Mad under graviditeten

Fødevareoversigt til gravide

Under graviditeten ændrer kvinders immunforsvar sig. Det betyder at de bliver ekstra følsomme overfor visse skadelige mikroorganismer som man normalvis kan håndtere. Derfor bør gravide undgå visse fødevarer. En anden risiko under graviditeten er at miljøgifte i maden kan skade barnet. Her nævner vi de fødevarer som vi oftest bliver spurgt om af gravide kvinder.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Fisk og skaldyr

Fisk er næringsrig mad. Fisk fra visse farvande har dog et forhøjet indhold af miljøgift og disse fisk bør man spise mindre ofte, eller helt undgå når man er gravid. Andre fisk skal man spise i normale mængder. Varier valget af fisk.
I en del fisk findes også skadelige mikroorganismer. Alle fisk er sikre fra et bakterie- og parasitsynspunkt når de varmet op til 70°C. Derimod forsvinder miljøgiften ikke ved tilberedningen.

Spis så meget du vil af:Forudsætning / Begrundelse
Fiskeprodukter så som fiskeboller og fiskepindeKommercielt produceret fiskeprodukter laves fra fisk fra rent havvand.
Marineret sildMarineret sild betragtes som rå, men lagen laver miljøet for surt til at skadelige bakterier kan overleve. Kommercielt tilgængelige marineret sild produceres af fisk fra rent havvand.
Kaviar på tube
Kuller
Kogt hummer
Kogt krabbe
Kogt jomfruhummer
Konserveret tunfisk
Kummel
Laks fra vestkysten
Helleflynder, lille helleflynder
Makrel
Opdrættet laks
Regnbuelaks
FjeldørredHvis den ikke kommer fra Vättern.
Sej
Helt
SildHvis den ikke kommer fra Østersøen eller den Botniske Bugt.
Rødspætte
Stenbidder rogn (emballeret)
Stillehavslaks
Torsk
Varmrøget fisk hvis det er ny-røgetHvis den ikke tilhører sortimentet med begrænsninger ud fra et miljøsynspunkt. Kippers er røget sild fra rent havvand. Hos vakuumpakket røget fisk er der, specielt hen mod udløbsdatoen, risiko for skadelige bakterier.
Hvilling
HavørredHvis den ikke kommer fra Østersøen, Botniske Bugt, Vänern eller Vättern.
Spis en gang om måneden, men ikke mere: Begrundelse
Vildtfanget laks fra Østersøen, Botniske Bugt, Vänern eller VätternKan indeholde miljøgifte.
Vildtfanget fjeldørred fra VätternKan indeholde miljøgifte.
Vildtfanget ørred fra Østersøen, Botniske Bugt, Vänern eller VätternKan indeholde miljøgifte.
Sild fra Østersøen eller Botniske BugtKan indeholde miljøgifte.
Fermenteret sild fra Østersøen eller Botniske BugtKan indeholde miljøgifte.
Afhold dig fra:Begrundelse
AborreKan indeholde miljøgifte.
Marineret / gravad fiskRisiko for skadelige bakterier. Risikoen stiger i takt med opbevaringstid og –temperatur. Nygravet fisk som tilberedes og håndteres hygiejnisk korrekt udgør en mindre risiko.
GeddeKan indeholde miljøgifte.
SandartKan indeholde miljøgifte.
KnudeKan indeholde miljøgifte.
Lever fra torsk og knudeKan indeholde miljøgifte.
Rå skaldyrRisiko for skadelige mikroorganismer.
Helleflynder, sværdfisk, haj, rokke, fersk tunfisk (gælder ikke konserveret tunfisk)Kan indeholde miljøgifte.
Vakuumpakket røget fiskRisiko for skadelige bakterier. Risikoen stiger i takt med opbevaringstid og -temperatur.
ÅlKan indeholde miljøgifte.
Du kan spise:Begrundelse
Kogt skinke, rullepølse eller lignende.Vælg hele eller nyskåret varer. Undgå vakuumpakket skiveskåret varer, specielt hen mod udløbsdatoen. Risikoen er tilstede for forskellige bakterier.
Risikoen stiger med opbevaringstid og –temperatur.
PølserHele pølser er at foretrække over vakuumpakket skiveskåret pølse, specielt hen i mod udløbsdatoen. Risikoen er tilstede for skadelige mikroorganismer.
Kogt eller varmrøget pølse er sikker i forhold til parasitter, men ikke altid sikker ud fra et bakteriesynspunkt. Korrekt opvarmning af pølser der er beregnet til opvarmning, såsom varme pølser anbefales derfor.
LeverpostejEn almindelig tilberedt og pakket leverpostej kan spises i normale mængder. Undgå postejer i løs vægt og patéer (delikatessen), da de kan indeholde skadelige bakterier.
Varmrøget kødHele kødstykker er at foretrække over vakuumpakket skiveskåret kød, specielt hen mod udløbsdatoen. Risikoen er til stede for skadelige bakterier.
Afhold dig fra:Forudsætning / Begrundelse
Marineret fuglRisiko for skadelige mikroorganismer.
Marineret kødRisiko for skadelige mikroorganismer.
Koldrøget kød, parmaskinke og lignende tørret kød.Kød som ikke har været varmet – specielt gris, får og vildt – kan indeholde skadelige parasitter. Ud fra et bakteriesynspunkt, se kogt skinke ovenfor.
LeverIndeholder meget A-vitamin. Høge doser af A-vitamin kan skade barnet.
Rå kødfarsRisiko for skadelige mikroorganismer

Upasteuriseret mælk

Undgå at drikke upasteuriseret mælk. Det kan indeholde skadelige mikroorganismer.

