Kære mand,
Det er traditionen, at der fokuseres meget på kvinden, når det gælder om at opnå graviditet. Den nyeste forskning viser imidlertid, at manden også har en afgørende rolle for at det lykkedes. Derfor skriver vi dette brev til dig.
Hos 2 ud af 3 par, som har problemer med at opnå graviditeten, er problemer hos manden medvirkende til, at det ikke lykkedes. Forskellige faktorer hos kvinden omfatter også ca. 2 ud af 3 graviditeter, så hos cirka 1 ud af 3 par er der problemer hos både manden og kvinden.
Hvis et par opnår graviditet, men ender med at få en spontan abort, tænker vi uvilkårligt, at årsagen kun skal findes hos kvinden. De nyeste tal fra forskningen viser, at hovedårsagen til den spontane abort hos 4 ud af 10 par skal findes hos manden!
Indenfor de seneste 10 år er det blevet mere og mere klart, at livsstilen har betydning for både mandens og kvindens fertilitet. For kvindens vedkommende tænker vi jo især på graviditetsperioden. Hos manden, skal vi derimod tænke på de sidste 3 måneder, inden det er meningen kvinden skal være gravid. Årsagen er at det tager 3 måneder at lave en ny sædcelle.
En sund sædcelle = bidrager til et sundt barn
En sund sædcelle har betydning for at der også opnås et sundt barn. Den seneste forskning viser, at mandens sundhed har stor betydning for barnet sundhed. Nogle sygdomme hos barnet skyldes små ændringer i DNA’et (punktmutationer), som for mere end 90% vedkommende, opstår hos faderen. Det ses bl.a. ved nye tilfælde af bl.a. autisme, skizofreni, depression, ADHD, kræft hos børn samt visse typer af misdannelser.
Så derfor er det vigtigt, at du er i ”topform”, når undfangelsen skal ske. Du forbereder dig ved at gå i gang med KRAM faktorerne – dvs. sund KOST, stop med RYGNING, lidt mindre ALKOHOL (max 7 genstande om ugen men bedst at holde en pause med alkohol) og endelig MOTION (minimum 30 minutter om dagen).Med hensyn til KOST skal du tænke på at spise alsidigt. Du skal undgå for mange kulhydrater (sukker), især i form af sukkersøde drikke som bl.a. sodavand og RedBull mv. Du skal spise mere frugt og grønt samt salat (minimum 600 gram om dagen). Samtidig bør du maksimalt indtage 500 gram kød om ugen. Kødet skal varieres, så mindst halvdelen er fra fisk eller fjerkræ. Og endelig kan du overveje et kosttilskud. Se mere på www.babyplan.dk/mand.
Er der sædceller nok?
Unge danske mænds sædkvalitet er desværre ikke hvad den har været. Hos mange mænd er der kort og godt ikke bevægelige sædceller nok, til at de også når op i æggelederen og befrugter ægget. Dette er et afgørende problem hos cirka hver 5. mand.
For at få fokus på dette problem fra starten – og undgå skuffende negative graviditetstests – anbefaler Babyplan, at du udfører en sædkvalitetstest fra SwimCount til at starte med. Testen kan du selv udføre hjemme. Efter 30 min véd du, om din sædprøve indeholder et tilstrækkeligt antal svømmere. Testen koster ca. 310 kr. (vejledende pris er 369,-), og hjælper til, at I ikke spilder tiden.
Hvis SwimCount testen viser, at din prøve er normal, så kan I bare ”give den gas” med at opnå den ønskede graviditet. Hvis din prøve viser nedsat sædkvalitet anbefaler Babyplan, at du tager kontakt til egen læge, eller HejDoktor.dk, som tilbyder en online konsultation uden beregning, når du har købt en sædkvalitetstest fra os.
Ikke gravid indenfor 3 til 6 måneder?
Selv hos par uden fertilitetsproblemer er chancen for at opnå graviditet langt fra 100%, også selv om de har sex på tidspunktet for ægløsning. Faktisk ligger graviditetschancen per cyklus på cirka 20%. Det betyder, at kun hvert andet par har opnået graviditet indenfor de første 3 måneder. Efter 6 måneder, vil 3 ud af 4 have opnået graviditet. Hos den sidste fjerdedel af parrene er det naturligt, at bekymringen melder sig – er der noget galt?
Det er først, når der er gået et år, at I kan søge hjælp til offentlig fertilitetsbehandling. På dette tidspunkt har cirka hvert 5. par stadig ikke opnået graviditet. Babyplan anbefaler, at I undersøger problemet nærmere, allerede når der er gået 6 måneder uden en opnået graviditet. Næste punkt i planen er derfor en SDI-test.
Er sædcellernes DNA robust? Udfør en SDI-test.
En almindelig undersøgelse af sæden undersøger ikke DNA’et i sædcellen. Det er afgørende, at sædcellens DNA er robust. Ellers kan DNA’et gå i stykker, inden sædcellen har befrugtet ægget – resultatet er så, at der ikke opstår graviditet eller, at I oplever en spontan abort.
DNA’et i dine sædceller kan du undersøge med en SDI-test. Du kan lave sædprøven hjemme, hvor den nedfryses i en beholder, som efterfølgende sendes til laboratoriet SPZ Lab. Når du sender prøven, vil du have svar på din SDI-test indenfor en uge.
Resultatet af SDI-testen er en DFI-værdi, som fortæller hvor skrøbeligt DNA’et er. (DFI står for DNA Fragility Index). Hvis din DFI er under 15, er sædcellernes DNA robust og din fertilitet er normal. Hvis DFI er mellem 15 og 25, er skrøbeligheden øget – og din fertilitet nedsat. Hvis din DFI er over 25, er skrøbeligheden høj og fertiliteten er stærkt nedsat.
Hos cirka halvdelen af de par som søger fertilitetsbehandling er DFI-værdien i mandens sædceller over 15. Der er derfor tale om et meget HYPPIGT problem. Det kan være meget BEKYMRENDE, men der kan faktisk gøres meget for at opnå bedre fertilitet, når årsagen er DNA’et skrøbelighed.
Den gode nyhed er, at cirka 3 ud af 4 mænd kan forbedre deres fertilitet. Det tager kun 3 måneder.
Held og lykke med projekt baby,
Med venlig hilsenMichael Stenmann
Stifter af Babyplan.com og far til fire
Se kilder her:
* Resultatet af SDI-testen er en DFI-værdi, som fortæller hvor skrøbeligt DNA’et er. (DFI står for DNA Fragility Index). Hvis din DFI er under 15, er sædcellernes DNA robust og din fertilitet er normal. Hvis DFI er mellem 15 og 25, er skrøbeligheden øget – og din fertilitet nedsat. Hvis din DFI er over 25, er skrøbeligheden høj og fertiliteten er stærkt nedsat.
LINK til SPZ Lab. (Poster fra 2013)
- https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2018/april/ingen-bedring-i-danske-maends-saedkvalitet.aspx
- https://www.dr.dk/nyheder/indland/dna-skader-i-saedceller-kan-forhindre-graviditet
- https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/stigning-i-aborter-kan-skyldes-fejl-i-mors-immunforsvar
- https://www.dr.dk/nyheder/indland/abort
- http://www.spzlab.dk/da/fertilitet/bedre-fertilitet.php
- https://www.dr.dk/interaktiv/webfeature/supersaed2
- https://www.spzlab.dk/da/nyheder.php