Klamydia under graviditet

Symptomer på klamydia

Klamydia skyldes en bakterie, og smitter når slimhinder kommer i kontakt med hinanden, som for eksempel ved samleje uden kondom, eller under en fødsel.

Symptomer på klamydia kan være:

  • Svie ved vandladning
  • Udflåd (kan være ildelugtende)
  • Ondt i den nedre del af maven
  • Pletblødning

Men for størstedelen af kvinder mærker de ikke at de har klamydia, eftersom smitten ofte ingen symptomer giver.

En ubehandlet klamydiainfektion kan have alvorlige følger, specielt for dig som planlægger at blive gravid da æggelederne kan blive beskadiget. Dette kan medføre at det bliver mere svært at blive gravid, eller at det befrugtede æg sætter sig fast i æggelederen, et såkaldt ektopisk svangerskab. En ubehandlet klamydia kan sågar medføre sterilitet.

Køb gradivitetstest her

Køb gradivitetstest her

Er du gravid og har klamydia?

Er du allerede gravid og har klamydia, så er der en øget risiko for komplikationer såsom for tidlig vandafgang, for tidlig fødsel og lav fødselsvægt hos barnet. Der er endda risiko for at klamydia forårsager en livmoderinfektion 2-4 uger efter fødslen.

Ved fødslen kan barnet blive smittet med klamydia, hvilket kan medføre infektion i barnets øjne eller lunger. En lungeinfektion kan forekomme i op til 6 måneder efter fødslen, og kan i værste fald medføre en kronisk tilstand hos barnet. Statistikken viser at cirka 18-50% af børn til mødre med ubehandlet klamydia får en øjeninfektion ved fødslen, og cirka 10-16% får lungeinfektion.

En klamydiainfektion som behandles i tide er let at behandle med antibiotika i tabletform.  Kvindens partner skal også behandles, og man bør ikke have samleje før hele behandlingen er gennemført, da der ellers er risiko for ny smittespredning.

Hos den gravide kvinde påvises klamydia eksempelvis ved en livmoderhalsprøve eller et skrab fra skeden. Man tester ikke fostret for klamydia, men hos det nyfødte barn kan man tage en dyrkningsprøve fra øjnene eller i næsen.

Mistænker man at barnet har en lungeinfektion påvises dette ved røntgen af lugerne.

Der er anmeldelsespligt på klamydia ifølge sundhedsstyrelsen.

Dette betyder at du har pligt til at lade dig teste hvis du tror du er blevet smittet med klamydia. Du har også pligt til at oplyse om den eller de personer der kan have smittet dig, og hvem du selv kan have smittet. Du er anonym takket været lovgivningen. Husk at nævne det for din jordemoder og eller læge.

For bedst at forhindre følgesygdomme hos kvinden og smitteoverførsel til barnet, er det vigtigt hurtigt at opdage og behandle klamydia. Test kan tidligst foretages en uge efter smitteoverførsel.

Du kan læse mere om klamydia på sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sundhedsstyrelsen.dk