Guide til dig der skal i fertilitetsbehandling – 5 vigtige overvejelser

Ved du at vejen til ønskebarnet skal gå gennem fertilitetsbehandling, så har Babyplan lavet en guide med 5 punkter, hvor du bliver klogere på, hvad du eller I bør overveje før, du eller I sammen starter op.

Klik på de 5 punkter og bliv bedre klædt på:

1. Offentlig eller privat fertilitetsbehandling? – 5 ting du/I bør vide

Regler for fertilitetsbehandling i det offentlige

Først lige nogle rå fakta: Det offentlige tilbyder gratis fertilitetsbehandling til enlige kvinder og par. For at komme i behandling i det offentlige må et par dog ikke have fælles børn i forvejen, og enlige skal være barnløse. Samtidig er der et begrænset antal behandlinger (omkring 3-6 inseminationsforsøg og 3 IVF-forsøg – det vil dog altid være individuelt). Offentlig fertilitetsbehandling tilbydes kun til kvinder, som er henvist, inden de er fyldt 40 år, og der behandles ikke efter de er fyldt 41 år.

Ventetider på offentlig fertilitetsbehandling

Afhængig af kvindens alder og din/jeres livssituation, bør du/I være bevidst om, at der på offentlige fertilitetsklinikker i og omkring hovedstaden kan være lang ventetid på at komme til forundersøgelse. Start derfor med at undersøge, hvor lang ventetiden er, hvor du/I bor, og overvej, om du/I er indstillet på en lang ventetid. Klik her for at se de aktuelle ventetider på forundersøgelse.

Når du/I har været til forundersøgelse og fået en behandlingsplan i det offentlige, skal du som kvinde tilmelde dig fertilitetsbehandling, når din menstruation starter. Her skal du eller I være opmærksom på, at du kan blive afvist, hvis der ikke er flere ledige pladser i den pågældende måned. Der er flere eksempler på, at kvinder bliver afvist flere måneder i træk. Så vær bevidst om fra start, at der er ventetid i det offentlige.

Priser på privat fertilitetsbehandling

I det private skal du/I selv have penge op af lommen. Til gengæld er der garanti for at komme til forundersøgelse med det samme eller efter en kort ventetid. Samtidig kan du starte i behandling allerede ved din førstkommende menstruation. Det kan være en stor fordel, hvis du er midt i 30’erne eller ældre, da fertiliteten daler kraftigt, desto ældre du bliver. Ifølge Sundhed.dk har kvinder i midten af 30’erne halv så stor chance for graviditet pr. måned, som da de var i 20’erne. På den måde spilder du ikke tre måneder, hvor du ikke kan komme i behandling.

Mærk efter om du/I føler dig trygge hænder

Offentlige fertilitetsklinikker har ofte en høj patientbelastning. Det kan føre til mindre tid til den enkelte patient. Dermed ikke sagt, at du/I ikke vil opleve tryghed og omsorg på en offentlig fertilitetsklinik. Der er mange, som føler sig rigtig godt taget imod i det offentlige, men det er også vigtigt at være indstillet på ventetider og travlhed.

Privatklinikkerne gør meget ud af at have tid til den enkelte patient og tilbyde en personlig behandling. F.eks. er der klinikker, som tilbyder enestue til dig og din partner, og de fleste steder vil du/I møde kendte ansigter, som har tid til at tale med dig. Overvejer du/I en privatklinik, så tag ud for at besøge dem, få en samtale med en fertilitetslæge og mærk efter, hvor du og din partner føler jer godt tilpas.

Undersøg behandlingsmulighederne

En god idé er at spørge ind til behandlingsmulighederne for jer der, hvor I bor eller om der er behov for at søge længere væk.

I det offentlige vil du/I som udgangspunkt få tilbudt en mere standardiseret behandling, mens de private klinikker hurtigere og nemmere kan tilbyde en bredere vifte af behandlingsmuligheder. Det kan f.eks. være avancerede procedurer inden for IVF-behandling. Men der kan være stor forskel på tilbuddene både i det offentlige og i det private forskellige steder i landet.

2. Overvej prisen på privat fertilitetsbehandling

Mange tror, at fertilitetsbehandling i det private koster spidsen af en jetjager, men sådan behøver det ikke være. Det afhænger helt af, hvilken behandling der er behov for.

