Spontan abort

Hvorfor får man en spontan abort?

Til trods for at både manden og kvinden er sunde og raske kan det, af forskellige årsager, gå galt under befrugtningen.

Risikoen for spontan abort stiger med alderen, men er noget som kan ramme alle kvinder uanset alder.

Årsager til spontan abort

Spontan abort sker som regel før uge 13, uanset art, skyldes det næsten altid genetiske årsager, ikke noget moderen har gjort eller ikke gjort.

Det er naturens måde at sortere børn fra, som aldrig ville kunne klare sig. Det er beklageligt, tragisk for alle parter og et svært tab, men desværre nødvendigt. Selvom det kan føles utrolig uretfærdigt.

Årsagerne kan være:

  • Kromosomfejl hos fostret
  • Åg som udvikles forkert
  • ”Vindæg”

Det er altså sjældent at en spontan abort skyldes sygdom eller lignende hos moderen. Der er andre ting som øger risikoen for spontan abort, som for eksempel rygning, stoffer og alkohol.

Det er vigtigt at vide at en normal livsførelse med sex, normal fysisk aktivitet, arbejde og små ulykker ikke øger risikoen for spontan abort.

Spontan abort

Hvornår finder spontan abort sted?

De fleste spontane aborter sker inden at kvinden ved hun er gravid, altså meget tidligt. I flere tilfælde ved kvinden ikke at hun har aborteret, og tror blot at menstruationen er forsinket i med et par uger.
Man siger at de fleste spontane aborter sker inden den 7. Graviditetsuge, men det er ikke usædvanligt med spontan abort op til uge 13.

Jo længere henne man er i graviditeten, jo mindre er risikoen for at man får spontan abort og efter 12 fulde uger er risikoen for spontan abort under 3%.

Man er heller ikke mere udsat ved særlige tidspunkter som for eksempel når man skulle have haft menstruation.

Spontan abort

Vi forbinder normalt ordet abort med en situation hvor graviditeten afbrydes spontant og kroppen udstøder resterne.
Denne type for abort eller spontan abort som det egentlig er, er desværre ret ofte set i de første 2 graviditetsmåneder.

Man plejer at sig at 20 til 30% af alle graviditeter ender som en abort.

  • 30% ægget sætter sig aldrig fast
  • 20% præ-klinisk spontan abort, hvilket vil sige inden graviditeten konstateres
  • 20% klinisk abort
  • 30% fortsat graviditet

Missed abortion (MA)

Der er også en anden, mindre hyppig type for abort, som kaldes missed abortion (MA). Hvilket kan oversættes til en overset abort,

MA betyder at der ikke umiddelbart fandt en abort sted da fostret døde. Fostret forbliver inde i livmoderen et stykke tid inden det udstødes.

I og med vi har ultralyd, er det konstateret at dette er det mest sædvanlige forløb ved abort. Trods det at forstret er dødt kan moderkagen stadig vokse i yderligere et par uger.

I de fleste tilfælde opdages MA under planlagte kontroller hos jordemoderen eller lægen.

Men nu siger du at MA er hyppigere end spontan abort, hvordan kan det være?

Ja det er lidt selvmodsigende, det giver jeg jer ret i. Men artiklerne om begge abort former, til trods for de siger hinanden imod, er korrekte.

Tidligt i graviditeten, inden man mærker liv osv., så er det rigtig svært at vide hvad der sker inde i livmoderen.

Man har længe taget for givet at abort skete med det samme når embryoet eller fostret døde.

Men i takt med at ultralydsundersøgelser og vaginal ultralyd er blevet mere almindelig i den rigtig tidlige del af graviditeten, så har man i de sidste par år observeret at det mest almindelige forløb er at fostret dør og derefter går der lidt tid inden det udstødes.

Dette kaldes så en missed abortion.

En missed abortion kommer for det meste ud, med tiden. Det kan tage lang tid, eller kort tid, men ingen abort sker med det samme. Det tager altid lidt tid.

Dog plejer det at være sådan at når en MA observeres så får kvinden hjælp til at komme af med resterne medicinsk.

Kroppen får ikke chancen til at klare aborten selv, som den gør efter noget tid med blødning.

Hvordan forebygger man en abort?

Abort kan sjældent forebygges eller forhindres. Men det har vist sig visse former for medicin, stoffer og rygning kan øge risikoen for abort.

Disse ting kan man selv tage forbehold for.

Alder, og arveanlæg påvirker risikoen for abort i en vis grad, ligesom visse kroniske sygdomme, for eksempel den reumatiske lidelse SLE.

Hvordan ved jeg om jeg aborterer?

En spontan abort starter tit, dog ikke altid, med smerter og en kraftig blødning.
Hvis du får blødning, eller oplever kraftige smerter, bør du altid kontakte din jordemoder egen læge eller eventuelt den gynækologiske afdeling på det hospital du er tilknyttet.

Hvad sker der på hospitalet?

