du vide om fostervandsprøver? Her kan du finde svar på en række vigtige spørgsmål om fostervandsprøver og råd til dig der skal have taget en.

Ultralydsscanning under graviditet

Ultralydsscanning er helt almindeligt i løbet af din graviditet og bruges primært til at bedømme alderen på fosteret og dermed udregne en terminsdato. Det er normalt, at blive scannet 2 gange i løbet af graviditeten omkring uge 11 og 19-20.

Graviditetsgener

Hepatose

Hepatose (intrahepatic cholestasis) betyder at leveren, som er under stor belastning under graviditeten, begynder at udskille stoffer den ikke skal.

Kløe under graviditeten

Hvis du lider af udslæt og/eller kløe over hele kroppen så tal med din jordemoder om det. Der kan være flere årsager og bør undersøges.

Vokseværk

Din livmoder begynder at vokse allerede fra dag et, og det kan ofte opleves som irriterende vokseværk.Lidt ubehageligt, men ikke smertefuldt.

Træthed og søvnforstyrrelser

Træthed under graviditet kan skyldes mange ting. Hormonforandringer i kroppen påvirker uden tvivl kroppen og hvor meget man kan klare.

Graviditetsbetinget diabetes

Under graviditeten stiger behovet for insulin dramatisk men i de fleste tilfælde kan kvinden selv kompensere ved at øge produktionen. Ved graviditetsbetinget diabetes er insulinmanglen blevet for stor

Halsbrand

Halsbrand optræder som regel først senere i graviditeten, og skyldes at mavesækken tømmer sig langsommere og at barnet trykker på den.

Røde hunde

Røde hunde er en virusinfektion og anses for en børnesygdom. Hos børn giver den kun milde symptomer, men hvis den gravide kvinde smittes i de første 14-16 uger kan det have alvorlige konsekvenser for fostret.

Blodsukker og graviditetsbetinget diabetes

Sukkerindholdet i blodet kontrolleres ofte regelmæssigt under graviditeten. Således har man muligheden for at opdage en graviditetsbetinget diabetes.

Åndenød

De fleste oplever, specielt hen mod slutningen af graviditeten, åndenød når de anstrenger sig eller går op af en bakke eller trapper. Det er ikke noget man skal bekymre sig over.

Muskelkramper

Mange kvinder får kramper under graviditeten. Ofte i læggene, lårene eller balderne, men også i nakken og den nedre del af ryggen. Kramperne kan være ofte men de er forbigående og normalt ikke farlige, blot ubehagelige.

Hudforandringer under graviditeten

På grund af den forandret hormonbalance i din krop kan du få mere acne end sædvanligt under en graviditet. Men har du haft svær acne inden graviditeten kan det også blive bedre under en graviditet.

Mundherpes

Hvis man er gravid og får mundherpes men blærer for første gang i den sene del af graviditeten eller omkring fødslen, er der risiko for at virus overføres til det nyfødte barn. Da moderen ikke har kunne opbygge antistoffer mod det virus som hun har overført til barnet, kan det få en meget alvorlig herpesinfektion.

Brysterne ændrer sig

Det er meget forskelligt hvordan brysterne ændrer sig fra kvinde til kvinde under og efter en graviditet. Her kan du blive klogere på hvordan.

Blodtryksforandringer under graviditeten – hvordan du holder øje med det?

Et højt blodtryk kan være tegn på svangerskabsforgiftning. Derfor skal det kontrolleres regelmæssigt hos jordemoderen. Læs mere her.

Blærebetændelse / Urinvejsinfektion (UVI)

Blærebetændelse er hyppigt forekommende hos gravide. Læs her hvad man skal gøre hvis man har mistanke om blærebetændelse under graviditet.

Strækmærker (Striae)

Hvornår får man strækmærker og hvad er de bagvedliggende årsager? Bliv her klogere på strækmærker under graviditeten og om der er nogen behandling.

Hæmorider

Mange kvinder oplever at få hæmorider i forbindelse med deres graviditet. Det er et helt almindeligt problem. Bliv her klogere på hvordan hæmorider opstår og hvad du kan gøre.

Tidlige tegn på graviditet

Her finder du de mest sædvanlige tegn på graviditet, så som humørsvingninger, tissetrang, brystforandringer etc., men husk at der ikke findes et standard svar når det kommer til vores kroppe.