Pernille er englemor – og kæmper for drømmen alene

TEMA | Svært at blive gravid

Babyplan har mødt 6 forskellige kvinder, der alle drømmer om at blive mødre. For nogle lykkedes det efter lidt venten. Andre har oplevet at miste, mens andre igen har oplevet gentagne aborter, eller at der endnu ikke er kommet to streger på graviditetstesten. Fælles er, at det er kvinder i den fødedygtige alder, men ingen af dem havde forventet, at det skulle være så svært. Til sidst har vi mødt en kvinde, som både er mor og englemor. Hun savner større åbenhed og mindre berøringsangst, når man mister.

Læs alle artikler i serien her

Hun måtte afbryde graviditeten i 19. uge. Sorgen og smerten over lille Lucas er hun gået igennem alene. Pernilles kæreste delte ikke hendes drøm. Men drømmen og håbet er der endnu. Lucas skal være storebror og Pernille solomor.

Drømmen om ønskebarnet har været lang – rigtig lang for 36-årige Pernille Sonn. Lige siden hun var lille drømte hun om de tre V’er: Villa, Volvo og Vovse. Ja, hun ville gerne have det første barn som 25-årig. Men tiden går. Pernille Sonn bliver 30 år og fokuserer i stedet på uddannelse og karriere.

I 30’erne møder hun en sød fyr, som hun drømmer om, bliver far til hendes børn. Og selv om det ikke er planlagt, så står Pernille Sonn en dag med en positiv graviditetstest i hånden. Lykken er desværre kort, for Pernilles kæreste er ikke klar til familielivet, og dermed står hun alene med drømmen.

”Jeg ringer til min læge og græder i telefonen, for jeg ved ikke, hvad jeg skal. Så siger min læge: Pernille, nu er jeg lidt hård. Der står i mine papirer, at vi skulle tales ved, når du bliver 35 år. Jeg tror, naturen har valgt for dig.”

Det er korrekt, og lige det Pernille Sonn har brug for at høre. Hun har jo talt om at gå vejen som solomor. Hun vælger derfor at beholde barnet alene med accept fra barnets far.

Trist besked ved scanning

Bedst som Pernille Sonn har passeret 1. trimester og er faldet til ro i tanken som solomor, får hun den besked, som alle gravide frygter. Efter en kønsscanning opdager en læge, at der er noget galt. Scanningen trækker ud. Pernille er både oppe at stå og hoppe, men lige lidt hjælper det. De kan ikke se kønnet og ender med at booke en ny tid. Men om aftenen ringer ejeren af klinikken, fordi han mener, at der er alt for lidt fostervand.

Pernilles egen mavefornemmelse siger hende med det samme, at noget er galt. I løbet af den næste uge viser det sig, at der bliver mindre og mindre fostervand, og lægerne anbefaler at afbryde graviditeten.

”Den 11. maj 2021 føder jeg den smukkeste lille dreng. Desværre viser obduktionen, at Lucas mangler både nyre og bækkenveje,” fortæller Pernille Sonn, der har de fineste fotos af lille Lucas og en mindekasse.

Googler donorsæd efter fødsel

48 timer efter Pernille har født Lucas, kommer sorgen over at være englemor, kærestesorg og det hele væltende:

”Da jeg har født, er det eneste jeg craver et levende barn. Et par dage efter Googler jeg fertilitetsbehandling og donorsæd. Så tænker jeg: Pernille for fanden, hvor er du egentlig egoistisk! Du har lige født en smuk dreng, og så ligger du bare her og tænker, du vil have et barn til.”

Pernille har svært ved sine følelser og taler derfor med en terapeut gennem Forældre og Sorg:

”Hun siger til mig: Pernille, du skal jo vende det om. Lucas har vist dig, hvor meget du gerne vil være mor, og du er jo mor. Det er det naturligste i verden, at du gerne vil give Lucas en lillebror eller lillesøster. Puha, så er jeg normal, tænkte jeg. Så er jeg ikke så slem og dårlig, som jeg føler mig.”

Godt et halvt år efter går Pernille Sonn i fertilitetsbehandling alene. Første forsøg er på en privatklinik i november 2021. Siden er hun kommet til forsamtale i det offentlige og har før sommeren 2022 været i gang med sit andet forsøg.

”Set i bagspejlet ville jeg ønske, at jeg var startet lidt før. Da jeg skulle starte op i marts, fandt de en cyste, så der måtte jeg vente to måneder på at kunne gå i gang. Jeg har aldrig før følt mig så lockoutet før. Efter jeg er gået i gang, har det bare bekræftet mig i, at det er det, jeg skal – også selv om det er noget af en rutsjebanetur, når man er høj på hormoner. Puha, jeg tør ikke tænke på, hvem jeg er, hvis de sætter mig på en høj dosis,” siger Pernille Sonn.

Hjemløs kærlighed

Til daglig arbejder Pernille i en vuggestue – så også her bliver hun konfronteret med babyer:

”Jeg elsker mit arbejde. På de dårlige dage er det rart at kunne give den kærlighed – som er hjemløs hos mig – til børnene i vuggestuen. Samtidig kan det være svært at se de børn, som jeg ville have haft termin med. Her skal jeg synke lidt ekstra på de dårlige dage og finde den professionelle Pernille frem. På de gode dage tænker jeg ikke over det. Jeg prøver at vende det om og tænke, at der også er håb for mig.”

