Et andet navn for strækmærker, er Striae som kommer af det engelske or ”stretch” som kan oversættes til ”strække” Og det er netop det huden gør, når man får strækmærker – den strækkes ud.
Hvornår får man strækmærker?
Omkring 50-90% af alle kvinder får strækmærker under graviditeten. Normalvis dukker de op senere i graviditeten, men der findes kvinder der får dem kort til efter befrugtningen.
Strækmærkerne kommer oftest på den voksende mave, men kan også komme på bryster, hofter, lår og balder.
Bagvedliggende årsager
At huden strækkes, kan have en del bagvedliggende årsager. En normal årsag til strækmærker er at huden ikke har kunne følge med i samme takt som den er vokset. Et godt eksempel, er når en kvinde bliver gravid. Huden på maven strækkes da hurtigere end normalt. Det samme gælder for brysterne. Konsekvensen bliver at huden brister, hvilket desuden ses hyppigere hos yngre gravide kvinder.
Kvinder som er i farezonen er:
- Kvinder hvor ens mor eller søster har fået strækmærker
- Kvinder som fik strækmærker som ung eller under tidligere graviditeter
- Kvinder som øger i vægt hurtigt
- Sundhedstilstand. Hvis du drikker rigeligt med væske og spiser sundt så klarer huden det bedre og bliver mere fleksibel
- Etnicitet. Afrikanske kvinder får sjældnere strækmærker
Behandling
Desværre findes der ingen behandling, hverken lokal eller i tabletform, eller nogen form for operation som kan fjerne strækmærker. Hvis man opererer, kommer der ar, så en operation kan ikke anbefales. Laser fungerer ikke.
Der findes heller ingen lægemidler der kan fjerne strækmærker, så køb ikke nogle unødvendigt dyre præparater som er virkningsløse.
Desværre findes der ingenting som kan forebygge strækmærker under graviditet. Man kan heller ikke behandle med olie eller creme. Strækmærker kommer af at huden strækkes under den hormonpåvirkning som ses ved graviditet og det er underhuden som strækkes, hvilket ikke kan påvirkes udefra med nogen form for lokalbehandling.
Ylva Linde, Dermatolog
Jeg har hørt om en creme…
Desværre så kan cremer og salver ikke behandle eller forebygge strækmærker da de opstår i det underliggende væv, som ikke kan påvirkes udefra. Men det betyder ikke at det ikke er rart at smøre huden og holde den smidig.
Hvornår forsvinder de?
Strækmærker har mange ligheder med arvæv og helingen er den samme som ved arvæv. I begyndelsen er strækmærkerne rødlige/violette og hos gravide og brune personer er de ofte brune i noget i tid. Senere falmer de, og går fra en mørkerød til en rosa farve (striae rubra) og falmer efterhånden mere og mere for til sidst at blive helt lyse (striae alba). Under denne proces bliver de mindre og ofte bliver de næsten usynlige, og mere som nogle hvide utydelige strækninger. Dette kan dog tage flere år, og det er meget normalt at man ikke kommer fuldstændig af med sine ”ar”.