COVID-19 facts og graviditet

Alt det du bør vide omkring COVID-19, hvis du er gravid eller prøver på at blive det

Det kan være rigtig svært at finde hoved og hale i alle de informationer, der er omkring COVID-19 og hvordan det kan påvirke din graviditet. Derfor har vi samlet alt hvad du bør vide og besvaret de mest stillede spørgsmål i dette nyhedsbrev.

Gå til top

General information omkring coronavirus og COVID-19

Hvad er coronavirus?

Coronavirus er en familie af virusser som kan være årsagen til sygdom i mennesker og dyr. I mennesker er coronavirus kendt for at forårsage respiratoriske infektioner såsom en mild forkølelse, men kan også være årsagen til flere alvorlige sygdomme såsom MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) og SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome). Den nyeste opdagelse indenfor coronavirus er COVID-19.

Hvad er COVID-19?

COVID-19 er en ny form for smitsom sygdom, som stammer fra den nylig opdagede coronavirus familie. Den er oprindeligt opstået i Wuhan, Kina i december 2019.

Hvad er symptomerne?

De mest almindelige symptomer på COVID-19 ligner meget influenza symptomer med feber, tør hoste, træthed og ondt i halsen. Nogle patienter kan have musklesmerte, kvalme, diarre og muligvis andre symptomer. Det kan derfor være svært at skelne om man har COVID-19, en almindelig forkølelse eller influenza. De fleste mennesker (omkring 80%) med milde symptomer bliver raske igen uden lægehjælp efter 4-6 dage. Symptomer kan varier fra person til person og der er også nogle som er smittet men ikke viser nogle symptomer eller føler sig syge. Det er et lille antal af mennesker (omkring 14%), som kan blive alvorligt syge og udvikle lungebetændelse samt åndenød, og har behov for indlæggelse på hospital. Ældre mennesker og personer med underliggende medicinske problemer såsom højt blodtryk, hjerteproblemer og diabetes er mere tilbøjelige til at udvikle alvorlige symptomer. Hvis du har feber, hoste eller åndedrætsbesvær bør du søge lægehjælp.
Gå til top

Information til gravide kvinder og deres familier

Er der større chance for at få COVID-19 når du er gravid?

Indtil videre er der ikke nogen data, som understøtter, at gravide kvinder er mere tilbøjelige til at blive syge af COVID-19. Der er heller ikke noget som tyder på, at gravide kvinder der får denne infektion er mere udsatte for alvorlige komplikationer end andre smittede. Hvis gravide kvinder udvikler den nye coronavirus, forventes det at flertallet kun vil opleve milde eller moderate forkølelses-/influenzalignende symptomer. Det er altid vigtigt at søge lægehjælp, hvis du viser tegn på COVID-19 symptomer, men hvis det er milde symptomer, så vil du være rask indenfor 4-6 dage. Vores råd er, at hvis du føler at dine symptomer forværres, eller hvis du ikke bliver bedre skal du kontakte din læge med det samme.

Hvordan kan gravide kvinder beskytte sig mod COVID-19?

Gravide kvinder og deres husstand bør gøre det samme som alle andre for at undgå COVID-19. Du kan hjælpe med at stoppe spredningen ved at gøre dette[1]:

Kan COVID-19 forårsage problemer for gravide kvinder?

Vi ved ikke på nuværende tidspunkt om COVID-19 kan forårsage problemer under graviditeten eller påvirke babyens helbred efter fødslen. Indtil videre er gravide kvinder stadig ikke mere tilbøjelige til at få coronavirus end den generelle befolkning. Det vi ved er, at graviditet hos en lille del af kvinder kan ændre hvordan kroppen håndtere alvorlige virusinfektioner. Dette er noget jordmødre og fødselslæger har kendt i mange år og er vant til at håndtere. Der er endnu ikke nogen beviser for at gravide kvinder, der får coronavirus, er mere udsatte for alvorlige komplikationer end andre sunde individer.

Hvilken effekt vil COVID-19 have på mit foster eller nyfødte?

