Seksuelt overførte sygdomme

Der findes en del sygdomme som overføres ved seksuel kontakt.

Nogle gange kan man have seksuelt overførte sygdomme uden at det mærkes, men flere af dem giver symptomer såsom udflåd, kløe, vandladningsproblemer, sår og vorter.

Hvis du tror du er blevet ramt af en kønssygdom bør du straks søge behandling på en klinik eller hos egen læge.

Mange syntes at det er pinligt eller besværligt at søge behandling mod en kønssygdom, men dem som arbejder med det er vant til den slags problemer.

Husk på at det er bedre at teste sig en gang for meget end en gang for lidt. De fleste undersøgelser og behandlinger for seksuelt overførte sygdomme er gratis.

At minimere seksuelt overførte sygdomme er noget der vedrører os all men det er kun dig som kan beskytte dig selv.

Man kan ikke altid se om nogen har en seksuelt overført sygdom. Ofte ved smittebæreren ikke om han eller hun bærer sygdommen.

Køb gradivitetstest her

Køb gradivitetstest her

Hvorfor er det så vigtigt at vide om kønssygdomme?

Ja, det beror på at du som eventuel bærer til dels kan smitte andre, eller få problemer selv og dels overføre problemer/smitte til dit ufødte barn.

Normalt tester man altid mod HIV/syfilis og nogle gange klamydia ved første graviditetsbesøg.

Klamydia

Klamydia er en seksuelt overført sygdom som, desværre, ses hyppigere end tidligere, specielt blandt yngre kvinder. Klamydia kan give infektion på  æggelederne.

En kvinde kan bære smitten i meget lang tid uden at have symptomer.

Hvis en kvinde under fødslen har en ubehandlet klamydia kan barnet blive smittet og få øjeninfektion og nogle gange lungeinfektion.

Hvis du tror du er smittet med klamydia bør du tale med din læge med det samme sådan en dyrkningstest kan laves. Klamydia skal behandles med antibiotika for at forsvinde og efter behandlingen er der ingen chance for at barnet bliver smittet.

Genitial Herpes

Herpes er en virussygdom som smitter ved samleje.

Der dannes blæner og små sår i skeden eller på skamlæberne. Sårene læges relativt hurtigt men kan undertiden svie og føles ubehagelige.

Der er ingen helbredende behandling mod herpes. Virusset findes stadig i nervecellerne gennem hele livet. Men man kan reducere udbrud eller forebygge dem med medicin.

Blæner og sår kommer igen for de fleste med kortere eller længere intervaller. Før troede man at sygdommen kun smittede når der var sår og blæner, men selvom du ikke har synlige sår, kan du smitte.

Det som du måske tror er en lille irritation eller en hæmoride, kan faktisk være genitial herpes. Hvis du ikke er i et fast forhold bør du derfor kun have sex med kondom.

Hvis moderen har et herpessår under fødslen er der risiko for smitte. Det sker sjældent, men der findes her en risiko for at man istedet foretager et kejsersnit.

Engang imellem kan man dog tape blænerne til og moderen kan føde vaginalt.

Syfilis

De mest sædvanlige tegn på syfilis er blandt andet sår på kønsorganerne som ikke er ømme, udslæt over hele kroppen inklusiv håndflader og fodsåler, som ikke kløer og hævelse i lysken.

Sårene forsvinder efter tre til seks uger, men bakterierne forbliver i kroppen.

Efter noget tid på man udslæt i huden. Andre symptomer er feber, kvalme, træthed, ledsmerter og hårtab. Det er også meget normalt at infektionen slet ikke giver nogle symptomer men den smitter stadig.

Hvis en gravid kvinde har syfilis kan hun behandles med penicillin. Dermed forhindres sygdommen i at blive overført til fostret som kan medføre til spontan abort eller alvorlige medfødte skader og misdannelser.

Gonorré

Du kan have gonorré hvis det svier når du tisser, der er udflåd fra urinrøret, skeden eller endetarmen, eller hvis det gør ondt i halsen.

Symptomerne plejer at komme nogle dage eller en uge efter smitteoverførslen, som kan medføre kroniske underlivssmerter, sterilitet og ektopisk graviditet.

Hos mænd kan sygdommen give infektion af bitestikler eller prostata.

En gonorré infektion kan hos både mænd og kvinder give øjeninfektion, led problemer og blodforgiftning.

HIV

I dag har man rutinemæssige HIV-tests når man bliver gravid.

Omkring 95% af kvinderne accepterer at lave testen og af dem er der cirka 10 ud af 100.000 kvinder der er  HIV-smittede.

HIV behøver ikke at betyde at barnet bliver smittet.

Køb gradivitetstest her

Køb gradivitetstest her