Piger fødes med cirka 400.000 anlæg til æg, ud af dem bliver cirka 400 til færdige æg som udvikles hver måned midt imellem to menstruationer.
Der dannes ingen nye æg.
På et tidspunkt i puberteten får pigen sin første ægløsning. Omkring to uger senere kommer den første menstruation. Derefter får hun menstruation cirka en gang om måneden indtil overgangsalderen.
Perioden mellem menstruationens første dag til den næste menstruation kaldes menstruationscyklus.
Hvad er menstruation?
Lidt forenklet styres kvindens menstruationscyklus af et samspil mellem hypofyse hormoner (FSH og LH) og æggestokhormoner (østrogen og progesteron).
I begyndelsen af menstruationscyklus stimulerer FSH og LH udviklingen af nogle follikler hvoraf mindst en follikel bliver modnet.
Folliklerne producerer østrogen, som får livmoderslimhinden til at øge i tykkelse og forberede sig på at tage imod et befrugtet æg.
Høje niveauer af LH starter altså ægløsningen, hvilket betyder at folliklen brister og æggecellen fanges af æggelederen.
Folliklen ændrer sig til det gule legeme som producerer progesteron, som bidrager til at slimhinden er modtagelig for det befrugtede æg.
Ægløsningen sker 12-16 dage før den næste menstruation. Chancen for at blive gravid er størst fra og med to dage før og frem til ægløsningen.
Her bliver sekretet i skeden og livmoderhalsen tyndere således at sædcellerne lettere kan svømme frem til ægget.
Hvis kvindens menstruation plejer at komme efter cirka 28 dage plejer ægløsningen at ske i midten, omkring dag 14.
Når ægget har løsnet sig kan det befrugtes i op til et døgn. Men eftersom mandens sædceller er befrugtningsdygtige i op til 72 timer (i gennemsnit), eller mere, efter et samleje, kan kvinden i realiteten blive gravid i en periode på op til ni døgn hver måned.
Hvis ægcellen befrugtes og kvinden bliver gravid fortsætter det gule legeme med at producere hormoner. Hvis ægcellen ikke befrugtes tilbagekaldes det gule legeme og livmoderslimhinden udstødes som en menstruationsblødning.
Hvor ofte og hvor meget?
Normalvis har kvinder menstruation en gang om måneden og menstruationen varer i omkring fire til fem dage. Men det varierer hver gang og fra kvinde til kvinde. Det er ikke usædvanligt med en menstruationscyklus på 25 eller 35 dage.
Hvis du er stresset eller bekymret kan menstruationen udeblive eller springe en måned eller flere over. Det føles ofte som om der kommer en hel flod af blod. Men mængden per menstruation er cirka tre spiseskefulde.
Menstruationssmerter
De fleste mærker en eller anden form for trykken eller mild smerte ved menstruation. Det mærkes i den nederste del af maven men kan også stråle ud i lysken og om i lænden. De fleste kan håndtere det og lever normalt.
En del kvinder kan få meget kraftige smerter, hovedpine, få det dårligt, diarre eller have opkast under menstruationen. I de tilfælde kan det være nødvendigt med smertestillende medicin.
Lindring af menstruationssmerter
Forsøg med en varmepude på den nedre del af maven, Rør dig som du plejer hvis det er muligt.
Menstruationssmerter er muskelsammentrækninger. De føles mindre smertefulde når du bevæger dig. Hvis det er nødvendigt at du ligger ned, er det oftest bedst at ligge med knæene trukket op under dig.
Medicin der indeholder ibubrufen er det bedste mod menstruationssmerter. Brusetabletter virker hurtigst. Hvis du ikke kan tåle ibubrufen kan du i stedet tage paracetamol.
Spørg på apoteket hvis du er usikker.
Kraftig blødning
Nogle kvinder bløder mere end andre og det er helt normalt.
Hvis du har brug for ekstra hygiejnebind, hvis det er nødvendigt at skifte hygiejnebind om natten eller hvis der opbygges klumper af blod, kan det betyde at du har kraftig blødning. Det kan skyldes at du har mere af et vist stof som opløser størknet blod.
Du kan også få kraftigere blødning hvis du anvender kobberspiral eller har ufarlige muskelknuder i livmoderen, såkaldte fibromer.
Hvis du har problemer bør du kontakte din læge så du kan få hjælp til at kontrollere og regulere din menstruation.
Når menstruationen er forsinket
Hvis du har det skidt eller bekymrer dig over noget, eller måske er stresset kan menstruationen forsinkes eller springe helt over. For det meste kommer den igen den næste måned eller den efterfølgende.
Det kan føles lidt ubehageligt men det er helt normalt i nogle perioder af livet. Tag dig tid og tænk over hvordan du lever. Det er kroppens tegn på at sige fra.
Det kan også skyldes at du er gravid. Hvis du ikke er sikker, så tag en graviditetstest. Hvis du ikke er gravid og menstruationen ikke kommer skal du tale med din læge eller jordemoder.
» Læs mere om ægløsning og hvornår du kan blive gravid.