Hvornår er man mest frugtbar?

Hvornår har en kvinde ægløsning og er mest frugtbar?

Ægløsning sker normalt 12-16 dage (gennemsnitligt 14 dage) før den næste menstruation.

Chancen for at blive gravid er på sit højeste fra 2 dage før og op til ægløsning. Derefter bliver slim i vagina og livmoderhalsen tyndere, således at sæden lettere kan svømme op til ægget.

Hvis en kvindes menstruation normalt kommer omkring hver 28 dage, sker ægløsningen normalt i midten, omkring dag 14, som nedenstående illustration viser. Men hvis din cyklus er længere eller kortere end 28 dage, er du nødt til at tælle baglæns fra din forventede menstruation for at finde de dage, du har ægløsning.

Ægløsningsmåler til at måle frugtbarhed
Grafik: Menstruationscyklus på 28 dage – ægløsningsberegner

Menstruationscyklus på 25 dage:

25-16 = 9 og 25-12 = 13 betyder, at ægløsning formentlig sker mellem dag 9 og 13.

Menstruationscyklus på 28 dage (en ‘normal cyklus’):

28-16 = 12 og 28-12 = 16 betyder, at ægløsning formentlig sker mellem dag 12 og 16.

Menstruationscyklus på 34 dage:

34-16 = 18 og 34-12 = 22 betyder, at ægløsning formentlig sker mellem dag 18 og 22.

Undtagelser fra ovenstående beregninger er der selvfølgelig altid!

» Læs mere om tegn på ægløsning

Når ægget har løsnet sig, kan det blive befrugtet i op til en dag. Men fordi mandens sæd gennemsnitligt er levedygtigt i op til 72 timer efter samleje, kan kvinden faktisk blive gravid i en periode på 4-5 dage hver måned.

For de fleste handler det dog om en to til tre dage om måneden, som vist i illustration herunder. De dage, der er egnet til samleje (dine mest frugtbare dage), hvis du ønsker at blive gravid er markeret med orange.

mål de dag, hvor du er mest frugtbar
Mål hvornår du er mest frugtbar

Hvis ægget er befrugtet, og kvinden bliver gravid, fortsætter “corpus luteum”, også kaldet “det gule legeme” med at producere hormoner.

Hvis ægget ikke er befrugtet, dør og forsvinder det gule legeme langsomt i løbet at de næste 14 dage.

» Du kan også beregne din ægløsning med vores ægløsningsberegner

Find tidspunkt for din ægløsning

Find tidspunktet for din ægløsning

Betyder hver menstruation at et æg har løsnet sig?

Hvis du har regelmæssig mens så har du højest sandsynligt også regelmæssig ægløsning. Det kan ske, at ægløsning udebliver en måned eller to om året, men du får stadig en menstruation som normalt. Dette er mere almindeligt når du bliver ældre og er ikke noget at bekymre sig om. Oftest bliver blødningerne også mere uregelmæssige. Men da både menstrutionscyklus og ægløsningscyklus er forskellige for kvinde til kvinde, er det ikke alle der oplever symptomer for ægløsning.

Hvis din cyklus er meget uregelmæssig, kan det være svært at bestemme ægløsningstidspunktet og dermed blive gravid, og så bør du konsultere din læge eller gynækolog for udredning.

Hvorfor er det, at man nogle gange ikke har ægløsning?

At ægget ikke løsner sig kan være fordi der nogle gange er for lavt niveau af hormonet østrogen i blodet. Livmoderslimhinden fortsætter ikke desto mindre med at vokse som normalt i løbet af menstruationscyklussen.

Når man har rigtig mens er det “det gule legeme” der signalerer til slimhinden når det er tid at løsne sig. Så skubbes den ud på en gang sammen med ægget.

Når østrogen niveauet er lavt, løsnes ægget ikke, men på trods af dette løsner det sig med tiden.

Du vil måske bemærke dette på blødningen som kan blive lidt længere og mindre smertefuldt end normalt. Det er mere almindeligt som du bliver ældre, men forekommer i alle aldre.

Kan man gøre noget for at øge kroppens produktion af æg?

Kvinder fødes med alle hendes æg, omkring 8 millioner. De dannes ikke i løbet af livet, men er der fra starten. Når mån når puberteten er der cirka 400,000 tilbage.

Ud af alle æg, er der 450 som ovulerer, hvilket betyder ægget løsner sig fra æggestokken når det er modent til befrugtning. Så har man ægløsning.

Kan en kvinde have ægløsning mere end en gang per måned?

Man har tidligere antaget at kvinder mindst har ægløsning en gang per menstruationscyklus, og at hvis kvinden løsnede to eller flere æg skete det altid indenfor 24 timer fra det første æg.

Et 6 ugers langt canadisk studie fra Reproductive Biology afdelingen ved University og Saskatoon 2003, som blev ledt af Dr. Roger Pierson på 63 kvinder, i alderen 18-40 år med en normal menstruationscyklus.

Kvinderne blev undersøgt hver dag i en måned med højopløselig ultralyd.

Studiet viste at hos 50 af kvinderne blev der observeret vækstaktivitet i æggestokkene (som normalt fører til ægløsning) en gang per måned, seks personer havde denne aktivitet to eller flere gange, og syv havde ingen ægløsningsaktivitet overhovedet.

Vækstaktivitet i æggestokkene betyder ikke at kvinderne altid får ægløsning men det indikerer at en kvinde kan få ægløsning mere end en gang på en måned. Det betyder at det er muligt at blive gravid på mere end et tidspunkt, og det menes at være forklaringen på hvorfor tveægget tvillingegraviditet er så almindeligt som 10%.

Vi har altid troed at menstruationscyklus og ægløsningscyklus var den samme, men sådan er det altså ikke altid. Vi bliver nød til at skrive medicinske bøger, hvis yderligere studier bekræfter dette.

Hvor stor er chancen for graviditet hvis man rammer ægløsningen?

Cirka tal (ikke den absolutte sandhed)

– 15 år, 40%– 20 år, 40%– 25 år, 30%– 30 år, 25%– 35 år, 20%– 38 år, 10%– 40 år, 5%– 43 år, 1%

Jeg har en meget uregelmæssig menstruationscyklus

Hvis din menstruationscyklus er uregelmæssig i en sådan grad at du slet ikke kan forudse hvornår den kommer næste gang bør du kontakte en gynækolog for en udredning.

Skal man have ægløsning for at blive gravid?

Ja. Mandens sæd kan overleve i kvinden i 3-5 dage. Hvis man har sex, uden at kvinden har ægløsningen, vil mandens sæd ikke overleve til næste ægløsning.

Jeg ved, jeg har ægløsning men jeg bliver ikke gravid

Det tager i gennemsnit 7 måneder for en kvinde at blive gravid. Så da 7 måneder er gennemsnittet, er det lige så normalt at det tager 1 måned som 14 måneder inden det lykkedes.

Hvordan ved man om man lider af ufrivillig barnløshed?

Claes Gottlieb, professor i gynækologi på Sophiahemmet, mener at når man aktivt har forsøgt at blive gravid i et år, er det tiden til at overveje om der er noget der nedsætter fertiliteten.

Du bør kontakte en gynækolog for at få den første undersøgelse.

Øg dine chancer for graviditet med en ægløsningstest

Øg dine chancer for graviditet med en Babyplan ægløsningstest