Blodtryksforandringer under graviditeten – hvordan du holder øje med det?

I begyndelsen af din graviditet er det normalt at man har et lidt lavere blodtryk, og man kan føle sig lidt ør, svimmel og have problemer med at stå op i længere tid. Tænk over ikke at rejse dig for hurtigt og forsøge at undgå situationer hvor du skal stå op i længere tid.

Længere henne i graviditeten stiger blodtrykket igen og man føler sig mere frisk. Hen mod slutningen er det vigtigt at holde øje med blodtrykket så det ikke stiger for meget. Et højt blodtryk kan være tegn på svangerskabsforgiftning.

Derfor kontrolleres blodtrykket regelmæssigt hos jordemoderen. For flere kan blodtrykket give bekymringer, specielt under graviditeten.

Hvordan aflæser jeg målingen? Hvad er et normalt blodtryk?

Målingen er opdelt i et systolisk og diastolisk blodtryk, det førstnævnte er altid det højeste tal eftersom at det måles når hjertet pumper blodet, mens det diastoliske måler trykket når hjertet hviler.

Man måler altså både det højeste tryk, overtrykket, og det laveste tryk, undertrykket, fra puls bølgen der dannes når hjertet trækker sig sammen. Overtrykket er det maksimale tryk der opbygges i en pulsåre (arterie) i det øjeblik hjertet trækker sig sammen og presser blodet ud i årene. Undertrykket er det laveste tryk som blodet giver i årenes væg når det strømmer igennem.

Undertrykket ser særlig vigtigt til at diagnosticere for højt blodtryk (hypertension).

Retningslinjen er at det ikke er højere end 140/90, og hvis det er tilfældet skal man kontakte en læge.

Blodtryksmåler til hjemmebrug

De elektriske, fuldautomatiske blodtryksmålere, som er lavet til hjemmemåling, er i dag af meget god kvalitet og gør det let selv at måle sit blodtryk.

Køb blodtryksmåler til graviditet her →