Hæmorider

Hvad er hæmorider?

I den nederste del af endetarmen, i analkanalen, findes der nogle små samlinger som består af bindevæv og blodkar. De kaldes for anal samlinger. De hjælper ringmuskulaturen med at lukke tæt for endetarmen. Når samlingerne vokser, inde eller udenfor endetarmsåbningen kaldes de for hæmorider. Det er ikke helt forstået hvorfor samlingerne vokser. De kan vokse og fyldes med blod. Det er primært blodgennemstrømningen der ikke fungerer som den skal i samlingerne.

Hæmorider normalt under graviditet

Hvorfor blodgennemstrømningen forstyrres er der forskellige teorier om. En forklaring på den forværret blodgennemstrømning kan være øget spænding i den muskel som regulerer hvordan endetarmsåbningen lukker og åbner. En anden forklaring til at samlingerne vokser og går udad, er at vævet omkring forandres. Det elastiske bindevæv som holder dem på plads er blevet slapt.

Forstoppelse kan give hæmorider

Hæmorider kan ses i sammenhæng med at man er forstoppet, eller har andre besværligheder med at tømme tarmen. Hos kvinder kan selv graviditet og menstruation have betydning. Det kvindelige kønshormon østrogen anses også for at påvirke udviklingen af hæmorider ligesom vævet naturligt bliver svagere med alderen.

Kløe og smerte

Det er normalt at hæmorider går i stykker så man ser lidt lyserødt blod på papiret når man tørrer sig efter et toiletbesøg. Man kan også se blodstænk på toiletsædet.
Hæmorider kan være smertefulde, specielt når man har afføring.

Smerten skyldes at slimhinden i tarmen bliver inflammeret ved hæmoriden og det kan føles som små sprækker. Men kan endda have svært ved at holde helt tæt. Både luft og lidt afføring eller slim kan passere uden at man kan gøre for det, da endetarmsåbningen ikke lukker helt til. Det er normalt at man syntes det kløer eller svier.

Babyplan ultralydsmonitor

Babyplan ultralydsmonitor

Ikke alvorligt

Alle kan få hæmorider. Det er ufarligt og kan ikke ændre sig til noget farligt. Hæmorider kan forsvinde af sig selv uden behandling. Hvis man har haft hæmorider før, og får lignende problemer igen, uden svær blødning, kan man oftest behandle dem selv. Der findes salve der kan fås i håndkøb på apoteket. Blødninger kræver ofte lægebesøg.

Hvis man bløder fra endetarmen for første gang skal man tage kontakt til sundhedsvæsenet, også selvom det bare er en lille blødning. Bløder man meget skal man altid søge læge. I mere alvorlige tilfælde kan operation være en nødvendig behandling.

Hæmorider normalt under graviditet

Hæmorider er et normalt problem som påvirker mange, både mænd og kvinder. Mindst halvdelen af alle mennesker får hæmorider på et tidspunkt i livet.

Gravide får lettere hæmorider, og påvirkes også lettere af dem. Desuden har gravide en større mængde blod i kroppen, og den voksende livmoder presser på de store vener i bugen hvilket besværliggør blodcirkulationen. Trykket mod endetarmens vener bliver derfor højere og hæmorider har lettere ved at dannes. Sædvanligvis forsvinder de efter fødslen.

Normalt ved forstoppelse

Hvis man tit er forstoppet, er det nemmere at få hæmorider. Hvis afføringen er hård bør man tage et klyx når tarmen skal tømmes. Det øget tryk der kommer op i endetarmens blodkar bidrager til at der dannes hæmorider.

Hvis man har let til at blive forstoppet, som i længden kan give hæmorider, kan man overveje hvad årsagen er til hård afføring. Mad og drikke påvirker blandt andet afføringens konsistens.

Man kan blive forstoppet af:

  • Fiberfattig kost
  • For lidt væske
  • Standsende kost såsom mælk eller te
  • For lidt motion eller aktivitet
  • Visse lægemidler, for eksempel jerntilskud, visse smertestillende lægemidler samt en del lægemidler mod psykiske lidelser, højt blodtryk eller sur mave.
  • Hormon forandringer i forbindelse med graviditet
  • Uro eller stress
  • Lavt stofskifte