Linea nigra – Pigmentstreg

Linea alba

Linien som vi forbinder med graviditet findes faktisk selv når kvinden ikke er gravid og kaldes linea alba (den hvide streg). Eftersom den normalt er den samme farve som huden, så ser man den enten meget svagt eller slet ikke.

Hvad er linea nigra?

Linea nigra betyder sort streg og kommer under graviditeten når graviditetshormonerne, østrogen og progesteron medvirker til en forhøjet produktion af pigmentet melamin.

Dette fænomen kaldes også for hyperpigmentering. Kvinder med lys hud får ofte ikke en lige så tydelig stigning af melaminproduktion som mørke kvinder. Derfor kan stregen se forskellig ud afhængig af kvindens nuance i huden.

Et øget indtag af folinsyre før og under graviditeten siges at kunne reducere forekomsten af hyperpigmentering men stregen forbindes også med insulinniveauerne hos den gravide kvinde.

Babyplan ultralydsmonitor

Babyplan ultralydsmonitor

Hvor ses den og får alle den?

Normalt ses stregen fra navlen og vertikalt ned. Den kan dog også ses over maven. Hvornår den kommer frem er forskelligt fra person til person, men normalt i det andet semester. Nogle kvinder får slet ingen streg.

Den mørke streg kan ses et stykke tid efter fødslen men aftager normalt og forsvinder igen, dog ikke altid.

Overtro

En gammel overtro siger at hvis stregen kun går til navlen, og ikke længere så er det en pige, og hvis den fortsætter forbi navlen er det en dreng.