Hvad betyder en svag streg på min graviditetstest: Er jeg gravid?

Hvis du tager flere graviditetstests, vil du måske bemærke en variation i farven mellem stregerne. Det er naturligt at være usikker på, hvad det kan betyde. Vi vil her forklare, hvordan graviditetstests fungerer, hvilke oplysninger de kan give dig, hvordan du ved, om du bruger dem korrekt. Find ud af, hvorfor din teststreg kan være svag eller blive lysere, og om du er gravid eller ej.

Sådan fungerer graviditetstests

Når en sædcelle møder et æg i kvindens reproduktive system, begynder den at vokse og rejse. Alle sunde graviditeter skal finde vej til livmoderen, hvor embryoet kan sætte sig fast i den tykke, næringsrige slimhinde.

Denne proces kaldes implantation, og det er det første signal til resten af kroppen om, at en graviditet har fundet sted. Det implanterede embryo begynder at udskille et hormon, der er unikt for graviditet, og som hedder humant choriongonadotropin (hCG). Tidligt i graviditeten fordobles hCG-niveauet cirka hver anden eller hver tredje dag, og det topper mellem uge 9 og 12, hvorefter det begynder at falde igen og når et plateau sådan cirka i uge 20.

Når du tager en graviditetstest derhjemme, måler testen koncentrationen af hCG din urin.

Hvordan ser en positiv graviditetstest ud?

Medmindre du bruger en digital graviditetstest, der siger “JA”, “GRAVID” eller viser smileys, tjekker du, om der er to streger. Den ene streg er en kontrolstreg (C), og den anden er teststregen (T) som afslører om der er påvist hCG eller ej.

Positiv graviditetstest
Positiv graviditetstest: Adskilte farvede streger fremkommer i kontrol og testzone. Farveintensiteten af testens streger kan variere da forskellige faser af graviditet har forskellig koncentration af hCG hormonet.

Når urinen bevæger sig over stregerne, vil kontrolstregen fyldes med farve, og teststregen vil kun fyldes med farve, hvis den detekterer hCG. Hvis du ser to streger, så tillykke! Testen har påvist graviditetshormonet!

Udfordringer med at aflæse streger på graviditetstests

Det er dog ikke sikkert, at det altid er så enkelt. Såvel testens udformning som måden, hvorpå resultatet præsenteres, kan variere betydeligt. Dette gælder også for, hvor tydeligt resultatet vises. Hvis testen opfanger hCG på et lavt niveau, vil teststregen ofte fremstå svagere.

Du kan også opleve en af disse almindelige frustrationer med graviditetstests:

  • Fordampningsstreger: Resultatet på graviditetstesten er kun nøjagtigt i et bestemt tidsrum (for Babyplan graviditetstest er det 5 minutter). Efter den tid begynder urinen at tørre, og det kan efterlade en farveløs eller “grå” streg, hvor farvestoffet ikke fyldte. Dette er ikke en positiv graviditetstest.
  • Indrykkede streger: Hver graviditetstest har fordybninger, der giver plads til, at testens farvestof kan fyldes ud, hvis det er nødvendigt. Det er muligt, at når urinprøven krydser testen, bliver en lille smule blæk trukket op i teststregen. Du vil ikke bemærke det i den tid, du skal læse testen, men det kan dukke op bagefter, når urinen er tørret. Dette er ikke en positiv graviditetstest.
  • Skyggestreg: Det er nogle gange muligt på en test som endnu ikke er udført, at se en helt svag markering for teststreg hhv. kontrolstreg. Dvs. det er der farven binder til hvis stregerne dannes efter at urinen er passeret gennem testen. Skyggestreger kan også forekomme på en udført test, dette vises ved at teststregen er blå/grå og ikke farvet. Dette er ikke en positiv graviditetstest.
  • Fejl i testen: Hvis kontrolstregen ikke fyldes med farvestof, er testen ugyldig, uanset om teststregen er fyldt. Tag en ny graviditetstest.

Fortolkning af svage streger på en graviditetstest

Hvad nu, hvis man tager en graviditetstest, læser resultatet inden for den anbefalede tid, og teststregen er meget, meget svag? Tæller det så som en positiv graviditetstest? JA!

Positiv graviditetstest strimmel
Positiv graviditetstest med en meget svag farvet teststreg.

