Sex under graviditeten

Det er helt normalt at de seksuelle følelser ændrer sig for både mænd og kvinder under og efter graviditeten.

For nogle er der ingen større forskel er i sexlivet, hvor det for andre kan opleves som belastende.

Lyt til din krop og mærk efter hvad som føles rigtig for dig. Misforståelser, bekymring, træthed og mangel på lyst, øget lyst og smerter efter fødslen er bare nogle af de problemer i kan støde på.

Selv hvis du og din partner normalt har et godt sexliv er der en stor chance for at i oplever forandringer i den her tid.

Det bedste er at i forsøger at tale med hinanden om hvordan i har det og hvad i vil og at i forsøger at komme frem til en løsning som passer jer begge.

Nedenfor er nogle af de mest sædvanlige overvejelser om sex under graviditeten. Er det farligt at have sex under graviditeten?

Babyplan ultralydsmonitor

Babyplan ultralydsmonitor

Er det farligt at have sex under graviditeten?

Nej, det er ikke farligt at have sex under graviditeten. Fostret ligger godt beskyttet af livmodervæggen og af fostervandet som absorberer tryk eller slag mod maven.

Orgasme kan i nogle tilfælde udløse sammentrækninger og livmoderhalsen kan begynde at bløde en smule under graviditeten og når barnet er født. Det kan føles en smule ubehageligt men er ikke skadeligt.

Hvornår skal man undgå sex?

Selvom det ikke er skadeligt rent fysisk kan både mænd og kvinder opleve det som psykisk hårdt at have sex under graviditeten.

Det er vigtigt at i lytter til hinanden og respekterer hinandens følelser. Hvis en af parterne ikke vil, skal man selvfølgelig ikke have sex.

Engang imellem fraråder man samleje i visse perioder, som for eksempel ved risiko for spontan abort eller for tidlig fødsel.

Majoriteten af gravide kan dog have samleje i den udstrækning de har lyst til.

Kan penis skade barnet hvis vi har sex?

Nej, der er for stor afstand mellem mandens penis og barnet.

Barnet ligger godt beskyttet af livmodervæggen og fostervandet. Slimproppen som sidder i livmoderhalsen fungerer også som en sikkerhedsventil og sørger for at ingen sperm eller bakterier kommer frem til barnet.

Mod slutningen af gravidteten kan det være godt at være lidt forsigtig med hårde stød. Det samme gælder også med dildoer og andet sexlegetøj.

Hvis kvinden vil have sex og partneren føler at det er ubehageligt at have samleje findes der en masse andre ting man kan gøre, glem ikke dem.

At give hinanden massage eller oral stimulering er to eksempler.

Babyplan ultralydsmonitor

Babyplan ultralydsmonitor