Denne virus er stadig meget ny og derfor kan det være svært at sige med sikkerhed, at din nyfødte ikke vil komme til at have nogle komplikationer. Derimod er der er ikke noget der tyder på en øget risiko for, at du får en spontanabort eller at dit barn vil blive født for tidligt. Der er konstateret nogle få tilfælde, hvor at en nyfødt er blevet testet positiv for COVID-19, men det er stadig uklart om smitten er kommet fra moderen eller sket under fødslen. Det er vigtigt at understrege, at babyen havde det godt i alle rapporterede tilfælde af nyfødte babyer, der udviklede coronavirus meget hurtigt efter fødslen. Læger er ved at teste om coronavirus kan overføres i livmoderen, men der er ikke noget definitivt svar endnu.

Der er nogle tilfælde, hvor babyer født af kvinder med symptomer på COVID-19 i Kina er blevet født for tidligt, men det er uklart om coronavirusen forårsagede den tidlige fødsel eller om det blev anbefalet for at bevare morens helbred.

Spredes COVID-19 igennem brystmælk?

Spredning af COVID-19 menes at forekomme hovedsageligt gennem respiratoriske dråber, der produceres, når en person hoster eller nyser. Det svarer til hvordan influenza spreder sig. I begrænsede undersøgelser af kvinder med COVID-19 og en anden form for coronavirus infektion, SARS-CoV, er virussen ikke blevet påvist i brystmælken. Men fordi at COVID-19 stadig er så ny, ved vi ikke om mødre med COVID-19 kan overføre virussen via brystmælk, men sundhedsvæsenet arbejder på at få det afklaret.

Vejleding om amning til mødre med bekræftet COVID-19 eller som er ved at blive testet

Hvorvidt du som nybagt mor ønsker at starte eller fortsætter med amning bør bestemmes i koordinering med egen læge og nærmeste familie. En mor med bekræftet COVID-19 eller som har symptomer, bør tage alle de forholdsregler, der er muligt, for at undgå at sprede virussen til sit spædbarn. Dette inkluderer, at vaske hænder før du rører barnet og at bære en ansigtsmaske. Dette gælder for alle situationer også imens du ammer. Hvis man bruger en brystpumpe, så skal moderen vaske hænder inden hun rør ved pumpen og flaskedelene og sørge for at rengøre alle delene efter brug. Hvis det er muligt, så anbefaler vi, at en ikke smittet person giver babyen mad.

Burde jeg stadig gå til aftalte helbredsundersøgelser?

Ja. Det er meget vigtig at du stadig møder op til dine aftalte undersøgelser, medmindre at du er blevet syg eller har symptomer. Hvis dette er tilfældet bør du ringe og snakke med dine læge og få udskudt din aftale til efter din isolationsperiode er ovre. Det er vigtigt, at du overholder dine aftaler da der stadig er en potentiel risiko for, at der opstår komplikationer for dig og din baby, selv i disse coronatider.

Følgende råd kan være nyttige:

Uanset din personlige situation børe du overveje følgende:

Må jeg stadig rejse når jeg er gravid?

Udenrigsministeriet har frarådet alle ikke nødvendige rejser til udlandet og det gælder alle længder samt årsag. Dette gælder foreløbigt indtil den 13. april, men der kan ske ændringer i fremtiden. Du bør følge dette råd og alle andre fremtidige anbefalinger givet af ministeriet. Hvis du befinder dig i en situation, hvor du er nød til at rejse til udlandet, er det vigtig, at du sikrer dig, at du har en tilstrækkelig forsikring inden rejsen. Kontroller at den

Vil mine fødselsvalg blive påvirket af coronavirus-pandemien?

Det er helt forståeligt, at du kan være nervøs og stresset, hvis du er gravid og skal føde indenfor de kommende måneder. Fødeafdelinger overalt arbejder hele tiden for at sikre, at fødslen bliver leveret på en måde, der er sikker, med det nødvendige personale og har mulighed for at yde nødhjælp, hvis det skulel blive nødvendigt.

