Test for urinvejsinfektion

Hvad er en urinvejsinfektion

Urinvejsinfektion er en meget normal infektion som opstår på grund af bakterier i urinrøret som siden går op i urinblæren. Den mest sædvanlige form for urinvejsinfektion bliver her og kaldes for blærekatar. Men i nogle tilfælde kan bakterierne sætte sig på nyrerne og i nyrebækkenet, så opstår der en nyrebækkeninfektion som er en mere alvorlig infektion.

Hvorfor får man urinvejsinfektion?

Der er mange forskellige årsager til en urinvejsinfektion udvikles. Det er vigtigt at tørre sig korrekt efter toiletbesøg, fra skeden og bagud, så tarmbakterierne ikke kommer op i urinrøret. Gravide kvinder har lettere ved at få urinvejsinfektion, sker det skal det altid behandles med antibiotika.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Hvorfor får kvinder hyppigere urinvejsinfektion end mænd?

Kvinder har et kortere urinrør hvilket gør det lettere for bakterierne at komme ind.

Mænd med forstørret prostata har ofte lettere ved at få urinvejsinfektion da de i mange tilfælde ikke kan tømme blæren helt og det urin der bliver tilbage kan danne bakterieflora.

Hvad kan man gøre for a reducere risikoen for urinvejsinfektion?

  • Drik rigeligt og tit, jo lysere din urin er jo bedre. Bakterierne trives i mørkt urin. Drik op til to liter vand om dagen er godt, men drik ikke alt for meget.
  • Forsøg at holde en lav pH-værdi i urinen ved for eksempel at drikke vand med citron eller tranebærsaft, bakterierne trives nemlig ikke i sur urin.
  • Gå på toilet for at tisse efter samleje.
  • Brug bakteriedræbende intimsæbe.
  • At holde sig varm omkring underlivet er også godt som forebyggelse.

Hvorfor skal man teste for urininfektion?

Hvis man observerer symptomer på urinvejsinfektion er det en god ide at teste så man ved det og kan behandle det. Specielt hvis du er gravid. Gravide skal altid i antibiotikabehandling hvis der opstår en urinvejsinfektion. Det er ofte helt ufarligt for barnet, men det er vigtigt at behandle for at undgå komplikationer.

Du kan få lægen til at tage testen eller købe en hjemmetest. Man kan købe tests på apoteket eller online.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her