Ost

Spis gerne ost under graviditeten men spis helst en normal hård ost og smøreost. Listeria er blevet fundet i bløde/halvbløde modnet dessertoste som tilføres en lille smule upasteuriseret mælk under fremstillingen. Selv oste af samme type, som kun er fremstillet af pasteuriseret mælk kan indeholde listeria bakterier. Disse har dog smittet osten under håndteringen. I praksis betyder det at gravide bør afholde sig fra alle hvide- og blåskimmeloste (eksempler på sådanne oste er brie, camembert og Gorgonzola) samt kittoste (eksempler på sådanne oste er Vacherol og Livarot) – de sælges ofte fra delikatessen, spørg hvis du er usikker – og specielt de oste man har købt på ferier, og i små butikker, på markeder eller direkte hos producenten i landende syd på. Hårde oste såsom Herregårdsost og Grevé har et lavere PH (er mere sure) og har et mindre vandindhold end de modnet dessertoste og er derfor ikke gunstige for listeria. De tilhører derfor ikke
gruppen af risiko fødevarer. På samme måde anses en velmodnet/lagret parmesanost heller ikke at udgøre nogen risiko i forhold til listeria selvom der er tilsat upasteuriseret mælk. Eventulle bakterier dør under den lange lagring. Alle former for smøreoste (selv af blåskimmel typen) betragtes som risikofrie. Disse sælges normalt i plastikbægre eller i tuber, og der står smøreost på emballagen. Hvad angår fetaost kan de varianter der er lavet på pasteuriseret mælk betragtes som ufarlige. Fetaost har et så lavt PH at listeria ikke vokser i den.
Derimod overlever listeria bakterien i fetaost. Det betyder at hvis osten er fremstillet med upasteuriseret mælk som fra begyndelsen indeholdt listeria, er risikoen stor for at osten også indeholder listeria. Det anbefales at være forsigtig med fetaost med ukendt oprindelse, for en sikkerhedsskyld. Gedeost og fåreost som fremstilles under forkerte hygiejniske forhold kan indeholde listeria. Gedeost, som en camembert type er en blåskimmelost og bør derfor undgås. Halloumi er en anden type af gedeost hvor en eventuel listeria bakterie kan vokse.

Ved fremstillingen af mozzarella og ricottaost opvarmes mælken normalt tilstrækkeligt til at eventuel listeria dræbes. Hvis osten derefter håndteres hygiejnisk korrekt og opbevares koldt bør risikoen for listeria være lille. Da en smitte imidlertid ikke kan udelukkes og der dermed er en risiko for smitte under fremstillingen af osten, kan de som ønsker at være ekstra forsigtige begrænse anvendelsen af disse (og andre usikre) oste til madlavning med opvarmning til kogepunktet.

Alle oste er sikre set ud fra et bakteriesynspunkt hvis den opvarmes til kogepunktet.

Diverse

Færdigretter, salater, sandwichs m.m. sælges i mange butikker. Vælg de mest nylavet mad, hvis det ikke skal varmes op inden den spises. Vær forsigt med delikatesse mad såsom patéer, sylte og lignende fra delikatessen. Lakrids er fint at spise når man er gravid. Ligesom alle andre bør du dog ikke spise mere end 50 gram lakrids om dagen.

Kalebasskrita, også kendt under navnet Calabas Chalk, som anvendes mod kvalme af gravide kvinder i Vest Afrika, kan indeholde høje mængder af bly. Det er derfor direkte upassende for gravide kvinder at indtage dette produkt. Andre navne for produktet kan være La Craie, Argile Nzu, Mabele eller Calabar stone.
Vær forsigtig med helsepræparater og helsekost produkter under graviditet og amning. Stofferne i helsepræparater kan påvirke barnet. Du kan få råd og vejledning hos din læge eller jordemoder.

Kaffe

Der findes undersøgelsesresultater som tyder på at en høj kaffeindtagelse under graviditeten kan medføre lavere fødselsvægt end normalt hos barnet. Fødevarestyrelsen er i gang med et nordisk studie som skal give viden om eventuelle risici ved højt koffeinindtag under graviditeten. På nuværende tidspunkt anbefales det gravide ikke at drikke mere end tre kopper kaffe om dagen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her