Hvis du har valgt at føde i hjemmet eller i en jordmoderledet enhed, så er det vigtig at undersøge om det stadig kan lade sig gøre ved at snakke med din læge. Disse tjenester er nemlig afhængige af tilgængeligheden af​​ambulancetjenester, for at sikre mulighed for hurtig overførsel til et hospital, og at det rigtige antal ansatte er tilrådighed for at hjælpe. Mange hospitaler har til dato lukket for

Kan jeg stadig have min fødselspartner med mig under fødslen?

Ja. Du bør blive opfordret til at have din fødselspartner til stede ved dig under fødslen, da det er almindelig anderkendt, at dette hjælper fødende kvinder til at føje sig sikker og med trivslen under fødslen.

Hvis din partner er testet positiv eller har symptomer på COVID-19 må denne ikke deltage under fødslen, af helbredsmæssige årsagen, både for dig og babyen, men også for det personale der er tilstede under fødslen.

Hospitalet kan have lavet begrænsninger for besøgende, hvilket kan betyde, at din partner ikke kan deltage i dine rutinemæssige helbredsundersøgelser eller være sammen med dig i dagene efter du har født. Dette burde dog ikke have betydning for deltagelsen under selve fødslen, medmindre partneren er syg med COVID-19 eller har symptomer på det.

Gå til top

Rådgivning til gravide med mistanke eller bekræftet coronavirusinfektion

Hvad bør jeg gøre, hvis jeg er smittet eller tror jeg er smittet med COVID-19?

Hvis du er gravid og har enten:

Så bør du blive hjemme i 7-14 dage. Ovenstående er tegn på milde symptomer og det bedste du så kan gøre er, at blive hjemme, da der er høj sandsynlighed for at du får det bedre efter 4-6 dage. Samtidig skal du ringe til din læge for at få bekræftet, at dette er det rigtige valg. Der er ingen grund til at tage på hospitalet, da du kan risikere at smitte patienter som ikke har COVID-19. I Danmark tester vi ikke milde symptomer mere, det er kun hvis du har alvorlige symptomer, at du vil blive testet og indlagt på hospitalet.

Du bør ringe til din læge eller coronavirus hotlinen hvis:

Hvis du har nogle bekymringer i løbet af din karantæneperiode, kan du altid kontakte din læge, der kan rådgive dig.

Hvordan vil jeg blive testet for COVID-19?

Processen for at teste og diagnosticere COVID-19 har ændret sig flere gange og er forskellig fra land til land. I Danmark tester vi pt. kun patienter, som har alvorlige symptomer og kræver indlæggelse.

Hvis du har brug for at blive testet, så vil du tage den samme test som alle, andre uanset det faktum at du er gravid. På nuværende tid består testen af en vatpindsprøve af din næse og mund. I nogle tilfælde kan du også blive spurgt om at hoste spyt og slim op for at teste det også.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tester positiv for COVID-19?

Hvis du tester positiv for COVID-19 og har milde symptomer, så skal du blive indendørs i isolation i 14 dage. Du bør få det bedre allerede efter 4-6 dage, men der er stadig en risiko for at smitte andre i nogle dage yderligere efter at dine symptomer er væk. Derfor er det vigtigt, at du holder dig indendørs i isolation. Hvis du har mere alvorlige symptomer kan du muligvis blive indlagt på hospitalet. Kontakt din læge, der kan rådgive dig, hvis du er i tvivl om hvad du bør gøre.

Kan jeg stadig deltage i mine helbredsundersøgelser hvis jeg er i karantæne?

Det er op til din læge at vurdere. Hvis du eller din partner har symptomer eller har testet positiv for COVID-19, så kan din læge vælge at udskyde din undersøgelse til efter din karantæne periode er ovre. I nogle tilfælde kan lægen også vælge at foretage undersøgelsen, men med særlige forholdsregler. Det er vigtigt at pointere, at de fleste hospitaler stadig fastholder:

Derimod skal du være opmærksom på, at du ikke må medbringe din partner eller pårørende til dine undersøgelser for at formindske risikoen for smittespredningen. Dette gælder også venteværelset og efterfødselspakker med mindre du ikke selv må/kan løfte barnet.

Hvordan vil min pleje være efter raskmelding fra COVID-19?