Inden du/I går i behandling på en privat fertilitetsklinik, er det en god idé at …

  • Kigge på budgettet, og hvor meget du/I kan lægge til side hver måned
  • Tale med din/jeres egen læge, om du/I kan få en henvisning fra det offentlige
  • Undersøge om du/I er dækket af en forsikring
  • Sammenligne prisniveauet hos de forskellige private klinikker, da der kan være store forskelle. Hvis dine/jeres chancer er gode, kan det måske være tilstrækkeligt med insemination.
  • Undersøge finansieringsmuligheder gennem din bank eller via fertilitetsklinikken.

Ofte starter fertilitetsbehandling med insemination (IUI). Prisen på en insemination med din partners sæd er overkommelig for langt de fleste, da den ligger på under 5.000 kr. i det private. For nogle vil det derfor give god mening at købe nogle inseminationer i det private, hvis de ønsker at komme hurtigt i gang.

De mere avancerede behandlinger som IVF (in vitro) og ICSI (mikroinsemination) kan være dyre. Her kan en enkelt behandling ligger lige under 25.000 kroner, mens en pakke med 3 IVF-behandlinger er billigere pr. behandling. Nogle klinikker har også tilbuddet ’Baby eller alle pengene tilbage’. Hos IVF Syd ligger prisen på over 100.000 kroner. Et godt råd er at kontakte de forskellige klinikker og spørge om priserne, inden du/I vælger klinik. Prislisterne kan være vildledende og kræver ofte indsigt i, hvilken behandlingsplan som anbefales.

Skal du/I have IVF, bør du/I overveje, om du/I kun skal købe én behandling, eller du/I skal købe en pakke med tre behandlinger – med den risiko, at du/I betaler for tre behandlinger og bliver gravid i første behandlingsforsøg. For mange kan det dog give ro i maven, at de har tre forsøg til omkring 45.000-50.000 kroner, da en enkelt behandling er dyrere som stykpris.

Selv om du/I starter fertilitetsbehandling i det offentlige kan det være en god idé at spare op, så du/I evt. på et senere tidspunkt kan vælge at få behandling i det private, hvis behovet opstår, eller du/I har behov for at se om en privatklinik kan hjælpe jer hurtigere til at blive gravide. Har du/I en opsparing på 50.000-100.000 kroner, kan du/I derfor komme langt i det private.

3. Overvej hvilke behandlingsformer der passer dig/jer

Inden du/I går i fertilitetsbehandling, skal der laves en udredning og en professionel vurdering af jeres muligheder for at opnå graviditet. Her vil forundersøgelsen kunne afsløre, om manden har lav sædkvalitet, om ægreserven er lavere end forventet, eller om der kan være andre årsager til, at det endnu ikke er lykkes at blive gravid på naturlig vis.

Mange er optimistiske og har en forventning om, at nu går det stærkt med at blive gravid, fordi chancen jo øges, når først de kommer i fertilitetsbehandling. Men husk på, at ingen behandling kan garantere graviditet. Dine eller jeres chancer skal altid vejes op mod alder og sundhed, samt hvilken behandlingsform du/I tilbydes.

Og så er der jokeren – nogle er uforklarligt barnløse (heldigvis ikke alle). Desværre er der kvinder og par, som undervejs får besked om, at det ikke kan lade sig gøre at blive gravide, selv om alt så fint ud i første omgang. Nogle få vil derfor opleve, at de starter op med insemination, senere kommer i IVF-behandling med hormoner, men stadig står uden resultat efter flere års kamp. Her får du/I måske at vide, at du/I bør overveje ægdonation/sæddonation, hvis det skal lykkes.

Vil du/I gerne være realistisk, kan det være en god idé at overveje, hvordan du/I ville forholde jer til brugen af f.eks. en donor. Måske har du/I en forestilling om, at du/I aldrig vil benytte en donor, men efter flere års behandling, kan det alligevel føles som det helt rigtige.

Husk på, at dit perspektiv også kan ændre sig undervejs ligesom det kan ændre sig for din partner. Måske er I ikke det samme sted samtidigt. Giv plads til at mærke efter, hvad der føles rigtigt.

