Brysterne ændrer sig

Mine bryster er ikke ømme selvom jeg er gravid, er der noget galt?

Nej, bestemt ikke. Det er ikke alle der får ømme bryster. Det beskrives ofte som et normalt tegn på graviditet men det er ikke afgørende. Naturligvis mærker en del til deres bryster, og får svært ved at sove på maven osv., men ikke alle.

Hvis man nu rammes af ømme bryster så skal man være vidende om at det kan komme og gå i perioder, under hele graviditeten. Fra dag til dag, uge til uge og måned til måned.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Mine brystvorter gør ondt, er det normalt?

Ja, at dine brystvorter bliver følsomme er ikke usædvanligt. Men det er igen ikke noget som rammer alle. Men mange får rigtig ømme brystvorter og de bliver meget følsomme overfor for eksempel kulde.

Mine bryster er overhovedet ikke blevet større selvom jeg er i uge 35!

Sådan er det for mange. Måske er brysterne vokset noget…i det mindste blevet fyldigere…men ikke alle får enorme bryster under selve graviditeten. Det er først efter fødslen hvor brysterne for det meste ændrer form og størrelse.

Jeg er gravid men mine bryster lækker ikke råmælk!

Vær glad for det! ? Der står noget forskelligt i de forskellige bøger, men igen (!) vi er ikke ens. En del kan opdage de første dråber brystmælk allerede i uge 16, andre måske først i uge 30 og for en del kommer der ingenting før efter fødslen. Alle tre alternativer er lige rigtige.

Om man lækker eller ikke lækker har ingen (!) betydning for hvordan man ammer. Brysterne øver sig bare en smule.  Det er først på tredjedagen efter fødslen at mælken løber til og der  ved man så også hvordan det kommer til at gå med amningen. Så hvis du ikke lækker er der ingen grund til at bekymre dig, det betyder ikke at du ikke kommer til at kunne amme. Hvis du lækker allerede i uge 16, betyder ikke at der ikke er mad til babyen når den kommer ud.

Hvordan ved man hvilken størrelse amme BH man skal købe?

Ja, som jeg skrev tidligere så ændrer brysterne sig ikke nævneværdigt for alle selvom de er gravide. For det meste sker den største forandring efter fødslen og det er det brysterne kan vokse meget i størrelse.

Mit bedste råd er at købe en billigere sports BH, naturligvis uden bøjler, som sidder løst (køb nogle størrelser større end hvad du plejer at bruge) og behagelig og afvent med at købe dyre amme BH’er indtil efter fødslen.

Jeg stoppede med at amme mit sidste barn for tre måneder siden, men brysterne lækker endnu. Er jeg gravid?

Ja, den eneste måde at få et absolut sikkert svar på det spørgsmål er naturligvis at tage en graviditetstest. Dog så kan det være godt at vide at kvinder kan lække brystmælk i op til 8-10 år efter de er stoppet med at amme.