Sædkvalitet

Kan en mand blive far, uanset alder?

Ja, i princippet er det sådan. En mand kan blive far i en høj alder, hvor en kvindes fertile periode er forbi når hun går i overgangsalderen.

Erfaringen viser at chance for at blive far reduceres når manden er over 35 år.

Leif Abramsson, overlæge på urologisk klinik, Norrlands universitetshospital, erklærer at man ikke ved hvad årsagen hertil er. Forskere har ikke set en forringet sædkvalitet hos mænd over 35, men det kan være at mandens kønceller ældes.

Hvordan definerer man en mands fertilitet?

WHO har fastsat kriterier for en normal sædcellekoncentration, udseende og bevægelighed. Det totale antal af bevægelige sædceller, hvilket bør være omkring 40 millioner, beregnes ved at gange volumen med koncentrationen og bevægeligheden.

En mand skal have mindst 20 millioner motile sædceller/ml sæd for at anses som fertil.

Køb Babyplan Sædkvalitetstest

Køb Babyplan Sædkvalitetstest

Hvor normalt er det at manden er årsag til man ikke kan få et barn?

Man plejer at sige at cirka en tredjedel skyldes faktorer hos kvinden, en tredjedel hos manden og en tredjedel faktorer hos begge,og i cirka 10% af tilfældene finder man ikke årsagen.

Afklaring af problemet, bør starte med manden

Mange eksperter mener at man bør begynde med manden når man leder efter årsagen til infertilitet hos et par, eftersom det er mindre kompliceret at undersøge manden end kvinden.

En gennemgående undersøgelse og gennemgang af mandens medicinske og kirurgiske baggrund er nødvendig, eftersom kronisk sygdom, bækkenskade, børnesygdomme, maveoperationer og operation af kønsorganer, anvendelse af lægemiddel eller stoffer kan påvirke fertiliteten.

En fysisk undersøgelse kan afklare testikelfejl. Såsom:

  • Testikel brok
  • Manglende sædledere, tumor
  • Tegn på hormonelle forstyrrelser (såsom uudviklede kønsorganer, forstørret brystvæv)
  •  Tegn på testosteron mangel

Det er vigtigt at tage den fertile baggrund i betragtning

  • Tidlig pubertet (kan skyldes hormonelle forstyrrelser)
  • Sen pubertet (kan skyldes Kallmanns syndrom)
  • Tidligere graviditeter hos partner
  • Tidspunkt for samleje (i forhold til ægløsning)
  • Seksuelt overførte sygdomme (kan forårsage ar, blokering)
  • Anvendelse af glidecreme (kan dræbe sædcellerne)

Hvad kan man gøre hvis man rammes af barnløshed?

Det første man skal gøre er at blive udredt for at finde årsagen. Nedenfor ses en sammenfatning af de hyppigste problemer og behandlingsmuligheder.

Grundig test af sædceller

En sædprøve indebærer faktorer som kan hæmme sædcelle bestanden.

Abnorm tyk sædvæske kan betyde at sædcellerne svømmer langsommere gennem livmoderhalsen, hvilket forhindrer befrugtning. Abnorm sædcelle udseende (dvs. misdannede sædceller med flere hoveder eller haler) indikerer som regel en dårlig sundhedstilstand af sædcellerne.

Sterilitet er sandsynlig hvis 60% eller mere af sædcellerne i sædvæsken er abnorme.

I midten af menstruationscyklus bliver sekretet i livmoderhalsen anderledes. Samleje bør ske i dette tidsrum, efterfulgt af en test af sekret den næste dag for at fastslå følgende:

  • Tilstrækkelig medet sædvæske er overført til livmoderhalsen
  • Sædcellerne er frisk og viser sig ikke som en klump af stillestående eller døde celler
  • Om sædcellerne svømmer energisk gennem livmoderhalsen

Ved en analyse af sædcellernes penetrationsevne undersøger man evnen til at penetrere ægget ved at forene det med et hamster æg.

Ved en immunitetstest undersøger man sædprøven for antistoffer som kan skade sædcellerne. Ved en analyse af urinen efter ejakulation kan man identificere sygdomme som kan påvirke fertiliteten, som for eksempel: nyresygdom, diabetes og ubehandlet urinvejsinfektion (UVI). Blodprøven påviser eventuelle forstyrrelser som svækker testosteron og sædcelle produktionen.

» Klik her for information om sædkvalitetstest.

