Stor guide til graviditetstest

Er du gravid? Vil teste med en graviditetstest men er usikker på hvornår?

Spørgsmålene er mange når det kommer til graviditetstest. Hvornår skal man tage en graviditetstest? Hvilke test er de bedste, mest sikre, billigst? Hvor køber man en graviditetstest?

Her giver vi dig svarene.

Hvordan virker en graviditetstest?

Alle graviditetstest reagerer på tilstedeværelsen af et graviditetshormon.

Graviditetshormonet forekommer normalt i små mængder hos friske og ikke-gravide kvinder (mindre end 5ml/ml). Ved graviditet øges niveauet voldsomt, hvilket gør hormonet til en rigtig god markør for graviditet – de fleste graviditetstest som findes på markedet i dag har en følsomhed på 20-25IU/ml graviditetshormon, hvilket vil sige væsentligt højere end det normale niveau.

Køb gradivitetstest her

Køb gradivitetstest her

Graviditetshormonet produceres af det befrugtede æg efter at det har sat sig fast i livmodervæggen, normalvis 6-10 dage efter befrugtningen. Graviditetshormonet øges hurtigt, og man mener at niveauet fordobles cirka hver tredje dag i graviditetens første tredjedel (de første 12 uger).

Graviditetshormon niveauet topper som regel i uge 7-12 og kan være helt op til cirka 200,000 IU/ml. Hormonet forbliver forhøjet i kroppen under hele graviditeten, og i op til tre uger efter fødslen.


Hvis graviditeten afbrydes (spontan abort eller abort), så kan Graviditetshormon-niveauet være forhøjet i op til ni uger.

Valg af graviditetstest

Hvordan vælger du den ”rigtige” graviditetstest? Der findes mange forskellige graviditetstest på markedet i dag, hvor pris, anvendelse, aflæsning og sikkerhed kan variere, så det er helt individuelt hvilken en man foretrækker.

Nogle vigtige faktorer at tage i betragtning, når du køber en graviditetstest:

  • At den har en høj sikkerhed
  • At den er nem at bruge og har en tydelig brugsanvisning
  • At den er tydelig at aflæse

Udover ovennævnte bør du også tænke over hvordan du vil tage din graviditetstest; direkte med urinstrålen eller opsamling i en beholder. Vil du selv aflæse resultatet eller vil du se det i symbolform, og sidst med ikke mindst; prisen – hvad er du villig til at betale?

Nedenfor følger en kort information over et udvalg af forskellige former for graviditetstest:

Graviditetstest strimmel

Graviditetstest strimmel er normalt en forholdsvis billig graviditetstest, og den mindste i størrelse.

  • Vælger du graviditetstest strimmel skal du opsamle urinen i en kop inden du tester.
  • Graviditetstest i form af en strimmel aflæser du selv resultatet ved: Hvis der på aflæsningstidspunktet vises en teststreg sammen med en kontrolstreg, så er resultatet positivt. Det spiller ingen rolle om den ene streg er svagere/kraftigere end den anden – de bør dog være af samme bredde.
  • Graviditetstest på med strimmel kan tages den samme dag som menstruationen forventes.

Positiv Babyplan graviditetstest
Positiv Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel

Graviditetstest stav

Graviditetstest med stav er en lidt større test end strimlen (cirka som en kuglepen) og har en bredere opsugningsdel, og har ofte en markering for kontrolstreg (C) og teststreg (T).

  • Vælger du en graviditetstest i stavform kan du vælge imellem at; opsamle urinen i en beholder eller teste direkte med urinstrålen
  • Graviditetstest staven aflæser du selv resultatet ved: Hvis der på aflæsningstidspunktet vises en teststreg sammen med en kontrolstreg, så er resultatet positivt. Det spiller ingen rolle om den ene streg er svagere/kraftigere end den anden – de bør dog være af samme bredde.
  • Graviditetstest med stav kan tages den samme dag som menstruationen forventes.

Positiv babyplan graviditetstest stav
Positiv Babyplan Tidlig Graviditetstest stav

Clearblue graviditetstest

En af verdens mest kendte mærker indenfor graviditetstest er Clearblue, som har to former for graviditetstests; en almindelig ”manuel” graviditetstest og en digital.

