Allergi og astma

Allergi

Har du fødevareallergi, så spis det du ved at du kan tåle og har det godt med selv under graviditeten – præcis som ellers.

Det er vigtigt at det kommende mor ikke ryger eller udsættes for passiv rygning under graviditeten, og når barnet er født.

En god udluftning og ventilation i hjemmet forebygger også allergier hos barnet. Amning anses for at kunne bidrage til en bedre beskyttelse mod infektioner, luftrørsbesvær, astma og metaallergier.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Astma

Blandt gravide astmatikere får en tredjedel det bedre, en tredjedel forbliver uforandret og hos en tredjedel bliver det værre. Ingen graviditeter er ens. Hvis det har været et problem med astmaen under en tidligere graviditet kan det gå meget bedre under den næste graviditet.

Næsten halvdelen af alle gravide kan hyperventilere fra tid til anden. Det er åndenød og er helt ufarligt og er ikke en form for astma.

Gravide kvinder får lettere en infektion og sure opstød hvilket kan medføre en forværring af astmaen. Tilstoppet næse kan give fornemmelsen af vejrtrækningsproblemer.

Man skal behandles således at man har så få astma gener som muligt, hvilket er meget vigtigt. Risici med en ukontrolleret astma kan give medicinske problemer for både mor og barn. Jo bedre behandlet astma og jo mindre besvær man har, desto mindre risiko for barnets helbred.

Flere af de sædvanlige astmalægemidler er blevet anvendt så længe at man med sikkerhed kan anvende dem når man er gravid. Du bør dog tale med din læge og jordemoder om hvilken medicin du skal tage og om der er noget særligt du skal undgå under graviditeten. Fortsæt eventuelt med allergimedicin indtil du har talt med din læge eller jordemoder, men forsøg at tage samtalen så tidligt i graviditeten som muligt.

Til trods for at livmoderen vokser under graviditeten plejer man at få mindre besvær med astmaen i de sidste måneder. Det mener man skyldes moderens eget kortison fra binyrerne stiger under hele graviditeten og at hormonmængderne ændres. Progesteron udvider luftvejene og det forstærker effekten af de luftvejsudvidende beta-2-antagonister. Østrogen har samme virkning med beta-2 -antagonister.

Fødslen

Til trods for den fysiske anstrengelse er det usædvanligt med akutte astmaanfald under fødslen. Bliver det et problem kan man fint anvende astmamedicin. Længden af fødslen påvirkes ikke at nogle af lægemidlerne.

Det forekommer derimod at astmaen forværres efter fødslen. Det skyldes først og fremmest ens eget kortison fra binyrerne som var forhøjet under graviditeten falder tilbage til det normale. Man må være forberedt på at øge i medicin.