Er dit BMI for højt? Se dine muligheder for fertilitetsbehandling

Hvad er dine muligheder for fertilitetsbehandling, hvis dit BMI ligger over det normale? Hos Babyplan kigger vi på kravene i det offentlige og i det private. Den gode nyhed er, at på nogle klinikker er BMI ikke længere en hindring.

Drømmer du om at blive mor, men er dit BMI for højt til at få hjælp til fertilitetsbehandling i det offentlige, så er du ikke alene. I medierne er der jævnligt historier om kvinder, som bliver afvist til fertilitetsbehandling på grund af overvægt. Flere kvinder taler åbent om, at de møder en lukket dør, når de søger hjælp til at blive gravide, hvilket har skabt debat i medierne om diskrimination af overvægtige.

Hos Babyplan taler vi jævnligt med kvinder, som ikke blot kæmper med overvægt, men har det psykisk svært, fordi de bliver mødt med en og samme besked fra fertilitetslægen, hvis de søger hjælp til fertilitetsbehandling: ’Kom tilbage, når du har tabt dig’.

Desværre mister mange kvinder motivationen i kampen mod de ekstra kilo, og målet om at komme i fertilitetsbehandling. De tynges af skyld og skam. Men vidste du, at der er fertilitetsklinikker herhjemme, som gerne tager imod kvinder, som er overvægtige?

Vi dykker her ned i, hvad der er op og ned, når det gælder BMI og fertilitetsbehandling og håber, at det kan give dig et klarere billede af dine muligheder:

Hvilke BMI-krav er der for at gå i fertilitetsbehandling?

I det offentlige navigeres ud fra BMI. Kvinder under 35 år med et BMI over 30 tilbydes generelt ikke behandling på en offentlig klinik i Danmark. Her anbefales det, at kvinderne har et BMI på under 30.

Kvinder med et BMI på 30-35 behandles kun, hvis kvinden er over 35 år og/eller har et lavt AMH (dvs. en lav ’æg-reserve’). Der tilbydes generelt ikke behandling til kvinder med et BMI over 35 (dog kan der være nogle mindre afvigelser fra region til region).

Mange private fertilitetsklinikker skilter slet ikke med grænserne på deres hjemmeside – heller ikke på sider som ’Oftest stillede spørgsmål eller FAQ’. Alligevel vælger de fleste klinikker at følge retningslinjerne fra det offentlige. Det betyder, at mange kvinder går forgæves eller føler sig ydmyget, når de kontakter klinikkerne eller kommer til en samtale.

Nogle få klinikker har dog valgt at offentliggøre deres grænser, så de er synlige for alle.

Hos IVF Syd er grænsen for fertilitetsbehandling et BMI på 35. I nogle tilfælde skal vægten dog længere ned. Er du overvægtig, anbefaler IVF Syd et vægttab. Klinikkens begrundelse er, at flere studier viser, at overvægt spiller en væsentlig rolle i forhold at opnå graviditet samt fødslen af et levende barn.

Hos de danske klinikker under TFP Fertility Denmark er der også vejledende grænser. Her lempes den i takt med alderen. Er kvinden under 30 år, er BMI-grænsen 30, mens kvinder over 35 år kan få hjælp med et BMI under 38. Her henviser man til kliniske anbefalinger fra Dansk Fertilitetsselskab, men opfordrer alligevel alle til at kontakte klinikken og få en individuel evaluering.

Fælles er, at klinikkerne laver en individuel vurdering, hvor de bl.a. tager højde for alder og medicinske faktorer.

Hvad er den lægelige begrundelse for BMI-grænsen ved fertilitetsbehandling?

Generelt henviser klinikker og fertilitetslæger til studier, som dokumenterer, at overvægt gør det sværere at blive gravid og oftere giver komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel, end hvis kvindens vægt ligger inden for normalområdet.

Forskningen viser bl.a., at overvægt …

  • forringer muligheden for at blive gravid
  • øger risikoen for en spontan abort
  • øger risikoen for komplikationer under graviditeten (f.eks. sukkersyge, blodprop og svangerskabsforgiftning)
  • øger risikoen for, at der opstår komplikationer i forbindelse med fødslen.
    (Kilde: Sundhed.dk).


Der er dog også flere privatklinikker, der kigger mere på den generelle sundhed og kigger på kvindens cyklus som en rettesnor frem for vægt.

Hvilke private fertilitetsklinikker kan du få behandling på, selv om du er overvægtig?

I løbet af de senere år er der flere private fertilitetsklinikker, som har valgt at tage imod kvinder, der er overvægtige, og som typisk vil blive afvist på de offentlige og andre private fertilitetsklinikker.

En af de få klinikker, som gerne tager imod overvægtige kvinder, er Diers Klinik i Aarhus. Her er INGEN krav til BMI, og sloganet på klinikken lyder da også: ”Bliv gravid – selv med et højt BMI”. Ja, faktisk slår klinikken på, at kvinder med forhøjet BMI (ifølge deres egne statistikker) ikke har lavere chancer for at blive gravide, end kvinder som ligger inden for normalområdet. Klinikken kigger ikke på, om du vejer for meget, men om du har en regelmæssig cyklus. Diers Klinik har generelt fokus på en sund krop og mental sundhed. De står også klar til at vejlede og støtte kvinden, hvis kvindens overvægt påvirker hendes cyklus og medfører hormonforstyrrelser.

Flere andre klinikker er de senere år også kommet på banen for at hjælpe overvægtige kvinder på vej via livsstil- og kostomlægninger.

Copenhagen Fertility Center definerer sig selv som en Klinik for overvægtige. Klinikken tilbyder et program til livsstilsændringer for overvægtige kvinder i fertilitetsbehandling og tilbyder hjælp fra specialister som en diætist, læge, livsstilsekspert samt individuel medicinsk behandling.

Aleris Fertility har fertilitetslægerne også fokus på, at overvægt kan give fertilitetsproblemer (uregelmæssig cyklus og manglende ægløsning). Her tilbydes et forløb med diætister, så du kan opnå en regelmæssig menstruation og ægløsning og dermed øge din chance for at blive gravid.

Fakta og BMI-beregner

Body Mass Index (BMI) er en måling af kroppens fedtprocent på baggrund af vægt og højde. Det benyttes til at vurdere om din vægt ligger inden for normalområde, om du er undervægtig, overvægtig eller svært overvægtig.

BMI Definition
Under 18,5Undervægtig
18,5-24,9Normalvægtig
25-29,5Overvægtig
Over 30Svært overvægtig

 

Beregn dit BMI på Sundhed.d​k​