Sol og graviditet

Kan man tage sol, og bør man?

Det er i og for sig ikke mere skadeligt med sol end normalt, når man er gravid, men du bør solbade med måde. Det gælder også for solarier. Der findes ikke noget forskning der tyder på at UV-strålingen er skadelig for dit barn. Derimod er der en risiko for at man kan blive ramt af grimme pigmentforandringer hvis man tager sol, som ofte ikke forsvinder igen efter graviditeten.

Der findes undersøgelser som viser at barnet vender sig væk hvis man lyser på maven med et kraftigt lys. Måske det skyldes at barnet vil væk fra lyset?

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Tips!

Vælger du alligevel tage sol, og det er varmt udenfor så læg en fugtig klud på maven for at skygge og svale.

Sol og lægemidler

Du bør ikke tage sol hvis du tager visse typer af lægemidler. Lægemidler som for eksempel kan give kraftige hudreaktioner ved solbadning er visse antibiotika, vanddrivende, diabetesmedicin samt visse cremer mod led og muskelsmerter. Er du usikker på om et lægemiddel kan udløse en hudreaktion under solbadning så læs den medfølgende indlægsseddel grundigt, eller tal med apotekspersonalet eller en læge. Hvis du er gravid eller ammer bør du altid rådføre dig med egen læge eller din jordemoder inden du tager sol.

Brun uden sol

Et alternativ til dig som vil se brun og frisk ud men ikke vil risikere at få pigmentforandringer er anvende selvbrunende produkter. De er helt ufarligt at anvende under graviditeten. Stoffer i cremen bindes til proteiner i huden og opbygger den brune farvetone. Det optages kun i huden, og ikke videre til blodet!