Tidlige tegn på graviditet

Nedenfor finder du de mest sædvanlige tegn på graviditet, men husk at der ikke findes et standard svar når det kommer til vores kroppe. Vi er alle forskellige og du reagerer måske helt anderledes på en graviditet. Det er en god ide at huske på, at nogle slet ikke reagerer på graviditet, og ikke har nogle af symptomerne beskrevet nedenfor.

Intet er rigtigt eller forkert. Det kan føles håbløst forvirrende men i stedet for at lede efter tegnene så forsøg at leve som du plejer.

Humøret ændrer sig

PMS og graviditet kan opleves meget ens. Hormonerne raser hos mange ny-gravide kvinder og man kan føle sig irriteret, nedtrykt, eller vildt lykkelig. Alt indenfor nogle få minutter. Det er mest normalt at man mærker hormonerne i den tidlige del af graviditeten, men de kan også være der hen imod slutningen.

Køb gradivitetstest her

Køb gradivitetstest her

Hvis man normalt lider af PMS så er risikoen større for at man får humørsvingninger under graviditeten.
Så kan man regne med at et pludseligt mærkeligt humør betyder graviditet? Nej, egentlig ikke, desværre, eftersom det ligeså godt kan være PMS eller stress over ikke at vide om man er gravid eller ej. Men det er en god ide at huske på at man kan blive lidt skør af hormonerne. Og man ved jo aldrig!

Udebleven menstruation

Den mest sædvanlige måde at opdage man er gravid er at menstruationen udebliver. Det er godt at huske på at menstruationen kan udeblive i en måned, uanset hvor regelmæssig den var tidligere, uden at man nødvendigvis er gravid. At menstruationen udebliver kan skyldes stress, uro osv. Hvis din menstruation er en uge for forsinket kan du tage en graviditetstest.

Hvor kan du få en graviditetstest?

  • Du kan selv købe en test på apoteket
  • På fødeklinikken, kontakt din fødeafdeling
  • På jordemodercentre
  • På hvis du er 20 år eller yngre (gratis), kan du kontakte din ungdomsklinik
  • Du kan også købe en graviditetstest her på sitet og få den hurtigt og diskret levet til din dør

Menstruationssmerter og tissetrang

Din livmoder begynder at vokse allerede fra dag et og det kan føles som menstruationssmerter. Lidt ubehageligt, men ingen smerter. Det er desuden helt normalt og er der under hele graviditeten, eller i perioder af den. Det kan komme og gå fra dag til dag, uge til uge eller måned til måned…

Tissetrang

Et øget behov for at tisse er et af de første tegn på graviditet som man støder på, og det starter fra omkring uge 6. Men vær opmærksom på at man ikke behøver at føle tissetrang bare fordi man er gravid. Graviditet er individuel.

Når man bliver gravid øges blodmængden i kroppen og medfører at nyrerne belastes yderligere og urinen ender i blæren.

Ofte skal man tisse mere om natten, hvilket skyldes at den væske der ophober sig i ben og fødder i løbet af dagen, ledes tilbage i dit blodomløb når du ligger ned om natten, og en del af den væske går til blæren.

Trangen til at tisse mere kan være konstant under hele graviditeten, eller komme og gå i perioder. Men jo større livmoderen bliver jo mere trykker den på blæren. I takt med graviditetens længde øges blodmængden i kroppen hvilket også gør at du bliver mere og mere tissetrængende.

Det er vigtigt at huske på at tissetrang kan være et symptom på urinvejsinfektion, specielt hvis du har svie i forbindelse med vandladning. Det er derfor vigtigt at få det kontrolleret med en urinprøve hos din jordemoder eller hos lægen. En urinvejsinfektion skal behandles med antibiotika under graviditet.

Brystforandringer

Forandringer i brysterne før den kommende mælkeproduktion starter tidligt. Brystvorterne bliver mørkere og de små knopper bliver mere tydelige. Vær opmærksom på at dette ikke sker for alle i samme grad. Hvis du er meget lys i huden vil du kunne se dine blodårer træde mere frem. Kvinder med små bryster vil opleve at de vokser tidligt. Hvis du allerede har store bryster virker det måske ikke som om der er nogen forskel i størrelse på det her stadie.

Træthed

Der sker store forandringer i stofskiftet under graviditeten og hele kroppen skal tilpasse sig barnets dannelse. Det er ikke så underligt hvis du føler dig træt, og ikke kan det samme som normalt. Mange kvinder klager over ekstrem træthed de første 8-10 uger, men man kan være træt igennem hele graviditeten.

Kvalme

En normalt tegn på graviditet er kvalme. Den pludselige følelse af kvalme kommer ofte om morgenen, når blodsukkeret er lavt, men kan også forekomme om aftenen eller på andre tider på dagen.

Nogle kvinder får bare kvalme og er følsomme overfor lugt eller smag, andre har reel opkastning. Det er vigtigt at huske på at man også kan have det godt, og det betyder ikke at der er noget galt.

En del kvinder får lyst til noget specielt under graviditeten, det kaldes for PICA . Det kan være visse madtyper, drikke eller underlige ting som ler.

Det er heller ikke usædvanligt at ens smagsløg og lugtesans ændrer sig når man bliver gravid. Nogle retter som man tidligere har elsket, kan man pludselig ikke fordrage, men det plejer at ændre sig under graviditetsforløbet.

Metalsmag i munden

Et lidt mere usædvanlig graviditetstegn er metalsmag i munden.

Køb Babyplan Tidlig Graviditetstest her

Køb Babyplan Tidlig Graviditetstest Stav her

Pletblødning

Der kan forekomme pletblødning engang imellem. Det sker i forbindelse med at ægget fæstner sig, og en del kvinder føler et prik eller stik i livmoderens slimhinde.

Hvis man får denne blødning, sker det cirka 5-8 døgn efter ægløsningen, men kan også komme senere.

Udflåd

Øget udflåd er meget normalt når man er gravid. For nogle kommer det med det samme efter man bliver gravid, for en lidt større gruppe omkring midtvejs i graviditeten. Desværre er der ikke så meget at gøre ved udflåd. Det eneste du skal være opmærksom på er at dit udflåd ikke har en skarp lugt og en underlig farve.