Alt om negativ graviditetstest: Årsager og råd

Øjeblikket, hvor forventninger og håb kolliderer. Din menstruation er udeblevet, og efter minutter der synes som timer, viser graviditetstesten kun én streg – negativ.

Mange kvinder, som står med en uønsket negativ graviditetstest, er efterladt med mange ubesvarede spørgsmål og en følelse af håbløshed.

Vi forklarer årsagerne til en negativ graviditetstest og giver råd til, hvordan du bliver gravid næste måned.

Negativ graviditetstest – hvordan bliver den positiv næste måned?

Efter en skuffende nyhed om en negativ graviditetstest, er der forskellige ting, du kan gøre for at øge dine chancer, for en positiv test næste måned:

Track din ægløsning

Det er vigtigt at du kender din cyklus, og ved hvornår du har ægløsning, da der er størst sandsynlighed de tre dage op til din ægløsning.

Du kan bruge ægløsningstests, ægløsningsberegner, eller et termometer, for at få indsigt i din menstruationscyklus og din ægløsning. Læs mere om, hvornår du er mest frugtbar.

Monitorér din fertilitet

Med en fertilitetsmonitor får du et overblik over dine fertile dage, direkte i en app på din telefon. App’en monitorerer din cyklus og dit cyklusmønster, og fortæller dig hvilke dage du har størst chance for at blive gravid.

Kosttilskud til gravide

Vil du øge dine chancer for at blive gravid, kan det være en god idé at tage kosttilskud. Visse vitaminer og mineraler som folsyre, vitamin D og jern kan nemlig være gavnlige for din fertilitet. Babyplan tilbyder et bredt udvalg af kosttilskud, der er specielt designet til kvinder, der ønsker at blive gravide samt kosttilskud til mænd, som forbedrer deres fertilitet og sædkvalitet.

Undersøg sædkvaliteten

Ved at teste sædkvaliteten kan I få et indblik i mandens fertilitet. Babyplan tilbyder sædkvalitetstests, der giver jer mulighed for at teste sædkvaliteten derhjemme og giver jer hurtige og pålidelige resultater. Anvend Ferti Lily Babykoppen, og øg chancerne for graviditet med op til 48%.

Ved at følge disse tips og bruge de rette produkter fra Babyplan, kan du øge dine chancer for at få en positiv graviditetstest næste måned. Husk dog, at det kan tage tid at blive gravid, så vær tålmodig og søg eventuelt professionel rådgivning, hvis du har brug for det.

Hvorfor er min graviditetstest negativ?

En almindelig faktor, som påvirker resultatet af graviditetstests, er tidspunktet for testningen. Timing spiller en afgørende rolle, for udføres testen for tidligt, kan HCG-niveauet være for lavt til at blive detekteret, hvilket resulterer i et falsk negativt resultat.

Hvis du har en regelmæssig menstruationscyklus, kan du normalt forvente at teste positivt på en graviditetstest omkring den dag, hvor din forventede menstruation skulle have startet. Dette er typisk omkring 12-14 dage efter ægløsning. Det anbefales at gentage testen efter et par dage, hvis menstruationen stadig udebliver og der er fortsat mistanke om graviditet.

HCG-niveauerne varierer betydeligt fra person til person, og det anbefales ved et negativt testresultat og vedvarende graviditetssymptomer, at man søger professionel vejledning for yderligere undersøgelse.

Din negative graviditetstest kan også skyldes f.eks. polycystisk ovariesyndrom (PCOS), som kan forårsage uforudsigelige ændringer i HCG-niveauet, som kan lede til misforstået tolkning af en graviditetstest.

Derudover kan en ektopisk graviditet, hvor det befrugtede æg sætter sig uden for livmoderen, i nogle tilfælde give negative testresultater.
Ligeledes er der en sandsynlighed for, at en graviditetstest kan være defekte eller anvendt forkert. Dette kan skyldes fabrikationsfejl, forkert opbevaring, udløbet holdbarhed eller forkert anvendelse. For at undgå at få en falsk negativ graviditetstest, er det vigtigt at anvende morgenurin til testen og i øvrigt følge instrukserne nøje.

En logisk forklaring på en negativ graviditetstest er, at der ikke er nogen graviditet. Det er muligt, at din menstruation blot er forsinket eller udebliver uden at det indikerer en graviditet. Forskellige faktorer som stress, vægtændringer eller ændringer i præventionsmetoder kan påvirke din cyklus. Hvis du ønsker at blive gravid, kan du overveje at anvende nogle af vores produkter, som kan være med til at øge dine chancer for at blive gravid.

Hvordan virker en graviditetstest?

En graviditetstest fungerer ved at detektere hormonet humane choriongonadotropin (HCG), som typisk kun produceres i kroppen under graviditet. Fraværet af dette hormon medfører en negativ graviditetstest og fortæller dermed, at du ikke er gravid.

En graviditetstest er mest pålidelig cirka to uger efter forventet befrugtning ved ægløsning, og det mest retvisende svar på graviditetstesten fås ved at teste dagen før den forventede menstruation. Her vil de fleste gravide kvinder have produceret så meget HCG, at der kan medføre et positivt resultat på en graviditetstest.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at visse forhold kan resultere i et falsk-negativt resultat. Det omfatter blandt andet en meget tidlig testning, før HCG-niveauet er tilstrækkeligt højt til at blive registreret, eller en uregelmæssig menstruationscyklus. Endvidere kan fejl i selve testproceduren, eller brug af en test med lav sensitivitet reducere testens nøjagtighed. Derfor bør en negativ graviditetstest altid vurderes i sammenhæng med andre kliniske tegn og evt. gentages efter nogle dage for at bekræfte resultatet.

Negativ graviditetstest ved udebleven menstruation?

Hvis din graviditetstest er negativ, men du ikke har fået din menstruation, kan den negative test skyldes, at du har taget graviditetstesten for tidligt. For at opnå det mest pålidelige resultat, bør du som udgangspunkt tidligst tage testen dagen før din forventede menstruation. I tilfælde af uregelmæssige menstruationscyklusser kan det dog være hensigtsmæssigt at vente endnu længere.

Visse faktorer kan dog kræve en hurtigere test: symptomer på graviditet, såsom kvalme, udebleven menstruation, ømhed i brysterne, smerter i underlivet. Her bør du overveje at få foretaget en blodprøve hos lægen, da den kan påvise graviditet tidligere end en hjemmetest.

Hvordan aflæser jeg en graviditetstest?

Når du tager en graviditetstest, vil et positivt resultat blive vist med to streger. Hvis resultatet derimod er negativt, vil der kun være én streg.

Stregen, som indikerer graviditet, kan i nogle tilfælde være meget svag, utydelig og svær at se.

Positiv graviditetstest strimmel
Positiv graviditetstest med en meget svag streg.

Testens resultat skal senest være aflæst inden der er gået 5 minutter. En positiv test kan vise resultatet i flere dage, mens et negativt resultat kan ændre sig til et falsk positivt resultat, nogle minutter efter, at resultatet skulle være aflæst. Er du i tvivl om hvordan du aflæser din graviditetstest? Få hjælp til at bedømme, om din test er positiv.

Negativ graviditetstest resultat
Negativ graviditetstest

Positiv graviditetstest resultat
Positiv graviditetstest

Ugyldig graviditetstest resultat
Ugyldig graviditetstest