Moderkagen

Hvad er moderkagens opgave egentlig?

Moderkagen fungerer som fostrets lunger, tarme, lever og nyrer. Moderkagen er med andre ord et ekstra organ til fostret eftersom det endnu ikke har udviklet disse organer selv.

Som nævnt ovenfor fungerer moderkagen som fostrets lunger under graviditeten. Moderkagen er det organ som tilfører fostret syre, og håndterer den kuldioxid som fostret opbygger.

Den anden vigtige funktion som moderkagen har, er at fungere som fostrets nyre.

Nyren er det organ som kontrollerer og bevarer ioner og molekylekoncentrationen i kroppen, hvilket er vigtigt for at kroppen kan fungere optimalt. Hvis koncentrationen af de forskellige stoffer er i ubalance kan de elektriske impulser udeblive eller forstyrres kraftigt. Det er altså nyrerne som sikrer at det indre miljø holdes konstant.

Hos voksne, eliminerer nyrerne også de giftige stoffer fra blodet, og det er nyrerne som regulerer væskebalancen med urinen. Når cellerne i kroppen indeholder for lidt væske bibeholder nyrerne væsken og vores urin indeholder en lille del væske, men en stærk koncentration. Hvis vi drikker meget, er det den modsatte reaktion. Disse opgaver styres af fostrets moderkage.

Babyplan ultralydsmonitor

Babyplan ultralydsmonitor

Eftersom fostret kun får næring fra moderkagen så fungerer den også som fordøjelsessystem, men da det kun er næring som kommer til moderkagen, så hjælper den faktisk kun med til absorption af næringen. Moderkagen blokerer ligeledes giftige stoffer og smittebærende organismer. Den næring som sædvanligvis passerer gennem moderkagen er glukose, aminosyrer, fedt, vand, mineral-ioner og vitaminer.

Glukosen får særlig hjælp af andre stoffer til at passere moderkagen, da glukose er et konstant behov og underskud af energi kan medføre alvorlige skader.

Moderkagen producerer også en hel del hormoner som spiller en vigtig rolle i forplantningsprocesserne. De vigtigste af disse hormoner er østrogen og progesteron. En vigtig opgave for østrogen er at øge blodtilførslen i livmoderen under graviditeten. Østrogen øger blodgennemstrømningen ved at, det lige som kuldioxid, optages i kvindens blod og transporteres så rundt i hendes krop og kan optages af receptorer. Moderkagen producerer så meget østrogen at blodtilførslen til livmoderen op til 50 gange mere end det normale, hvilket betyder at fostret får syre og stadig vokser.

Moderkagen producerer også andre hormoner, og de to mest sædvanlige er graviditetshormon og placentalaktogen. Deres opgaver er at sikre at æggestokkenes evne til at udskille progesteron opretholdes, da den stopper hvis kvinden ikke er gravid. Placentalaktogenet minder om væksthormonet som fostret får, og som mange forskere anser for at have en rolle i kontrollen af fosterets vækst.

Hvordan dannes moderkagen?

Moderkagen dannes ved at embryoet trænger igennem moderens tynde blodkar og danner små blodsamlinger som det senere også får syre igennem da embryoet kan opfange syremolekyler fra moderens blod. Efter 40 uger er en lille blodplade, moderkage, dannet. En blodplade som indeholder byggesten fra både embryo og fra moderen, hvilket gør moderkagen til en unik skabelse.

Moderkagen, en del af to personer

Det er kun moderkagen, af alle pattedyrs organer, som skabes af materiale fra to individer. Det er underligt at det overhovedet er muligt, når man tænker på menneskets immunforsvar, der normalt frastøder fremmedlegemer, hvilket moderkagen egentlig er. Moderens immunforsvar er meget tolerant overfor moderkagen, hvilket man mener er takket være fostrets kløgtige produktion af byggesten til den.

Det menes at fostret inaktiverer og gemmer faderens gener således moderens immunsystem ikke reagerer på det. Meget tyder på at tidlige spontane aborter skyldes at moderkagen frastødes af moderens immunforsvar. Forskere har desuden kunne påvise at kvinder som har gentagne spontane aborter med en mand, har kunne få børn med en anden, da han har andre gener.

Livsvigtig

Moderkagen er et organ som er tilegnet fostret alene under graviditeten, og frastødes i forbindelse med fødslen. Herefter er moderkagen ikke længere nødvendig, og den smides væk. Hvis moderkagen frastødes for tidligt, fødes barnet for tidligt og skal plejes med moderne udstyr, som kan erstatte moderkagens opgaver. Moderkagen er livsvigtig for barnet og barnet kan ikke overleve uden den, før relativt sent i graviditeten.

Moderkageløsning (Abruptio placentae)

Moderkageløsning, eller Abrubtio placentae, sker når en blødning mellem moderkagen og livmodervæggen får moderkagen til at løsne sig. Blodet skaber en blodprop mellem moderkagen og livmodervæggen og hvis blødningen er stor kan en del passere via skeden. Blødningen er efterfulgt at smerte.
Moderkageløsning kan ske når som helst i den sidste del af graviditeten. Hvis du lider af stærke smerter, med eller uden blødning, skal du altid ligge dig ned, og ringe efter en ambulance.

Ved at moderkagen løsner sig reduceres blodtilførslen til barnet hvilket kan medføre foster-asphyxi, eller endda at barnet dør. Et kraftigt blodtab kan sænke moderens blodtryk og kan medføre chock.

Det er en alvorlig komplikation og skal behandles på hospitalet. På hospitalet foretages en ultralydsundersøgelse for at finde ud af hvor omfattende skaden er. Hvis løsrivelsen er lille kan det være tilstrækkeligt med indlæggelse, hvor man er sengeliggende og har overvågning af fostret, hvis løsningen er stor eller total så kræver det et akut kejsersnit for at redde barnet.
Man ved ikke hvad moderkageløsning skyldes men det ses hyppigere hos kvinder som mangler vitaminer og mineralstoffer. Moderkageløsning er også forbundet med forhøjet blodtryk.