Laila har ventet i 6 år på ønskebarnet


TEMA | Svært at blive gravid

Babyplan har mødt 6 forskellige kvinder, der alle drømmer om at blive mødre. For nogle lykkedes det efter lidt venten. Andre har oplevet at miste, mens andre igen har oplevet gentagne aborter, eller at der endnu ikke er kommet to streger på graviditetstesten. Fælles er, at det er kvinder i den fødedygtige alder, men ingen af dem havde forventet, at det skulle være så svært. Til sidst har vi mødt en kvinde, som både er mor og englemor. Hun savner større åbenhed og mindre berøringsangst, når man mister.

Læs alle artikler i serien her

28-årige Laila Ravn og hendes kæreste har i seks år ventet på ønskebarnet. Men Laila har PCOS og hendes kæreste har meget få levende sædceller. Samtidig føler Laila sig udråbt som dårlig mor, fordi hendes BMI er højere end det, lægerne anbefaler.

Vejen til ønskebarnet har ikke været let. 28-årige Laila Ravn har altid vidst, at hun ville få svært ved at få børn, fordi hun aldrig har haft en regelmæssig cyklus. Sammen med sin kæreste har hun kæmpet i 6 år. Dét, som begynder med tanken: ”Det kommer, når det kommer” bliver pludselig en brat opvågnen, da Laila Ravn og kæresten efter et års tid får undersøgt, hvorfor hun ikke bliver gravid. Lailas kæreste laver en sædprøve, og her viser det sig, at der kun er én levende sædcelle: Én! Pludselig er chancen for, at Laila bliver gravid meget lille. For Laila har i perioder ingen ægløsning i over 100 dage.

Uegnet som mor – 30 kg for meget

Heldigvis bliver parret hurtigt henvist til en anerkendt fertilitetsklinik, hvor andre par har haft succes med behandlingen.

”Vi føler os heldige, fordi vi kommer til en god klinik. Så vi er optimistiske og glæder os. Men det viste sig hurtigt, at det slet ikke var vejen for os. Vi får en samtale med en meget veltrænet læge, og det første, han siger til min kæreste er, at han skal stoppe med at ryge, og så kan vi komme igen om tre måneder. På de tre måneder kan jeg så tabe mig 30 kg. For de kan ikke hjælpe os, før jeg har tabt mig, men det kan jeg jo sagtens nå, for hvis jeg gerne vil være mor, så skal det nok lykkes, siger han.”

Laila Ravn er i chok. Hun har haft en uregelmæssig cyklus, siden hun var teenager, men det lægger lægen slet ikke vægt på.

Gynækolog: Uansvarligt at få et barn

Hos sin egen læge bliver hun i stedet henvist til et livsstilscenter, hvor der er fokus på, hvordan man kan ændre livsstil for at opnå et vægttab. Det er et godt og lærerigt forløb, men de har ikke den hjælp, Laila har brug for. Efter mødet med lægen føler hun sig erklæret ’uegnet som mor’ – alene på grund af sit BMI. Hun har det svært med sig selv og bliver mere og mere ked af det.

”Jeg begynder at gå hos en psykolog, og herfra går der faktisk 4-5 år, hvor vi ikke kan få hjælp. I hele den periode er jeg mere eller mindre hele tiden i gang med et vægttab og har det svært med mig selv.”

Desværre er den dårlige oplevelse med lægen ikke Laila Ravns eneste. Den gynækolog, der under forløbet skal udrede Laila Ravn, siger direkte til hende, at hun er uansvarlig, hvis hun vil være mor med det BMI, hun har, og om hun da ikke har tænkt på de konsekvenser, det vil få for et barn, og den barndom et barn vil få.

”Jeg var fuldstændig mundlam og tænkte: Hun ved jo ikke, hvilket menneske hun står over for. Jeg kunne jo være på grænsen til at udvikle en depression.”

Kosttilskud og hormonkur

En dag hører Laila Ravn om en fertilitetsklinik, som ikke har fokus på BMI, men hele mennesket. Laila og kæresten kommer hurtigt i dialog med klinikken:

”Jeg tror slet ikke, jeg kan beskrive den følelse, jeg har efter samtalen. Vi bliver mødt med så utrolig stor forståelse og åbne arme i en sårbar situation. Her oplever jeg for første gang i hele vores forløb at blive set som det menneske, jeg er. Det er fantastisk. Læger og sygeplejersker er søde og hjælpsomme, og vi får gode råd til, hvad vi selv kan gøre for at øge chancen for, at jeg bliver gravid.