Clearblue Graviditetstest Plus med farveindikator

  • Vælg mellem at opsamle urinen i en beholder eller teste direkte i urinstrålen.
  • Aflæser du selv resultatet ved: Hvis der på aflæsningstidspunktet vises en teststreg sammen med en kontrolstreg, så er resultatet positivt. Det spiller ingen rolle om den ene streg er svagere/kraftigere end den anden – de bør dog være af samme bredde.
  • Anbefales af producenten at anvendes samme dag som menstruationen forventes, men kan tages op til 4 dage inden den forventet menstruationsdag.

Clearblue Graviditetstest plus positiv
Positiv Clearblue Graviditetstest Plus

Cleablue Digital Graviditetstest med ugeindikator

  • Med Clearblue digital graviditetstest med ugeindikator kan du teste enten direkte i urinstrålen eller ved opsamling af urinen i en urinprøve.
  • Clearblue digital med ugeindikator anbefales af producenten til at udføres den dag menstruationen forventes, men kan taget op til 4 dage inden den forventet menstruationsdag.
  • Resultatet vises med ord ”Gravid” eller ”Ikke gravid”. Hvis resultatet viser ”Gravid” vises antallet af uger siden befrugtning også, men enten ”1-2”, ”2-3” eller ”3+”
  • Her er der ingen kontrolstreg – i stedet vises et timeglassymbol som indikerer at testen fungerer som den skal.

Clearblue Graviditetstest med ugeindikator - positiv
Positiv Clearblue Graviditetstest med ugeindikator viser 1-2 uger henne


Her kan du se flere eksempler på hvordan en positiv graviditetstest ser ud.

Hvornår kan man tage en graviditetstest?

For mange kvinder/par er det en spændende tid når man forsøger at blive gravid, og det er ikke usædvanligt at der bliver testet tidligere end anbefalet, da man er ivrig efter at se det længeventede positive resultat.

De fleste gravide kvinder har dagen før den forventet menstruation kunnet producere så meget graviditetshormon at de kan se et positivt resultat på en graviditetstest; det vil sige at de har opnået et graviditetshormon niveau der er lig med eller højere end testens følsomhed.

Men eftersom vi alle er forskellige, kan nogle kvinder se et positivt resultat nogle dage inden forventet menstruation og andre nogle dage efter.

Visse graviditetstest kan tages inden den forventet menstruationsdag; såsom Babyplans og Clearblues, som kan tages op til 4 dage inden forventet menstruationsdag.

Tester man tidligt og får et negativt resultat, kan du stadig være gravid – det kan bare skyldes, at du tester for tidligt til, at graviditetstesten kan registrere det. Det tidligste du kan teste for graviditet er, når der er gået en uge fra, du har haft ægløsning. Jo længere du venter, jo større chance er der for, at testen er korrekt.

I sådanne tilfælde kan det være en god ide at vente indtil dagen for den forventet menstruation, eller mindst tre dage mere inden man tester igen.

» Klik her for at læse mere om hvornår man skal teste

Køb af graviditetstest

Graviditetstests kan købes i mange forskellige butikker og på apoteket, men et meget bekvemt og mere anonymt sted end i en butik, er at købe din graviditetstest på internettet; såsom her på Babyplan.dk. Derudover får du det sendt direkte hjem til dig selv, og slipper for at skal ud og eventuelt stå i kø på apoteket.

» Klik for at se Babyplan Graviditetstest

Hvordan tager man en graviditetstest

Babyplan Opsamlingskop til brug med graviditetstest strimmel testUanset hvilket test du har valgt, skal der være vedlagt en brugervejledning. Den bør du altid læse grundigt inden du tager graviditetstesten. Selv om du har prøvet det før, så kan der være forskel fra mærke til mærke, og/eller producenten har ændret noget siden du anvendte den sidst, hvilket kan have betydning for hvordan testen udføres eller aflæses.

Forskellige graviditetstests kan have forskellige fremgangsmåder; for eksempel er det nødvendigt at opsamle urinen først ved nogle tests.

Princippet er dog overordnet det samme; graviditetstestens sugende del skal opsuge urin (en beholder eller direkte) i et hvis stykke tid, og ved andre dyppes i en opsamlet prøve, og derefter ligges på en jævn overfade og resultatet kan aflæses indenfor den angivne tid.

Hvor sikker er en graviditetstest?

Graviditetstests nu om dage er normalvis af en høj kvalitet og er meget sikre – mange ligger på over 99% hvis de udføres den dag menstruationen forventes.