Det er altid vigtig at informere din læge, hvis du har eller har haft COVID-19. Din pleje vil forgå som normalt, hvis du nu har testet negativ eller har produceret antistoffer for virussen. Du vil ikke være påvirket af din tidligere sygdom når du skal føde, men der kan være restriktioner på, hvem du må have besøg af efter fødslen. Dette er af hensyn for ikke at udsætte jeres barn eller personalet for smitte.

Vil det at være i karantæne for mistanke eller bekræftet COVID-19 påvirke hvor jeg føder?

Hvis du har COVID-19 eller har mistanke om det, så vil du skulle føde på et hospital for at lægerne kan overvåge din nyfødte baby og eventuelt teste for mulig infektion. I nogle tilfælde vil du blive testet lige inden du skal føde, hvis du viser tegn på COVID-19 symptomer, men ellers så bliver du kun testet, hvis du har alvorlige symptomer. Dit nyfødte barn vil kun blive testet hvis det har symptomer på COVID-19 eller hvis en børnelæge vurderer, at det vil være relevant.

Vil det at være i karantæne for mistanke om eller bekræftet COVID-19 påvirke hvordan jeg føder?

Der er i øjeblikket ikke noget der tyder på, at du ikke kan have en normal fødsel eller at du vil være mere sikker ved at føde med kejsersnit hvis du har mistanke eller bekræftet COVID-19. Derimod hvis din vejtrækning bliver problematisk på grund af alvorlige åndedrætssyptomer kan det betyde, at din baby skal fødes tidligere ved kejsersnit.

Det anbefales ikke at føde i en fødselspool, da der er bevis for, at virussen somme tider kan befinde sig i ens afføring. Det betyder, at der er risiko for at vandet forurenes og giver babyen infektionen. Det vil også gøre det vanskeligere for personalet at bruge passende beskyttelsesudstyr under en vandfødsel.

Der er ingen kendte grunde til, at gravide kvinder med bekræftet eller mistanke om COVID-19 ikke kan bruge smertelindrende stoffer såsom epiduralblokade.

Hvad sker der hvis mit vand går imens jeg er i karantæne/isolation?

Hvis dit vand går så skal du ringe til din læge for at få dennes vurdering af dine muligheder og så fødeafdelingen kan forberede din ankomst. I de fleste tilfælde vil din læge foreslå at du bliver hjemme i starten af fødslen for at mindske din risiko for at blive smittet eller smitte andre.

General information omkring hospitalsbesøg:

Kan jeg smitte/vidergive COVID-19 til min nyfødte?

Denne virus er stadig meget ny og derfor er det svært at sige med sikkerhed. Indtil videre er der ingen tegn der tyder på, at COVID-19 kan overføres i livmoderen. Der er et lille antal af nyfødte, som er blevet teste positiv for COVID-19, men det er ikke med sikkerhed afklaret, om de har fået virussen før eller efter fødslen. Hvis dit barn er sundt og rask er der ingen grund til at teste for COVID-19 også selvom du har det eller har symptomer herpå.

Vil min nyfødte blive testet for COVID-19?

Dit barn skal kun testes hvis der vises tegn på symptomer eller at en børnelæge vurderer det. Hvis du har COVID-19 eller symptomer her på, men dit barn er sundt og rask er der ingen grund til at at teste for det.

Vil jeg kunne amme min nyfødte hvis jeg har COVID-19?

Ja. Der er på nuværende tid ikke fundet bevis for, at COVID-19 kan smitte via brystmælk, selvom du er testet positivt. Men det anbefales stadig at tage hensyn til potentiel smittefare. Den største risiko forbundet med amning er den tætte kontakt du har med dit barn når du ammer. Du kunne komme til at hoste eller nyse og risikere at smitte dit barn. Det er derfor en god ide at snakke med sin læge og familie i forhold til amning. Vi anbefaler at tage disse forholdsregler for at minimere risikoen for smitte:

Må min familie være sammen med min nyfødte?