Vi får en plan for, hvad der skal ske, og de ringer til os flere gange for at høre, hvordan det går. Jeg bliver ikke bare parkeret med en besked om, at jeg kan komme igen, når jeg har tabt mig.”

Desværre viser sædprøven fra Lailas kæreste denne gang: Ingen levende sædceller! Planen er derfor, at han skal tage kosttilskud, der kan forbedre hans sædkvalitet. Kosttilskuddet skal tages i 3 måneder, før han skal lave en ny test.

”Det er klart, at vi kan nå dertil, hvor eneste mulighed er at benytte en sæddonor. Det har vi overvejet, og det vil vi gøre, hvis vi ikke har andre muligheder.”
Udover kosttilskud til Laila Ravns kæreste, er hun selv gået i gang med at kortlægge hendes ægløsning. Hun måler temperatur hver dag og tager ægløsningstest de dage, temperaturen stiger. Da Laila

Ravn ofte har gået i 119 dage uden at have en blødning, er hun nu gået i gang med et forløb hos en hormonterapeut, der skal hjælpe hende med at nulstille hendes cyklus, så hun igen får en mere regelmæssig blødning.

”Vi havde tænkt på at adoptere eller bruge en rugemor, men nu er vi nået dertil, hvor jeg godt selv kan bære et barn, hvis jeg får ægløsning. Vi er ikke der, hvor vi kan komme i fertilitetsbehandling, fordi jeg ikke har ægløsning. Men vi har fundet en ro i, at vi nu kender vejen frem, og vi tror på, at det nok skal lykkedes. Vi er 28 år og har stadig tid.”

De forbudte følelser er de sværeste

Ifølge Laila Ravn er det dog et tveægget sværd stadig at leve med uvisheden. For selv om hun og hendes kæreste har troen på, at det nok skal lykkes, så vækker hendes ufrivillige barnløshed stadig svære følelser i hende – specielt når veninderne bliver gravide.

”Når jeg kommer ind i et rum, scanner jeg kvindernes kroppe, og jeg får helt ondt i maven, hvis jeg spotter at en af mine veninder f.eks. har fået større bryster, ” fortæller Laila Ravn. For hende er det svært, når hun ikke kan forberede sig på at få overbragt nyheden om endnu en graviditet i vennekredsen:

”Det værste er, når vi skal møde vennepar, som fortæller, at de er gravide. Så er jeg slet ikke til stede resten af aftenen, fordi jeg bliver så ked af det. Det tager langt tid at komme over. Der kommer dage med cravings. Dage, hvor jeg ikke sover, er sur, vred og irriteret på min krop og behandler min krop dårligt. Nogle gange skændes vi,” fortæller Laila Ravn.

Når en veninde er blevet gravid, trækker Laila Ravn sig ofte fra relationen i en periode, fordi det er for svært at være i al graviditets- og babysnakken. Men det er også noget, som gør hende ked af det, for hun føler sig samtidig som en dårlig veninde. Derfor vil hun gerne åbne op om tabuet omkring sine følelser:

”Det vigtigste for mig er, at mine veninder forstår, at jeg er glad på deres vegne. De skal være glade og lykkelige. At få et barn er det smukkeste, der kan ske for to mennesker. Men jeg kan bare ikke være i, at jeg skal følge deres forløb. Jeg skal nok spørge ind, når jeg har overskud til det, men de skal helst lade være med at dele alt med mig.”

I forløbet er Laila Ravn og hendes kæreste blevet bedre til at mærke efter og dele deres følelser med hinanden.

”Vi har gået meget i tomgang. Tænkt tanken: ”Hvorfor skal vi være sammen, hvis vi ikke skal have børn sammen”. Men vi har lært at fokusere mere på hinanden, og glæden ved hinanden. Vi har også lavet ting sammen, som ikke nødvendigvis handler om babyting – taget ud for at opleve noget sammen. Det har gjort, at vi har det bedre – også selv om der er dage, hvor vi er kede af det.”

