Graviditetstest – Hvornår skal man teste?

Hvornår skal jeg teste? Testede jeg for tidligt?

Disse spørgsmål stilles rigtig tit, og det er ikke mærkeligt. Nogle ønsker at vente lidt længere så svaret bliver entydigt…men andre kan ikke vente.

Grunden til man bør vente med at teste til menstruationen er udeblevet (helst lidt længere) er for at kroppen kan få en ordentlig chance til at producere tilstrækkelig med graviditetshormonet, så det kan slå ud på en graviditetstest.

Graviditetshormonet bliver først produceret når ægget har sat sig fast i livmoderslimhinden, hvilket tidligst sker tre dage efter ægløsningen. Men selv da er det for tidligt at teste eftersom graviditetstest kræver en vis mængde agf graviditetshormon før de giver udslag.

Køb Babyplan Tidlig Graviditetstest her

Køb Babyplan Tidlig Graviditetstest Stav her

Tester man for tidligt så kan man altså både risikere at den er negativ, da der ikke er tilstrækkelig med graviditetshormon for at give udslag, og man kan risikere at teste positivt for blot at få sin menstruation et par dage senere (Og så bliver man jo rigtig bekymret).

Graviditetshormon-niveauet fordobles hver anden til tredje dag under det første trimester så det er muligt at teste negativt en dag, for så at teste positivt dagen efter.
Tester man en uge efter forventet menstruation får man et resultat med 97% sikkerhed og alle producenter anbefaler i princippet tidligst at teste ved tidspunktet for den forventet menstruation, for at få et så korrekt resultat som muligt.

Uger efter sidste menstruation (Graviditetshormon i mIU/ml)
35 – 50
44 – 426
519 – 7 340
61 080 – 56 500
7-87 650 – 229 000
9-1225 700 – 288 000
13-1613 300 – 254 000
17-244 060 – 165 400
25 – 403 640 – 117 000

Er en positiv test altid positiv?

I princippet ja. Hvis du får et tydeligt positivt resultat (læs på indlægssedlen hvordan det positive resultat bør se ud), så er du gravid.

Kan en ægløsningstest anvendes som graviditetstest?

Ægløsningstests kan ikke kende forskel på hormonet LH (som øges i dagene inden ægløsning og som er det en ægløsningstest reagerer på) og hormonet Beta graviditetshormonet (som kun ses ved graviditet). Men man skal ikke tage et positivt resultat på en ægløsningstest som et sikkert bevis på at man er gravid.

» Læs mere om ægløsningstest og graviditet

Jeg testede positivt dagen før jeg forventede min menstruation, men fik menstruation efter to dage, er jeg gravid?

Endnu et ofte stillet spørgsmål. Det er svært at give generelle svar, som i nok ved. Det er muligt at have menstruation selvom man er gravid, men det er meget usædvanligt. Det er det mest normale at opdage en graviditet ved udebleven menstruation.

En blødning tidligt kan betyde spontan abort, men det kan også være din krop som ikke er med og signalerer til den at stoppe menstruationen, hvilket den gør.

Hvis du er usikker på om du er gravid, kan du tage en ny test en uge senere eller ringe til din læge for vejledning.

Jeg fik en spontan abort i uge 11 men testede positivt igen fire uger senere, er jeg gravid?

Efter en spontan abort, eller en planlagt abort kan det tage op til 9 uger inden kroppens normale graviditetshormon niveau er nulstillet. Hvis du tester i den periode kan det ikke bestemmes om det er en ny graviditet eller om det er resterende graviditetshormon niveauer fra den tidligere graviditet.

Køb gradivitetstest her

Køb gradivitetstest her

Men det kan også betyde at du er gravid. Igen, så er det svært at sige for det er forskelligt fra tilfælde til tilfælde. Hvis du er usikker på om du er gravid eller ej, så kan du tage en ny test 9 uger efter aborten, eller ringe til din læge for vejledning.

Jeg testede først negativt, men da jeg prøvede igen efter 20 minutter var den positiv, er jeg gravid?

Testen er kun pålidelig i en kort periode, alt fra 5 til 15 minutter (tjek din indlægsseddel nøje inden du tager testen). Hvis testen pludselig viser negativ i stedet for positiv, eller positiv i stedet for negativ efter de 5-15 minutter er gået så kan du ikke regne med resultatet. Tag testen om og følg instruktionen nøje.

Jeg har testet negativt flere gang nu, men min menstruation er 2 1/2 uge over tiden, hvad skyldes det?

Menstruationen kan udeblive af flere årsager uanset hvor regelmæssig man har været tidligere. Stress, bekymringer er to grunde, men selv dårlige kostvaner og lave hormonmængder i kroppen kan få din menstruation til at springe over. Hvis man har taget præventionspræparater, kan menstruationen tage mange måneder om at blive regelmæssig igen. Nogle gange kan ovennævnte forklaringer ikke forklare udebleven menstruation og der tror jeg, og det er gætteri, at det handler om viljens magt (ubevidst) over kroppen.