Det mest almindelige er at du først gennemgår en almen undersøgelse hvor plejepersonalet kontrollerer din temperatur, puls og blodtryk.

Derefter bliver du formodentlig tilbudt en gynækologisk undersøgelse, så lægen kan undersøge om livmodermundingen er åben eller lukket. Lægen undersøger også livmoderens størrelse og tilstand.

Det kan også blive aktuelt med en ultralydsundersøgelse. Den udføres for at se om fostrets hjerte slår som det skal.

Hvad sker der derefter?

I de fleste tilfælde restituerer kroppen sig selv efter en abort, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en udskrabning. Dette gøres for at undgå infektion i livmoderen.

Ved en udskrabning tømmer man livmoderen for blod, slimhinde og rester fra graviditeten, så den kan komme tilbage til normalen igen. Det gælder specielt hvis kvinden har stærke smerter eller bløder meget.

Sene og gentagne aborter

Ind imellem sker det at kvinder får abort senere i graviditeten.

Årsagerne til sene aborter kan blandt andet være misdannelser eller infektioner hos kvinden, at livmoderhalsen åbner sig for tidligt eller at moderkagen ikke virker.

Man plejer at tale om gentagne aborter når en kvinde har haft mindst tre spontane aborter i træk. Gentagne aborter sker oftest i begyndelsen af graviditeten.

Ved udredning og gentagne spontane aborter er fokus rettet mod undersøgelse af livmoderen, hormonbalancen, immunsystemet hos kvinden og desuden undersøges både mandens og kvindens kromosomer.

Gentagne spontane aborter er usædvanligt.

Hvornår kan jeg forsøge at blive gravid igen?

En abort er en hård oplevelse, men det er vigtigt at huske på at alle reagerer forskelligt på situationen. Der er ingen rigtige svar på hvordan det skal føles.

For en del kvinder er det en meget hård oplevelse, mens det for andre kan være en lettelse taget omstændighederne for aborten i betragtning.

En spontan abort er desuden hård for kroppen. Noget som var begyndt at vokse er pludselig væk. Det er vigtigt at tale om hvad der er sket og dele sorgen med sin partner. Engang imellem kan professionel hjælp være nødvendig for at komme videre.

Det er individuelt, hvor meget tid det kræver for mentalt at komme sig efter en abort. Men det er vigtigt at huske på at en tidlig spontan abort ikke forhindrer dig i at blive gravid igen. Risikoen for en ny spontan abort er lille.

Der er ikke noget til hinder for at du forsøger at blive gravid igen så hurtigt som muligt, men det anbefales normalt at man venter til kroppen har kommet sig, blødningerne er stoppet og menstruationen er tilbage igen.

Mange læger anbefaler derfor at man bør undgå at blive gravid 2-3 måneder efter aborten. Det anbefales for at livmoderen har tid til at hele ordentligt igen.

Det kan endda være en hjælp rent psykisk at der går lidt tid imellem graviditeterne.

Jeg havde en spontan abort i uge 11 men testede positiv igen efter fire uger, er jeg gravid?

Efter en spontan abort, eller en abort, kan det tage op til 9 uger inden kroppens normale graviditetshormon er tilbage på normale niveauer.

Hvis du tester i den periode kan det ikke konkludere om resultatet Gravid beror på en ny graviditet eller på et stadig forhøjet graviditetshormon-niveau fra din tidligere graviditet.

Det kan også betyde at du er gravid igen. Igen er det svært at sige da det varierer fra tilfælde til tilfælde.

Hvis du er usikker på om du er gravid eller ej så kan du enten tage en ny test 9 uger efter aborten, eller ringe til jordemoderen og bede om vejledning.

Er det lettere at blive gravid efter en spontan abort?

Egentlig er det ikke helt korrekt. Man kan altså ikke sige at alle som har haft en spontan abort lettere bliver gravide 1 eller 2 måneder efter.

MEN, en abort tømmer livmoderen og skærper så engang imellem et gunstigt sekretmiljø med østrogen og progesteron hvilket er godt for et æg som skal fæstne sig efter befrugtningen.

Det kan endda tænkes at en spontan abort stimulerer østrogen og progesteronreceptorerne i livmoderslimhinden hvilket også er godt for en ny graviditet.

Der findes ingen dokumentation som påviser at en spontan abort kan gøre det lettere at blive gravid lige efter, men det er stadig godt være at en del kvinder oplever det sådan.

Er det korrekt at det er mere sandsynligt at får en abort hvis man har født en dreng?

Den danske forsker Ole Christiansen undersøgte 200 kvinder som havde haft mindst tre spontane aborter efter hendes første barn. Betydeligt flere af kvinderne havde født flere drenge end piger tidligere.

Studiet viste at de kvinder som havde fået sønner havde omkring en 30% mindre chance for en vellykket graviditet end dem som havde født piger.

Studier har vist at kvinder som får gentagne spontane aborter kan få en sprøjte med immunglobulin for at reducere risikoen for spontan abort.