Teststregen behøver ikke at være mørkere end kontrolstregen. Dette er typisk, hvad der sker, når du udfører testen inden forventet menstruation. Den positive teststregs styrke afhænger af, hvor meget hCG der er i din urin.  Hvis stregen er svag, betyder det som regel, at hCG-niveauet er lavt. En årsag til, at hCG-niveauerne eventuelt er lave, kan være, at du stadig er meget tidligt i din graviditet.

Den første dag, du ser en meget svag teststreg, kan det være svært at føle sig sikker på et positivt testresultat. Men kan du se, at stregen på graviditetstesten bliver mørkere og mørkere de efterfølgende dage er den god nok.

Positiv graviditetstest stav
Positiv graviditetstest stav med en svag farvet streg

Er der en svag teststreg på graviditetstesten?

Der er mange kvinder, der ikke har haft erfaring med at aflæse en graviditetstest. Derfor kan der opstå usikkerhed, når man forsøger at aflæse og forstå resultatet de første gange. Især når man rigtigt gerne vil have, at der er en farvet streg.

Negativ graviditetstest
Negativ graviditetstest, hvor det er muligt at se en grå markering hvor stregen ville komme.

Hvis du står over for en yderst svag streg på din graviditetstest, som du har svært ved at fortolke, er det bedste råd at vente en dag eller to og udføre testen igen. Hvis du stadig er meget usikker kan du også søge hjælp hos Babyplan og få en anden persons mening om resultatet af testen → Send din test til kontrol.

Årsager til, at stregerne på graviditetstesten kan blive lysere

Hvis du opdager, at stregerne på din graviditetstest ikke bliver mørkere men lysere, kan der være flere grunde til det:

  1. Du kan teste med flere forskellige mærker af graviditetstests. Hvert mærke og hver type graviditetstest er unik, og nogle streger vil være mørkere end andre baseret på variationen i minimal koncentrationsmåling, farvestof til teststregen og fremstilling. Det anbefales ikke at sammenligne disse tests.
  2. Du kan teste på forskellige tidspunkter af dagen. Det ideelle tidspunkt at tage en graviditetstest på er om morgenen, når du har haft en hel nat uden at tisse. Det giver dig den mest koncentrerede urinprøve og den bedste chance for at opdage en tidlig graviditet med en graviditetstest. Hvis du tager en test med din første morgenurin og en anden 2 timer senere, er det sandsynligt, at styrken af teststregen vil være lysere på grund af den varierende koncentration af urinprøven.
  3. Du kan teste ved forskellige niveauer af hydrering. Ligesom en urinprøve fra natten er ideel, da den er mere koncentreret, vil en graviditetsteststreg være mørkere, når kroppen ikke for nylig har haft et højt vandindtag. Hvis du har taget en test med en koncentreret prøve og en anden efter et stort vandindtag, kan stregen være lysere.
  4. Det kan være, at du tester faldende mængder hCG. Hvis du bruger det samme testmærke, på det samme tidspunkt af dagen, med de samme niveauer af hydrering, er det muligt, at testene viser en faldende mængde hCG-hormon. Det er der mange grunde til, og selvom en af dem er abort, er der også andre muligheder.

Det skal du vide om brugsfejl

Hvert graviditetstestmærke indeholder en brugsanvisning om bedste praksis for et nøjagtigt resultat. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i det specifikke mærkes instruktioner, så du kan få de mest præcise resultater.

Der findes mange forskellige typer af graviditetstests. Nogle skal være i kontakt med urinen i alt fra 5-15 sekunder. Hvert mærke har også en forskellig tidsperiode, hvor man skal aflæse den for et nøjagtigt resultat. For at få de bedste resultater skal du følge instruktionerne på netop din graviditetstest.

Hvad hvis jeg får min menstruation efter en positiv graviditetstest?

Hvis du begynder at bløde efter en positiv graviditetstest, kan det være, at resultatet var falsk positivt, eller at du oplevede en biokemisk graviditet, som er en tidlig abort, der sker før 5. uge, og før de fleste kvinder ved, at de er gravide. I tilfælde af en biokemisk graviditet får du en svagt positiv graviditetstest, der ikke bliver mere tydelig som dagene går.

Det er også muligt, at blødningen faktisk ikke er en menstruation, men en implantationsblødning der kan ske tidligt i graviditeten.

Hvornår skal man gå til lægen?

Hvis du får en positiv graviditetstest, er det bedst at underrette din læge, som kan bekræfte graviditeten og svare på eventuelle spørgsmål.