Hudforandringer under graviditeten

Akne (Acne)

På grund af den forandret hormonbalance i din krop kan du få mere acne end sædvanligt under en graviditet. Men har du haft svær acne inden graviditeten kan det også blive bedre under en graviditet.

Der findes egentlig ikke en måde at holde urenhederne på afstand eftersom de styres af hormoner. Det eneste som kan hjælpe er vask af ansigtet morgen og aften med varmt vand. eftersom de fleste midler mod acne bør undgås under graviditet. Hvis kvinden tager antibiotika mod acne så bør hun stoppe med det inden befrugtningen, specielt hvis hun tager tetracykliner.

Røde pletter

Røde pletter i ansigtet, på brystet og på armene og som blegner når man trykker på dem, skyldes østrogenet udvider arterierne som forsyner huden med blod. Disse former for pletter forsvinder efter fødslen.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Pigmentforandringer

Forandringer i hudens pigment er normalt under en graviditet og skyldes formegentlig en øget produktion af melanocytstimulerende hormon (MSH). Mange kvinder oplever også at modermærker, leverpletter og fregner kan blive både større og mørkere under graviditeten. Engang i mellem kan ansigtet blive mørkere så kvinden kan se solbrændt ud, primært omkring munden.

Dette kaldes kloasme og plejer, som de fleste andre hudforandringer, at forsvinde eller aftage efter fødslen.

Mange kvinder som er udenfor i solen oplever at de får pigmentpletter. Det er helt sikkert at man lettere bliver brun når man er gravid da huden producerer mere pigment, men der er nogle ting som man skal tænke på som gravid solbader.

Kløe og udslæt

Hvis en kvinde har psoriasis eller eksem forbedres det ofte under graviditeten. Dem som tager medicin mod psoriasis eller eksem bør tale med deres læge allerede inden graviditeten for at sikre at medicinen ikke giver fosterskader.

En gang i mellem kan gravide kvinder dog få en intensiv kløe at tilsyneladende ingen årsag. Den kan være svær at behandle under graviditeten men forsvinder som oftest efter fødslen. Dog skal man naturligvis nævne kløen for sin jordemoder da rødt hævet udslæt (urticaria) kan være tegn på leverstase (=tryk på leveren) eller PEP (pruritic eruption of pregnancy).