4. Vær opmærksom på at fertilitetsbehandling kan være en psykisk belastning

Vi håber alle sammen på at blive gravid i første hug. Hvis ikke første gang så måske bare i et ud af tre forsøg. Men de fleste har brug for mere end et behandlingsforsøg. For nogle tager det under et år, for andre tager det længere tid, mens andre igen må indstille sig på, at de ikke kan blive gravide. 

For langt de fleste kommer det bag på dem, hvor hård ventetiden er. Fertilitetsbehandling kan være en psykisk belastning for dig og evt. din partner, for der er ingen garantier: Ingen fertilitetslæger kan sige noget om, hvornår det lykkes, eller om det vil lykkes.

Derfor bør du/I være opmærksom på, at ventetiden kan påvirke din livskvalitet og dit forhold til din partner i takt med, at tiden går og behandlingerne ikke resulterer i en graviditet. Måske stresser I over at der er gået lang tid. Måske bekymrer I jer over økonomien og føler blot I ser til, mens drømmen går i opfyldelse hos venner, bekendte og offentlige personer.

Det kan være svært at tackle følelser som skam og misundelse eller bare holde hverdagen ud. Det kan også være, at man isolerer sig fra andre, fordi det er svært at være i sine egne følelser. Samtidig kan hormonbehandling for kvinder være et rigtig hårdt forløb, hvor der er svært at styre sine følelser.

Er man i behandling sammen med en partner, kan man reagere vidt forskelligt. Mens den ene kan være i sorg og påvirket hårdt følelsesmæssigt, er ens partner måske ikke påvirket i samme grad.

Heldigvis er der kommet mere fokus på, at mange ufrivilligt barnløse er så hårdt psykisk belastet, at nogle går ned med stress eller får en depression. Det har Videnscentret Fertility Care været med til at italesætte i denne kronik.

Videnscentret Fertility Care tilbyder også gratis telefonrådgivning til alle, der er berørte af barnløshed.

Her kommer desuden et par af de nyere bøger om barnløshed og den psykiske belastning, det kan være:

Sådan overlever du fertilitetsbehandling
Find ro med følelserne, så du undgår at bliver overvældet af jalousi, stress og uro af Tina Sandager.

Sult
En roman om den indlevende længsel, smerte, frustration og håb, der er er forbundet med ønsket om at få et barn af Tine Høeg.

5. Søg fællesskaber med andre i samme båd

Skal du eller dig og din partner i fertilitetsbehandling, kan det være en rigtig god idé allerede fra start at være bevidst om, hvordan forløbet kan påvirke dig/jer. Husk på, at du/I ikke er alene, selvom du/I føler alle venner og bekendte bliver gravide.

Rigtig mange står i samme situation. Det kan derfor være en god idé at søge nogle fællesskaber, hvor du/I kan stille spørgsmål, finde trøst eller høre om andres erfaringer. Et godt sted at starte kan være de helt uforpligtende fællesskaber på sociale medier, hvor du/I kan træde ind og ud af det efter behov.

På Facebook kan du/I bl.a. finde disse gratis, lukkede grupper:

  • ’Bag om barnløshed og fertilitetsbehandling’ – en lukket gruppe for alle, der er berørt af barnløshed og fertilitetsbehandling
  • Fertilitetsliv.dk – Fællesskab’– en gruppe er for alle der har barnløshed, fertilitetsbehandling og adoption tæt inde på livet
  • ’Fertilitetsbehandling – en gruppe er for kvinder i fertilitetsbehandling’, hvor medlemmerne kan dele erfaringer, stille spørgsmål og snakke med andre som står i samme situation.
  • I fertilitetsbehandling: Sådan overlever du følelsesmæssigt – med fertilitets-terapeut Tina Sandager og fertilitets-overlever Pernille Boelskov

Får du/I andre behov, kan du/I måske finde en gruppe at mødes med, der findes også mange psykologer og terapeuter med speciale i barnløshed.

Guiden er bl.a. baseret på, hvad andre kvinder og par gerne ville have vidst, før de startede op. Vi håber, at guiden har klædt dig/jer bedre på til at gå ind i behandlingen uden overraskelser.