Streptokokinfektion – GBS

Hvad er GBS?

GBS er gruppe B streptokokker  (gruppe A er blandt andre dem der giver halsbetændelse).

Hvordan smitter den?

GBS kan overføres seksuelt da selv mænd kan være bærere, men klassificeres normalt ikke som en seksuelt overført sygdom da der ikke rigtig findes nogen sammenhæng mellem øget seksuel aktivitet og viser sig ikke ved ubehag eller med symptomer på kønsorganerne. Streptokokkerne kan overføres til barnet under graviditeten eller under fødslen. Den mest sete er at de overføres under fødslen, specielt hvis barnet er født for tidligt eller man har haft en langvarig vandafgang.

Hvor normalt er det at være bærer?

Man regner med at op til 30% af alle gravide er positive for GBS på et tidspunkt i graviditeten. Man kan få GBS når som helst under graviditeten, men man behøver ikke altid at have det og man kan have det under en graviditet uden at have det under den næste.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Hvordan viser det sig?

Hos en voksen person giver GBS ofte ingen symptomer, medmindre man rammes af en urinvejsinfektion, men selv der kan man være symptomfri. Så de fleste der bærer på bakterien ved ikke om de er ramte. GBS kan ses i urinen, skeden eller i livmoderhalsen. Det er værre for børn og fostre hvor bakterien kan medføre livstruende tilstande som lungeinfektion, blodforgiftning og hjernehindebetændelse. Lungebetændelse viser sig oftest ved at barnet får problemer med vejrtrækningen, hvor blodforgiftning og hjernehindebetændelse kan vise sig ved en tilstand der forværres hurtigt med apnø og påvirkning af kredsløbet. Sygdomsforløbet for barnet går ofte hurtigt.

Hvad kan GBS forårsage?

Sædvanligvis forårsager det for tidlig vandafgang. Desuden kan det smitte barnet i livmoderen eller under fødslen. Smitte i livmoderen er usædvanligt hvis ikke vandet er gået, det ses hyppigere under fødslen (med stadig usædvanligt).

Hvordan tester man for GBS?

Testen er smertefri og udføres ved at dyrke fra celler i livmoderhalsen. Man kan endda dyrke på urinen. GBS kan ikke ses på teststrimlen som jordemoderen bruger til at teste urinen, men skal dyrkes. Morgenurin er bedst (man skal holde sig i mindst 4 timer) for at få et sikkert resultat. GBS kan også opdages ved en blodprøve.

Hvad betyder en positiv GBS-test for den gravide?

GBS er ikke altid farligt, problemet er at man ikke ved hvornår det er farligt.

Hvordan behandler man sygdommen?

Man behandler med en penicillin og et drop med antibiotika under fødslen.

Hvor mange børn rammes hvert år? Hvor mange overlever?

Hvis du er ramt af GBS er risikoen cirka 1 ud af 200 for at dit barn udvikler en infektion. Barnet behandles så med antibiotika, og de fleste retter sig igen. Men bakterien kan medføre livstruende tilstande for barnet såsom blodforgiftning, lungebetændelse og hjernebetændelse. Der er risiko for cp-skader, syns og høreskader og udviklingsforstyrrelser. Desværre er det ikke alle GBS-børn der overlever, tiltrods for behandling, cirka 5-10% dør. Nogle børn kan, selvom det er usædvanligt, udvikle en infektion allerede i livmoderen som kan forårsage at barnet bliver dødfødt. De fleste GBS ramte børn er syge allerede ved fødslen eller bliver syge indenfor den første leveuge, men det kan også ske senere. Jo ældre barnet er inden det bliver syg jo større er chancerne for at det overlever.

Hvornår er der størst sandsynlighed for at ens barn bliver ramt af en GBS-infektion?

GBS-ramte kvinder med en truende for tidlig fødsel (<uge 37), langvarig vandafgang (>18 timer) og feber i begyndelsen af fødslen (>38 grader celcius) har en øget risiko for at få et barn der bliver sygt med GBS-infektion. Der er en øget risiko for at det næstfødte barn også rammes af en GBS-infektion, rammes af en spontan abort senere i graviditeten eller får et dødfødt barn.