Raske mennesker må gerne være sammen med dit nyfødte barn, men vi anbefaler at tage hensyn til vask af hænder og rengøring i hjemmet. Mennesker som er testet positiv eller har symptomer på COVID-19 skal undgå kontakt med dit nyfødte barn.
Gå til top

Arbejdsmiljøvejledning til gravide kvinder der arbejder i det offentlige

Kan jeg gå på arbejde?

Vi forstår at det kan være en stressende tid hvis du er gravid og arbejder i det offentlige. Sundhedsstyrelsen har meldt ud den 2. april at de anbefaler gravide kvinder til ikke at have kontakt med patienter eller borgere som er mistænkte for at have eller er testet positive for COVID-19 af et forsigtighedsprincip. Hvis du har mulighed for at arbejde hjemmefra bør du gøre det for at minimere risikoen for smitte så meget så muligt.

I retningslinjen tages der ekstra forholdsregler for gravide i 3. trimester (fra 28. graviditetsuge). Det skyldes, at der i enkelte studier fra udlandet ses en øget forekomst af kejsersnit inden termin hos gravide, der bliver indlagt med COVID-19 i 3. trimester og at børnene derfor bliver født for tidligt. Evidensgrundlaget er stadig sparsomt, så Sundhedsstyrelsen følger løbende området og er i tæt dialog med specialister på området.”

”Vi skal passe på alle vores gravide medarbejdere og deres kommende børn. Ud fra et udvidet forsigtighedsprincip og af hensyn til det ufødte barn anbefaler vi, at gravide i 3. trimester arbejder hjemmefra, så risikoen for smitte i sidste trimester mindskes.” siger Camilla Rathcke.

Uddrag fra sundhedsstyrelsens udmelding 2/4[2]

Gå til top

Kilder:

Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). (2020). Retrieved 2 April 2020, from
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fprepare%2Fpregnancy-breastfeeding.html

Coronavirus infection and pregnancy. (2020). Retrieved 2 April 2020, from
https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/

Coronavirus update: Få overblikket her. (2020). Retrieved 2 April 2020, from
https://illvid.dk/medicin/sygdomme/coronavirus-live-blog-fa-overblikket-her

Covid-19 test (antibody test) – viser om du har været smittet med covid-19. (2020). Retrieved 3 April 2020, from https://covid19test.dk/

Er du gravid? Her er, hvad du skal vide om coronavirussen. (2020). Retrieved 3 April 2020, from
https://videnskab.dk/krop-sundhed/er-du-gravid-her-er-hvad-du-skal-vide-om-coronavirussen

Graviditet, fødsel og barsel under Corona-virus. (2020). Retrieved 3 April 2020, from
https://www.hospitalsenhedmidt.dk/afdelinger-og-centre/kvindesygdomme-og-foedsler/graviditet-fodsel-og-barsel/coronavirus/

Opdateret retningslinje: Hvordan skal medarbejdere i risikogrupper, som arbejder i sundheds-, social- og ældresektoren håndteres?. (2020). Retrieved 3 April 2020, from
https://www.sst.dk/da/Nyheder/2020/Opdateret-retningslinje_-Hvordan-skal-medarbejdere-i-risikogrupper-haandteres

Q&A on coronaviruses (COVID-19). (2020). Retrieved 2 April 2020, from
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Rejser ind i eller ud af Danmark | Coronavirus/COVID-19 i Danmark | Politi. (2020). Retrieved 2 April 2020, from
https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/hvis-du-skal-rejse-ind-i-eller-via-danmark

Spørgsmål og svar om ny corona­virus og COVID-19. (2020). Retrieved 3 April 2020, from
https://www.sst.dk/da/Viden/Smitsomme-sygdomme/Smitsomme-sygdomme-A-AA/Coronavirus/Spoergsmaal-og-svar/FAQ

Sundhedsstyrelsen. (2020). Håndtering af COVID-19: Gravide og fødende kvinder, samt partner og det nyfødte barn [Ebook]. København. Retrieved from
https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/Haandtering-af-COVID-19/Haandtering-af-COVID-19_Gravide-og-foedende.ashx?la=da&hash=BD0822DF5734C399B16BD744C20EBBA2B420FE40