Vokseværk

I det du bliver gravid sker der en enorm forandring i din krop. Det er kroppens forberedelse til at bære og føde et barn.

Jeg er gravid og oplever vokseværk i livmoderen. Er der noget galt?

Din livmoder begynder at vokse allerede fra dag et, og det kan ofte opleves som generende vokseværk. Lidt ubehageligt, men ikke smertefuldt. Det er desuden helt normalt og kan opleves under hele graviditeten, eller blot i perioder. Det kan komme og gå fra dag til dag, uge til uge eller måned til måned. Det er helt normalt. Hvis du får rigtig ondt og/eller begynder at bløde skal du naturligvis altid kontakte din jordemoder eller sygehuset. Men normalt er lidt menstruationssmerter normalt og det kaldes vokseværk.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Jeg har aldrig oplevet vokseværk, betyder det at min livmoder ikke vokser?

Nej, bestemt ikke. Ikke alle mærker lige meget til vokseværk under graviditet, og en del slet ikke. Det er meget forskelligt og varierer fra person til person og graviditet til graviditet.

Jeg oplever ikke vokseværk, mere følsomhed, er det normalt?

Ja, det kan opleves på forskellige måder. Nogle beskriver vokseværk som; generende vokseværk, følsomhed, stik i maven, jag eller som sommerfugle i maven. Det kan føles ubehageligt men er hverken unormalt eller farligt.

Nogle gange når jeg rejser mig, så giver det et jag i livmoderen og gør virkelig ondt.

Din livmoder “hænger i bånd”, sener som holder livmoderen på plads. Man kan sammenligne dem lidt med elastikker. Under graviditeten strækkes de ud i takt med at livmoderen vokser, og udsættes for en ret stor belastning. Når du laver en hurtig bevægelse, som at rejse dig, vende dig eller måske nyse, så strækkes senerne hurtigt fra deres normale position, ikke-grabid længde til sin nye længde. Det kan gøre forfærdelig ondt i et kort øjeblik.

Jeg har virkelig ondt!

Hvis du har virkelig ondt og/eller bløder så skal du naturligvis altid kontakte din jordemoder eller dit sygehus for at blive undersøgt.