De manuelle graviditetstest (dem du selv aflæser resultatet på) angiver en ”kontrolstreg” som indikation på at en korrekt mængde af urin er tilført og resultatet kan aflæses. Kontrolstregen er den streg som er længst væk fra den sugende del af testen.

Alle graviditetstests har en fast aflæsningstid – dvs. at resultatet kun er gyldigt inden for et vis tidsrum. Gyldigheden kan variere blandt de forskellige typer af graviditetstest, så læs altid brugsvejledningen til den graviditetstest du har købt. Efter aflæsningstiden skal man se bort fra eventuelle forandringer i resultatet.

Kemiske reaktioner i testen kan fortsætte, selv efter aflæsningstiden, og det kan medføre at der kommer en streg, eller en streg forsvinder.

Se afsnittet om ”Faktorer der kan påvirke resultatet på et graviditetstest”

Hvornår kan en graviditetstest vise positiv?

Du kan se, at du er gravid 6 dage efter ægløsning. De graviditetstest, som kan give dig det tidligste svar, kan du tage 6 dage efter ægløsning. Der gælder dog det, at jo flere dage du venter, jo større nøjagtighed i svaret har testen. Når du har taget en graviditetstest, er resultatet afhængig af hvor meget graviditetshormon, der findes i urinen på testtidspunktet sammenholdt med testens følsomhed (den mindste mængde af graviditetshormon som testen kan registrere).

Forskellige mærker kan have forskellige følsomheder. Det kan betyde at hvis du anvender to forskellige typer af graviditetstest med forskellig følsomhed, kan du opnå forskellige resultater.

De fleste af graviditetstests i dag har en følsomhed på 20-25 IU/ml graviditetshormon, men der findes tests som kræver et højere niveau af graviditetshormon inden de viser et positivt resultat. (f.eks. 50IU/ml).

De fleste kvinder har i tiden optil den ventet menstruation kunne producere så meget graviditetshormon at de kan se et positivt resultat; det vil sige at de har opnået et graviditetshormon niveau på 25IU/ml eller mere. Men eftersom vi alle er forskellige, kan nogle kvinder se et positivt resultat nogle dage inden forventet menstruation og andre nogle dage efter.

Et positiv resultat bør altid betyde at man tager kontakt med en jordemoder eller en læge.

Køb Babyplan Tidlig Graviditetstest her

Køb Babyplan Tidlig Graviditetstest Stav her

Faktorer som kan påvirke resultatet på en graviditetstest

Visse faktorer kan påvirke resultatet.

Et fejl-negativt resultat kan forekomme hvis du tester for tidligt (måske du har en længere cyklus end du plejer, og tester dermed tidligere end anbefalet).
Tilstrækkelig med graviditetshormon er ikke blevet produceret og testen kan ikke registrere det minimum som den kræver.

Hvis du har drukket store mængder af væske i timerne inden testen, kan du have fortyndet urinen, og det kan også medføre et misvisende negativt resultat.

Ved tidlig test med graviditetstest skal du huske på at anvende den første morgenurin.

Et fejl-positivt resultat kan forekomme hvis du for nylig har haft en afbrudt graviditet (spontan abort/abort). En eventuel blødning kan forsinke det, og ligne en almindelig menstruation (som eventuelt er lidt forsinket), og det kan endda være at kvinden ikke er vidende om det er sket.

Graviditetshormon-rester kan stadig være i urinen i op til ni uger efter en afbrudt graviditet. Hvor hurtigt niveauet aftager er individuelt fra kvinde til kvinde – det kan nogle gange være væk fra den ene dag til den anden, og i andre tilfælde vare flere uger. Ni uger efter en spontan abort/abort forventer man ikke længere at der er graviditetshormon rester i urinen.

Resultatet kan også være fejl-positiv hvis du tager medicin/behandling som indeholder graviditetshormon. Derfor bør du altid læse brugsvejledningen for anden eventuel medicin som du tager, inden du tager testen.

Et forhøjet graviditetshormon kan foruden ved graviditet, ses ved nogle meget sjældne sygdomstilstande, såsom visse former for tumorer, så hvis du er bekymret eller urolig som følge af det positive resultat du har fået med graviditetstesten, bør du kontakte en jordemoder eller en læge.

De fleste ægløsningscyster, polycystiske ovarier, PCOS, ægløsningstumorer påvirker normalt ikke resultatet på en graviditetstest.

Hvis du får et positivt resultat, bør du tage kontakt kontakt til en jordemoder eller læge.