Narkotika og graviditet

Fosterskader grundet et narkomisbrug er ikke så normalt i Danmark, men det forekommer.

Hvis du er afhængig af stoffer er det naturligvis meget svært at stoppe. Du har brug for professionel hjælp. Vær ikke bange for at bede om det. Jordemoderen kan hjælpe dig med at finde den bedste metode at stoppe på.

Hvordan påvirker de forskellige stoffer?

De studier der er lavet på børn, hvis mor har taget stoffer, viser at de ofte generelt har et dårligere helbred. Mødrene går måske ikke lige så ofte til jordemoder og passer ikke altid sin hygiejne, kost og motion. Dette påvirker resultaterne i studierne. Andre ting som forværrer resultaterne i studierne er at kvinder ofte tager flere slags stoffer. Det er derfor svært at definere det enkelte stofs effekt. Men det er trods alt uden tvivl at alle former for stoffer er skadelige både for moderen og fostret.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Cannabis

Virkningen hos børn hvis mor anvender cannabis er blandt andet; for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, kortere kropslængde, skader og misdannelser. Cannabis påvirker også barnets hjertefrekvens og blodtryk. Når barnet vokser op kan taleudviklingen også være forsinket.

Heroin

Heroin fremstilles af morfin. Med dets kemiske fremstilling har heroin en flere gange stærkere virkning end morfin. Virkningen hos børn hvis mor anvender heroin er blandt andet: lavere fødselsvægt og mindre hovedomfang. Efter fødslen kan barnet også få symptomer på abstinenser, for eksempel rysten, søvnforstyrrelser og hyperaktive reflekser.

Kokain

Kokain kan medføre spontan abort, løsrivelse af placenta, dødsfødt barn, lav fødselsvægt, misdannelser som underudviklet hjerne. Barnet kan også få hjerneblødninger og blodpropper i hjernen.

Amfetamin

Amfetamin kan medføre for tidlig fødsel, abstinenser hos barnet efter fødsel, misdannelser såsom blodkars misdannelser, utilstrækkeligt tarmsystem og hydrocephalus (vand i hjernen). Efter fødslen har man også observeret lavere intelligens hos børnene.

LSD

LSD er et meget kraftigt stof. Det kan skade embryoets kromosomer hvis det tages i de første 12 uger af graviditeten. Senere i graviditeten kan det også skade barnets udvikling og vækst.

Køb gradivitetstest her

Køb gradivitetstest her

Øvrige ricisi

Stoffer udsætter også barnet for andre farer. Anvender moderen for eksempel sprøjter øges risikoen for hiv og leverbetændelse. Dem som tager stoffer udsætter også sit barn for forskellige helbreds og sikkerhed ricisi, eftersom man ikke har fuld kontrol over sin krop.

Kontakt sundhedspersonalet

Kontakt sundhedspersonalet hvis du tager stoffer eller er usikker på noget. Din jordemoder kan svare på spørgsmål og hjælpe dig med behandling.