Livet som englemor er også svært, når man er single, synes Pernille Sonn. Under fødslen og efterfølgende har hendes forældre og veninder været meget støttende. Hun bor også hjemme hos dem nogle uger efter. Der er dage, hvor det er svært at overskue Instagram, hvor der er babyboom lige nu, og rumme det, når veninder eller andre annoncerer en graviditet:

”Hold nu op, det er svært, når jeg får at vide, at den og den skal være storebror eller storesøster eller: ’Det var en up’ser’. Jeg har også en veninde, som er gravid. Det gør ondt, at hun får et barn i år, og jeg ikke får.”

”Fuck, hvor er det også hårdt at være alene. Jeg føler mig virkelig alene nogle gange. Men den pris vil jeg gerne betale, for mit største ønske er kun bekræftet: Jeg skal være mor igen. Jeg bliver stolt af at tale om Lucas og af min egen beslutning, og at jeg tør blive gravid igen.”

Gult børneværelse

Pernille ved godt, at hendes næste graviditet aldrig kommer til at være det samme.

”Jeg kommer aldrig til at have den naive, uskyldige, lykkelige graviditet. Mine bekymringer vil starte så snart jeg står med to streger på en graviditetstest. Det er jeg godt klar over.”

Hun ved også, at scanningerne bliver svære at komme igennem:

”Jeg har sagt til mine veninder, at næste gange vil jeg ikke have kønnet at vide. Jeg skal ikke til kønsscanning igen, fordi det var dér, det hele startede. Så må jeg male børneværelset beige eller gult, griner hun.

Pernille følger på Instagram mange, der er i fertilitetsbehandling – både dem, der er gravide, og dem, der har prøvet at miste. Det giver hende håb. Samtidig er hun med i en gruppe for englemødre.
”Det er mit kunstige åndedræt på dårlige dage – på gode dage er det et kram, fordi det er et fællesskab, hvor alle kan få lov til at være sig selv.”

I dag vinder de gode dage over de dårlige.

”Lige nu glæder jeg mig til at blive gravid igen. Så starter en ny rejse, hvor jeg virkelig skal kontrollere, hvad kroppen føler og mærke, og hvad hovedet tænker. Jeg er ikke nervøs, men selvfølgelig vil det altid ligge en stemme i baghovedet, som siger: ’Hvad nu hvis …’”

Pernilles 5 gode råd efter graviditetstab


1. Tal med dine veninder om, hvordan de bedst kan annoncere deres graviditet

Mærk efter og vær åben om dine følelser over for dine veninder. Fortæl dem, hvordan de bedst kan annoncere en graviditet over for dig. 

Jeg kan godt finde min glæde og lykke frem på mine veninders vegne og vil gerne være der for dem. Men der er også dage, hvor man er ekstra sårbar. Jeg har f.eks. en kollega, som har fået en dejlig pige. Den dag, hun kom på besøg, skrev jeg: ”Hvis jeg trækker mig, så er det fordi, det bliver for meget.”

Min mor siger, at jeg ikke må være ked af det eller være jaloux, men jeg kan jo godt være glad på andres vegne. Samtidig minder det mig om, hvad jeg har mistet – og det tror jeg sagtens, at omverdenen kan forstå. Når jeg får hormoner pga. fertilitetsbehandling, er jeg særligt følsom og er ikke altid selv forberedt på mine følelser.

2. Gi’ dig tid til at komme sig over tabet


Ta’ dig den tid, du har brug for – uagtet hvornår dit tab er i graviditeten. Jeg tog ikke den tid, min læge anbefalede mig. Jeg var tilbage på fuld tid efter tre måneder, fordi jeg tænkte: ’Når jeg kan gå ud at handle uden af være ked af det, så kan jeg også gå på arbejde’. Men jeg kunne mærke, der kom en efterreaktion hen over vinteren.

3. Tænk på dig selv – ikke hvad andre tænker


Lad være med at tænke over, hvad alle andre tænker om dine valg. Drømmer du om at blive solomor, så ’go’ for it’. Jeg drømmer om et barn som de fleste andre, så kan det være manden i mit liv kommer senere.

Pernille Soon4. Stol på din mavefornemmelse


Du ved altid selv bedst, hvad der er rigtigt for dig.

5. Søg et netværk af ligesindede


Jeg har fået gratis telefonrådgivning gennem Forældre og Sorg. Jeg har et stort netværk gennem internettet. Jeg bruger også min Instagram som en dagbog. I forbindelse med Alt for Damernes kvindeløb blev Team Englemødre oprettet – herudaf er der lavet Walk & Talk Englemødre. Dem, der har tid, lyst og overskud går en tur en gang om måneden. Her taler vi om løst og fast. Fælles for os er sorgen, og at vi kan komme lige, som vi er – også på vores dårlige dage.

Følg Pernille Sonn
Pernille Sonn deler ud af sin egen rejse på Instagram og er tovholder for Walk & Talk Englemødre på Sjælland. Vil du gerne følge Pernille Sonn, så anmod om af følge hende på @pernilles_rejse

Englemor

@nilleskreaverden