Samtidig har de fået en lille hund – og selv om det ikke erstatter en baby, så er det stadig et lille væsen, som kræver, at de passer på det og tage sig af det. ”Det hjælper,” siger Laila.

3 svære situationer for en ufrivillig barnløs

1. Når veninder vil dele alt muligt under graviditeten


Jeg har det rigtig svært, hvis mine veninder gerne vil dele alt muligt, f.eks. om hvordan de har det, om det er en dreng eller pige, eller hvad de har købt af babyudstyr. Jeg vil helst selv kunne spørge ind de dage, hvor jeg føler mig på toppen.

Hvis du skal fortælle, at du er blevet gravid til en veninde, som er ufrivillig barnløs, så spørg på forhånd, hvad du kan gøre, så hun bliver ’mindst ked af det’. Da min kærestes kusine blev gravid, fik vi det at vide, inden vi skulle ses med hele familien til komsammen. Vores familie taler heller ikke om graviditeter og babyer, når vi alle er samlet, fordi de godt ved, det gør ondt. De spørger ikke, hvornår det er vores tur. De viser rigtig stor forståelse. Det betyder rigtig meget for os.

2. Når gravide beklager sig 


Det er virkelig svært at lægge øre til, når gravide kvinder beklager sig over kvalme eller noget andet. Det er jo ikke noget, de tænker over, for de står jo midt i det og har det sikkert forfærdeligt, men jeg har det jo sådan, at jeg ville med glæde kaste op i 9 måneder. Jeg synes bare, de er så enormt heldige, at de er gravide. Vi har jo ønsket os et barn i 6 år.

3. Når veninder annoncerer deres graviditet

Det er helt klart rarest at få en SMS, inden vi mødes, hvor mine veninder fortæller, at de er blevet gravide. Så kan jeg nå at fordøje nyheden alene og få styr på mine egne følelser over min barnløshed. Det værste er, at man helst skal være glad, når de jo kan se, at tårerne løber ned ad kinderne på mig, og jeg næsten ikke kan være i rummet. Det er ikke særlig rart for nogen parter.

3 gode råd Laila og kæresten har fået fra klinikken

1. Test ægløsning hver dag

Laila Ravn skal hver dag tage sin temperatur. Er der en stigning i temperaturen, skal hun tage en ægløsningstest. Det kræver tålmodighed og kan tage lang tid. Det er ikke sikkert, at man hver dag har lyst til at teste, men det er den eneste vej frem. Når Laila får ægløsning, skal hun kontakte klinikken samme dag, hvor hendes kæreste så skal levere en sædprøve.

2. Bliv udredt for infertiltiet

Laila har i mange år ikke haft regelmæssig cyklus. Hun er derfor blevet udredt for at finde ud af hvorfor. Her viser det sig, at hun har PCOS. PCOS er den hyppigste årsag til infertilitet hos kvinder i den fødedygtige alder. Det forklarer også, hvorfor hun ikke har haft regelmæssig menstruation.

3. Boost sædkvaliteten med kosttilskud


Lailas kæreste skal tage et kosttilskud for at booste sædkvaliteten. Kosttilskuddet skal tages i tre måneder og i den periode må han ikke have feber, da det nedsætter sædkvaliteten. Han skal desuden have udløsning ofte for at få gang i produktionen af nye sædceller.

4 produkter Laila Ravn og hendes kæreste har anvendt fra Babyplan

1. Babyplans termometer

Her kan Laila følge sin kropstemperatur og finde ud af, hvornår hun skal tage en ægløsningstest.

Babyplan digital termometer

2. Ægløsningstest


Laila har brugt både de billige strimmeltest og Eveline ægløsningstest med digital aflæsning, der skal hjælpe med at holde styr på ægløsningen.

3. Sædkvalitetstest


Lailas kæreste har benyttet hjemmetesten. Han har dog også leveret sædprøve til en klinik flere gange, da Lailas kæreste har meget få levende sædceller og har behov for hjælp.

Babyplan sædkvalitetstest

4. Punalpin kosttilskud


Lailas kæreste tager dagligt kosttilskud for at styrke produktionen af sunde sædceller. Dette skal han gøre i min. tre måneder for at se om, det kan øge antallet af levende sædceller.

Punalpin PLUS