Danske forskere: Der er behov for ændret fokus på manden i fertilitetsbehandling

Når danske par går i fertilitetsbehandling, er undersøgelserne af manden mangelfulde. Ofte er det et skrøbeligt DNA i mandens sædceller, der er medvirkende årsag til fertilitetsproblemet, og det overses alt for ofte. 

En ny test gør det muligt at identificere disse problemer, der også ofte er et forvarsel om potentielt alvorlige sygdomme hos manden. Der er derfor al mulig grund til et paradigmeskift i den danske fertilitetsbehandlings syn på mandlig fertilitet. Det er hovedpointen i et debatindlæg i Politiken skrevet af en række profilerede læger, professorer og fertilitetsforskere. 

Børn undfanget ved hjælp af kunstig befrugtning har en højere forekomst af bl.a. autisme, ADHD og skizofreni. Årsagen ligger ikke i befrugtningsmetoden, men i den bagvedliggende årsag til forældrenes behov for fertilitetsbehandling. I mange tilfælde skyldes fertilitetsproblemer nemlig øget skrøbelighed i sædcellernes DNA, hvilket øger risikoen for genetiske mutationer i barnets DNA. 

I mange tilfælde begrænser en undersøgelse af manden sig til en klassisk undersøgelse af sædkvaliteten. Men denne test kigger kun på antallet af normale og levende sædceller. Den kigger ikke på sundheden af sædcellernes DNA. Og faktisk viser en undersøgelse, at op mod 25% af mænd med almindelige sædkvalitet har problemer med skrøbeligt DNA i sædcellerne. Det kan udover de fornævnte problemer hos børnene også øge risikoen for manglende graviditet og spontane aborter. 

Det skrøbelige DNA skyldes i mange tilfælde mandens livsstil, og derfor er der også en sammenhæng mellem skrøbeligt DNA og risiko for livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. Derfor er der al mulig grund til at identificere mænd med denne problematik: både for at forbedre parrets chance for graviditet og for at sætte ind med livsstilsændring og på den måde mindske risikoen for alvorlig sygdom. I de fleste tilfælde kan DNAets sundhed forbedres markant med simple ændringer i mandens livsstil.

Hos Babyplan er vi meget opmærksomme på denne problematik, og derfor tilbyder vi ikke kun den klassiske sædkvalitetstest, men også produkter og rådgivning, der kan hjælpe manden med at styrke robustheden af sædcellernes DNA.  

Du kan læse hele artiklen på politiken.dk her.