Tandhygiejne

Tandkødet bliver mere følsomt

Når du venter barn er dit tandkød ekstra følsomt for inflammation. Det skyldes, som så meget andet under graviditeten, de kvindelige hormoner. Tandkødet kan bløde, blive mere mørkerødt og føles hævet.

Tandpleje reducerer risikoen for tidlig fødsel

Forskere har bevist at jævnlig tandpleje reducerer risikoen for præmatur fødsel med 84%. Hvis en gravid kvinde har en tandkødsinfektion øges risikoen for at barnet bliver født for tidligt. Infektionen i munden gør at kroppen producerer forskellige kemiske stoffer (blandt andet prostaglandin) som kan sætte gang i fødslen før tid. Et studie publiceret i Journal of Periodontology viser at almindelig tandpleje reducerer risikoen for for tidlig fødsel markant. Forskerne har opdaget at gravide kvinder som har fået renset tænderne for plak, tandsten og bakterier ikke har en lige så høj frekvens af præmatur fødsel som kvinder der ikke har fået behandlingen. Forskerne bag rapporten opfordrer alle kvinder der planlægger at blive gravide eller allerede er det, at gå til tandlægen.

Er man allerede gravid og opdager at man har en tandsygdom , er det bedst at behandle den mellem den tredje og sjette måned, siger Marjorie Jeffcoat fra University of Alabama.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Ændrede madvaner

Mange ændrer deres kostvaner under graviditeten. Dette skyldes blandt andet reduceret blodsukker og kvalme. Hyppigere måltider betyder at syren er på tænderne i længere tid. Det kan således medføre karies, hvilket betyder hul i tænderne. Her findes årsagen til at en del gravide kvinder er udsat for kariesangreb under graviditeten.

Overvejelser

Under din graviditet bør du overveje kun at spise 5-6 gange om dagen. Lad der gå 2-3 timer mellem hvert måltid. Hvis du gør det forhindrer du spyttet i at lave eventuelle skader på emaljen. Føler du at du vil spise hyppigere, måske på grund af kvalme, så vælg fornuftige ting så som frisk frugt, agurk eller rå grøntsager. Kaffe, vand og te, selvfølgelig uden sukker, er uden risiko for emaljen. Husk dog på at kaffen og te påvirker din evne til at optage C-vitaminer.

Bedøvelse

Den bedøvelse man får hos tandlægen har ingen kendte ricisi under graviditeten.

Røntgen

Tandlægerøntgen afgiver meget lave stråledoser i dag, men i de første tre måneder af graviditeten plejer man at undgå røntgenbilleder, eller anvendelse af et heltdækkende blyforklæde, således der ikke er nogen som helst risiko for fosterskade grundet røntgenstråling.

Det er en god ide at nævne for sin tandlæge hvis man er gravid, så man eventuelt kan undgå røntgen indtil barnet er født. Skulle det være sådan at man har været hos tandlægen og derefter fundet ud af at man er gravid, behøver man ikke at være urolig, da sandsynligheden for at røntgenstrålingen har skadet barnet uhørt lille. Det område som udsættes for stråling er meget begrænset og er størst i ansigtsregionen og aftager derefter, men man tager ingen chancer hvis man ved at kvinden er gravid.

Tips

Sørg for at gå til tandlægen inden du bliver gravid til et tjek!