Medicinsk behandling

Medicinsk behandling indebærer at man giver medicin til at forbedre sædcelle produktionen, behandling af hormonel dysfunktion, behandling af infektioner så påvirker sædcellerne og modvirker antistoffer i sædcellerne.

Tamoxifen som er et antiøstrogent stof anvendes til at stimulere udskillelsen af gonadotropin (mandligt hormon) hvilket gør at testosteron produktionen starter.

Antibiotika, såsom levofloxacin og doxycyklin anvendes til at behandle fertilitetshæmmende infektioner i urinvejene, testikler og prostata, samt seksuelt overførte sygdomme.

Operation

Operation udføres for at behandle blokeringer og testikelbrok. Vasoepididymostomi er en mikrokirurgisk procedure som korrigerer blokingeringer i den kanal der forbinder testiklerne med sædlederen (epididymis).

Blokeringer opstår som regel af seksuelt overførte sygdomme og indebærer cyster og tillukning af kanaler (atresi) hvilket ofte er genetisk.

Verikocelektomi, fjernelse af åreknuder fra testiklerne hvilket ofte resulterer i en øget sædmængde.

Testikel biopsi

Når manden ikke har nogen – eller meget få – sædceller, eller manden er steriliseret, laver man en testikelbiopsi. Sædceller suges ud direkte fra testiklen eller bitestiklen. Det er nok med nogle enkelte sædceller til at fortsætte med en mikroinjektion. Man kan også finde sædceller i vævet fra testiklerne.

Sædcelle ekstraktion

Denne metode anvendes til at hente sæd fra testiklerne eller bitestiklerne ved en blokering, medfødt mangel på sædleder eller utilstrækkelig sædcelle produktion som forårsager azoospermi. Ved hjælp af en teknik der kaldes mikrokirurgisk epididymal spermatozoaspiration (MESA) laver kirurgen et snit i pungen og tager sædceller fra bitestiklerne. Lægen anvender en nål til at penetrere pungen og bitestiklerne og suger så sædvæske ud med en injektionssprøjte.Testikulær spermatozoekstraktion (TESE), fjernelse af en lidt testikel væv, anvendes for at udtage sædvæske fra en mand med reduceret sædcelle produktion, eller når MESA mislykkedes.

Disse metoder udføres begge under lokal bedøvelse og tager som regel omkring 30 minutter og kan give smerter og hævelse efterfølgende.

Husk folsyre graviditet

Babyplan folsyre graviditet

Seperation af sædceller

Ved denne metode isoleres og forberedes de sundeste sædceller til inseminering. Sæden og væsken kombineres og røres grundigt (centrifugeres), og processen gentages hvis nødvendigt.

Processen separerer sædcellerne fra de hvide blodlegemer og fedtsyrer (prostaglandiner) i sædvæsken hvilket kan hindre sædcellernes bevægelighed. Den øger også koncentrationen af sædcellerne hvilket øger chancen for befrugtning.

ICSI-metoden

Når manden har så “sløve” sædceller at det vurderes at chancen for at blive gravid naturligt er så godt som umulig, er metoden som regel reagensglasbefrugtning med mikroinjektion.

Her tager man flere æg fra kvinden og sprøjter en sædcelle direkte ind i ægget, hvilket kaldes ICSI-metoden. På samme tid elimineres effekten af de langsomme sædceller.

Omkring 5% af alle danske børn er i dag født med reagensglasbehandling.

» Klik her for at læse mere om ufrivillig barnløshed.

Donorinsemination

Kvinden behandles med hormoner og sædceller sprøjtes direkte ind i livmoderen.

Sædcellerne tages fra en anonym donor. Metoden anvendes som regel når mandens sædceller er af meget dårlig kvalitet eller slet ikke findes.

Hvad er azoospermi?

Azoospermi er mangel på sædceller i sædvæsken.

Mænd med normale kønsorganer og et normalt hormonsystem kan have azoospermi på grund af mangel på spermproducerende væv i testiklerne eller på grund af en blokering. Blokeringer ses bedst med røntgen.

Mænds sæd forringes

Flere studier tyder på at mænds sædkvalitet forringes.

I 2003 viste forskere ved Aberdeen Fertility Centre at sædcellekoncentrationen er faldet med næsten en tredjedel på 14 år. Forskerne anser at arvelige faktorer eller miljøet har en stor indvirkning.

En undersøgelse fra Danmark viser at 20-årige har ringere sædceller end 60-årige. Svenske mænd ligger lidt bedre til. Værnepligtige mænd har 72 millioner sædceller per milliliter, mod danskernes 57 millioner.