Dansk musiker sætter fokus på ufrivillig barnløshed

Vi håber alle sammen på at blive gravid helt naturligt, men sidste år blev der igangsat mere end 39.000 fertilitetsbehandlinger inden for det danske sundhedsvæsen.

Fertilitetsbehandling kan være en psykisk belastning for dig og evt. din partner, for der er ingen garantier: Ingen fertilitetslæger kan sige noget om, hvornår det lykkes, eller om det vil lykkes.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at ventetiden kan påvirke din livskvalitet og forholdet til din partner, især når tiden går, og behandlingerne ikke resulterer i graviditet. Stress kan opstå på grund af den lange ventetid, økonomiske bekymringer kan opstå, og det kan føles som om, at ens drømme går i opfyldelse for venner, bekendte og offentlige personer.

Håndtering af følelser som skam og misundelse, eller blot at komme igennem hverdagen, kan være udfordrende. Nogle gange isolerer man sig fra andre, da det kan være svært at håndtere egne følelser. Samtidig kan hormonbehandling for kvinder være en udfordrende proces, hvor det er svært at kontrollere sine følelser.

Læs mere her: Guide til dig der skal i fertilitetsbehandling

Johanne synger om ufrivillig barnløshed

Johannes single Tegner på mig, der tager afsæt i længslen efter at være frugtbar.Dansk sangskriver og musiker satte i 2023 infertilitet på vers med to både kraftfulde og hudløst ærlige singler. Nu er hun igen aktuel med den udtryksfulde og storladne single ‘Tegner på mig’, der tager afsæt i længslen efter at være frugtbar.

Håbefuld, på hormoner – en sang blev til

Johanne skrev ‘Tegner på mig’ på en ferie, hvor hun efter sjette IVF-forsøg ventede på at kunne teste, om hun denne gang var blevet gravid.

‘Jeg kunne mærke, at jeg mentalt og fysisk snart ikke kunne klare flere forsøg, så det skulle bare lykkes denne her sjette gang. Efter ægoplægningen rejste vi langt væk på ferie med tasken fuld af ordineret fertilitetsfremmende medicin. Vi skulle have ro på og slappe af frem til, at jeg kunne tage den graviditetstest.’

Det fortæller Johanne, der på det tidspunkt følte sig godt dopet af kunstige hormoner, der skulle hjælpe hende til at blive gravid. Deraf tegnede linjen ‘Linea Nigra’ sig på hendes bare bikini-mave på ferien.

‘Jeg tænkte, det måtte være et tegn på, at det ville lykkes denne gang. Hormonerne gjorde mig også mere rund og blød, og mine bryster var vokset flere størrelser. Imens jeg lå der i en solstol i bikini og kiggede på linjen Linea Nigra på min hud, fantaserede jeg håbefuldt om at være i en gravid krop. Jeg greb min notesblok og skrev teksten til ‘Tegner på mig’.

Selvhelende sangskrivning blev til håndsudstrækkende musikprojekt

Desværre blev Johanne endnu en gang skuffet, da hun halvvejs på ferien tog en negativ graviditetstest. Det var denne skuffelse, frustration og afmagt, der blev drivkraften til, at hun igen begyndte at skrive sange efter flere års pause grundet det slidsomme forløb i fertilitetsbehandling. På resten af ferien skrev Johanne musik og tekst til ‘Alt for dig’, der udkom i 2023 på den internationale IVF-dag, og til ‘Tegner på mig’, der udkommer fredag d. 12. januar 2024.

Med ‘Tegner på mig’ og hele Johannes musikalske projekt ønsker hun bryde med de tabuer, som infertilitet er omgærdet af, og give de personer, der kæmper kampen i fertilitetsbehandling, det, hun selv manglede; nemlig nogen og noget at spejle sig i – et sted og et rum at søge hen med sorgen, ensomheden, selvbebrejdelserne og alle de andre heftige følelser og tanker.

Aktuelt er infertilitet den mest hyppige sygdom i DK blandt kvinder og par mellem 25 og 45 år og omkring hvert ottende barn i Danmark bliver til via fertilitetsbehandling. Dét gør Johannes mission relevant.

Johanne Tegner på mig
Lyt til ‘Tegner på mig’

Udkom den 12. januar 2024.

Socials:
Instagram: @johanne_musik
YouTube: @johanne_musik

Johanne Alt for digLyt til ‘Alt for dig’

Udkom den 25. juli 2023

Kilder:

https://johannemusik.dk

https://www.esundhed.dk/

https://www.sundhed.dk/