Fostervandsprøve

Fostervandsprøve

Under graviditeten kan der forekomme mistanke om at det barn man venter har en alvorlig skade. Der findes flere metoder at undersøge fostret på. Fosterundersøgelser er forskellige afhængig af hvilken skade eller sygdom man mistænker fostret for at være i risiko for.

Alle fosterundersøgelser er rettet mod-, og kan kun give svar på en begrænset række spørgsmål.

Fosterdiagnostik er med andre ord en helbredsundersøgelse af fostret uden en specialundersøgelse, som udføres af specielle årsager.

Hvornår tilbyder man fostervandsprøver?

Fostervandsprøver kan tilbydes ved følgende indikationer:

  • En af forældrene har en kromosomafvigelse som medfører risiko for svært skadet børn med kromosomafvigelse. I disse familier er der ofte tidligere født et barn med skader.
  • Misdannelse som opdages ved ultralyd
  • Øget risiko for at få et barn med Downs syndrom (et ekstra kromosom 21) hos ældre mødre. Risikoen for Downs syndrom øges med alderen hvilket er grunden til at kvinder over 35 tilbydes en fostervandsprøve.
  • Forhøjet risiko for andre alvorlige sygdomme: Denne gruppe indeholder mange forskellige arvelige tilstande som kan fastslås med forskellige metoder. Som regel er der tidligere født et barn med netop den sygdom i familien.

Babyplan ultralydsmonitor

Babyplan ultralydsmonitor

Hvordan udføres undersøgelsen?

Man starter med en ultralydsundersøgelse for blandt andet at fastsætte graviditetslængden. En gang imellem viser ultralyden at det ikke er passende at tage prøven den dag. I de tilfælde får du en ny tid nogle uger senere.

Prøven tages med samtidig kontrol med ultralyd, via bugen. Efter afvaskning af maven, indføres en tynd nål ind i livmoderen og omkring en spiseskefuld trækkes ud.

Det kan føles ubehageligt men plejer ikke at gøre ondt. Bagefter kontrolleres fostret igen med ultralyd. Prøven tages som regel i uge 14-15 af graviditeten. Man tager omkring 10-20 ml fostervand ud som indeholder fosterceller. Disse celler anvendes senere til at undersøge fostrets kromosomer.

Da analysen kræver at man gror fostercellerne i laboratoriet, får man svar efter 2-3 uger.

Fostervandet undersøges også med henblik på æggehvidestoffer og alfafetoprotein/AFP, som kan være forhøjet ved visse misdannelser i nervesystemet.

Er der risici forbundet med fostervandsprøven?

Fostervandsprøven kræver at man tager en prøve fra livmoderen og dermed er der en lille risiko for at man kan påvirke graviditeten. Det er meget usædvanligt, og man regner med at risikoen for spontan abort øges med cirka 0,5 % ved en fostervandsprøve.

Vigtigt at have tid til overvejelse

Man kan have forskellige meninger om fostervandsprøver. En del syntes det er en fordel at vide og få information. Andre syntes det er en belastning som skaber unødig bekymring under graviditeten. Det er vigtigt at overveje hvad man vil bruge informationen til. Hvis prøven viser sygdom eller misdannelser på fostret, hvad gør man så? Man kan blive konfronteret med abort. Man kan også vælge at fuldføre graviditeten. Man kan således forberede sig under graviditeten og derfor bedre tages sig af barnet efter fødslen.

Godt at vide

Man anbefaler at man på dagen, og dagen efter undersøgelsen tager det roligt. Ingen fysisk aktivitet som for eksempel at løbe eller løfte noget tungt.
Man fraråder samleje og bad.

Eventuelle komplikationer i forbindelse med prøvetagningen kan være at der lækker lidt fostervand, eller menstruationslignende smerter.

Observerer man noget afvigende får du besked af lægen over telefonen. Ved normale analyseresultater modtager du oftest svar med posten. I brevet med posten findes et telefonnummer til genetik laboratoriet hvortil du kan ringe hvis du vil vide barnets køn.

Du er velkommen til at have en med dig til undersøgelsen. Det anbefales derimod ikke at have børn med.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her