Toxoplasmose

Hvad er toxoplasmose?

Toxoplasmose er en infektion forårsaget af en parasit som findes i hele verdenen. Ofte bemærker man ikke at man er smittet. Hvis kvinden får en toxoplasmoseinfektion for første gang under graviditeten er der risiko for at barnet kan få infektionen.

Hvordan smitter det og hvordan spreder toxoplasmose sig?

Toxoplasmose er zoonoser, hvilket vil sige en sygdom som smitter såvel dyr som mennesker og alle dyr og mennesker kan blive smittet. Parasitten findes hovedsageligt hos katte (specielt unge katte) som spreder smitten gennem afføringen i jord og sand og kan overleve i meget lang tid. Dyr i området kan få parasitterne, som siden ophobes i musklerne og kan også findes på ydersiden af grøntsager og bær – og frugt der har haft kontakt med jorden.

Mennesker kan blive smittet ved at spise råt eller utilstrækkelig opvarmet kød fra de dyr eller frugter som ikke bliver skyllet ordentligt.

Parasitten dør ved opvarmning over 65 grader og ved nedfrysning til under -20 grader (skal være frosset i mindst tre døgn). Kogt kød eller grøntsager og fødevarer som har været frosne er ufarlige. Smitten kan også overføres til mennesker fra kattens afføring eller ved arbejde med jord og dermed får parasitter på hænderne som derefter puttes i munden.

Katten og specielt killingens afføring kan indeholde store mængder af parasitten og den gravide kvinde bør derfor undgå kontakt med katteafføring. De fleste katte og i særdeleshed indekatte udskiller ikke toxoplasma parasitter. Selv en kat med toxoplasmainfektion smitter kun med afføringen. Katten smitter ikke i sig selv. I de undersøgelser der findes spiller katteejeren ingen større rolle for smittespredningen af toxoplasma parasitterne.

Babyplan ultralydsmonitor

Babyplan ultralydsmonitor

Hvad er symptomerne ved en toxoplasmoseinfektion?

Inkubationstiden (tiden fra smitte til sygdom) er 2-3 uger. Toxoplasmoseinfektion giver ofte slet ingen symptomer, og hvis der er symptomer er det diffuse influenzasymptomer såsom træthed, feber, hovedpine, muskelsmerter, hævede lymfekirtler, som oftest på halsen. Lymfekirtlerne er ikke smertefulde og kan vare ved i flere uger.

Toxoplasmoseinfektion hos den gravide kvinde.

Ved primærinfektion (førstegangsinfektion) med toxoplasmose under graviditeten forekommer risikoen for at fostret bliver smittet. Det er kun første gang man får en toxoplasmoseinfektion at fostret kan smittes. Får man en primærinfektion i begyndelsen af graviditeten er risikoen mindre (1-10%) for at fostret bliver smittet, men komplikationerne er mere alvorlige. Jo senere under graviditeten kvinden smittes, jo større er risikoen for at fostret bliver smittet. I slutningen af graviditeten bliver næsten alle fostre smittet men komplikationerne er mindre.

Toxoplasmoseinfektion hos fostret og det nyfødte barn.

Fostret kan blive smittet gennem moderkagen. Toxoplasmosinfektion tidligt i graviditeten kan medføre spontan abort og fosterdød. Det kan også medføre neurologiske skader (hjerne, øjne og hørelse) på barnet. De fleste børn som bliver smittet med toxoplasmose under fosterlivet fødes ofte symptomfrie men kan udvikle komplikationer senere i livet hvis de ikke bliver behandlet for deres toxoplasmoseinfektion. Behandling i fosterlivet og i det første leveår reducerer risikoen for sygdom og komplikationer hos barnet. Toxoplasmose som barnet får efter fødslen giver normalt ingen skader.

Hvor stor er chancen for at barnet bliver smittet under graviditeten?

En kvinde med antistoffer mod toxoplasmose er beskyttet.  Toxoplasmoseinfektion under graviditet er dog usædvanligt i Norden. Hvis den gravide kvinde bliver smittet med toxoplasmose kan smitten overføres til fostret. I Danmark fødes cirka 12 børn med toxoplasmose om året udaf 58,000 fødsler.

Hvordan påvises toxoplasmose hos den gravide kvinde?

Infektion med toxoplasmose påvises med en blodprøve hvor man ser efter antistoffer mod toxoplasmose. Infektionen kan påvises 2-3 uger efter smitteoverførsel. Udredning af toxoplasmose under graviditet bør ske i samråd med en infektionslæge som har speciel viden omkring dette.

Hvilken behandling findes der?

Behandling af toxoplasmoseinfektion under graviditet bør ske i samråd med en infektionslæge som har speciel viden omkring dette. Man kan behandle toxoplasmose med en kombination af flere forskellige lægemidler. Denne behandling kan gives både til den gravide kvinde når toxoplasmoseinfektion er påvist og til barnet i det første leveår.

Behandlingen har til formår at forhindre overførelse af infektion fra den gravide kvinde til fostret samt for at minimere risikoen for skader på barnet. Behandlingen af det nyfødte barn kan ikke påvirke skader der allerede er sket men kan påvirke udviklingen af yderligere skader.

Hvad kan man gøre for at undgå at blive smittet?

Forebyggende forholdsregler for at undgå at blive smittet med toxoplasmose er følgende:

  • Vær påpasselig med at vaske hænder efter kontakt med jord, sand og katte.
  • Hav god hygiejne under håndtering af lægemidler, vask køkkenredskaber grundigt efter kontakt med råt kød og rå grøntsager, salat, frugt og bær. Vask hænderne.
  • Spis ikke råt kød eller utilstrækkelig (rødt/rosa) kød, specielt ikke grisekød, lam og fårekød men selv oksekød. Kogning, stegning og frysning dræber parasitten.
  • Skyld frugt, bær og grøntsager grundigt.
  • Brug handsker ved havearbejde.
  • Undgå at tømme kattebakken eller anvend hansker og vask hænderne grundigt. Lad dog helst en anden tømme kattebakken.
  • Ved udenlandsrejser uden for Norden, undgå råt og rødt kød. Grøntsager, salat, frugt og bær der ikke skyllet.
  • Risikoen for at blive smittet med toxoplasmose er størst i central og sydeuropa og den øvrige verden, bortset fra USA og visse asiatiske lande (Japan og Korea).
  • Hvis man mistænker en toxoplasmose infektion under sin graviditet, for eksempel efter en udenlandsrejse, bør man tage kontakt med sin jordemoder eller læge.