Anna fik to spontane aborter som 24-årig

TEMA | Svært at blive gravid

Babyplan har mødt 6 forskellige kvinder, der alle drømmer om at blive mødre. For nogle lykkedes det efter lidt venten. Andre har oplevet at miste, mens andre igen har oplevet gentagne aborter, eller at der endnu ikke er kommet to streger på graviditetstesten. Fælles er, at det er kvinder i den fødedygtige alder, men ingen af dem havde forventet, at det skulle være så svært. Til sidst har vi mødt en kvinde, som både er mor og englemor. Hun savner større åbenhed og mindre berøringsangst, når man mister.

Læs alle artikler i serien her


Anna Hulbæk Grauman oplevede to spontane aborter, før hun endelig blev mor til lille Asta. Læs historien om Annas vej for at blive gravid, og hvordan det er at blive en del af en helt almindelig, men kedelig statistik.

Hun er 25 år og er endelig mor for første gang. Anna Hulbæk Grauman har altid drømt om at blive ung mor, men selv om hun allerede som 24-årig var klar, skulle der gå næsten to år, før det lykkedes at sidde med en lille baby i armene. Anna er nemlig en af de kvinder, der hvert år havner i den kedelige statistik om spontane aborter. Hele 25-30% af alle gravide oplever at bløde under graviditeten, og halvdelen af disse oplever at abortere (Sundhed.dk).

LYT & LÆS OGSÅ!

2 spontane aborter i træk

Ikke at hun ikke bliver gravid. For det bliver hun. Anna bliver faktisk hurtigt gravid. Hver gang hun og kæresten forsøger, bliver hun gravid inden for et par måneder. Men desværre ender hele to graviditeter i træk i spontane aborter – begge gange i uge 8-9. Og begge gange må hun igennem en kirurgisk abort, inden hun og kæresten kan starte forfra. Og alt sammen er helt normalt, så derfor er der ingen læger, som på noget tidspunkt løfter øjenbrynene.

”Ved vores allerførste nakkefoldscanning fornemmede jeg, at noget var galt. Men jeg havde jo ikke prøvet det før, så jeg slog det hen og tænkte, at jeg jo nok bare var lidt nervøs. Men min mavefornemmelse holdt desværre stik: Der var intet hjerteblink. Så det var en kæmpe mavepuster.”

Anna oplever det som et stort nederlag. Hun får først en medicinsk abort, men efter 9 dages venten med flere piller, massive smerter og frustrationer, ender hun med at takke ja til en kirurgisk abort i juni 2020.

Heldigvis er hendes kæreste optimist og hurtigt klar til at komme videre. Anna begynder at læse en masse artikler om, hvad hun selv kan gøre for at støtte kroppen optimalt til at blive gravid igen. Samtidig indgår hun et samarbejde med Babyplan, hvor hun får rådgivning og mulighed for at teste forskellige produkter.

Anna begynder at spise folsyre og teste sin ægløsning systematisk, og allerede i september er hun gravid igen. Lykken varer desværre kort. For også denne gang ender graviditeten i en spontan abort i uge 8-9.

”Det var to næsten helt identiske forløb. Jeg fik ondt i maven i uge 8 og havde en fornemmelse af, at der var noget galt. Samtidig kom der en lille blødning. Og så ramte det mig: Åh nej kan min krop bare ikke nå længere end til uge 8.”

”Anden gang var endnu værre. Jeg begyndte at tælle måneder og år og tænkte: Hvad nu hvis der går et år, og vi skal i behandling? Og hvad kan det ende med at koste? Samtidig var jeg så fortvivlet over om det nogen sinde ville kunne lade sig gøre. Lægerne sagde bare: ”Du er jo så ung.” ”Det er helt normalt.” … men hvad kunne jeg helt ærlig bruge det til!”

Ægløsningstest – et element af kontrol

I løbet af 2020 har Annas krop været under stort pres med hele to aborter inden for et halvt år. Efter Annas anden spontane abort går der derfor flere måneder, hvor hun ikke har menstruation, og hvor cyklus er rodet. Ventetiden er lang, og mens Anna utålmodigt venter på, at kroppen bliver klar igen, begynder hun at teste mere systematisk med Babyplans ægløsningstest.

”Jeg er vant til at have styr på al ting, men når det kommer hertil, står man pludselig helt uden kontrol. Her gav ægløsningstest mig et element af kontrol, for nu havde jeg gjort, hvad jeg kunne. Det gav mig også ro, så jeg ikke skulle stresse over, om jeg havde ægløsning denne måned, eller hvor jeg var i cyklus.”

Anna fik to spontane aborterI januar – efter tre måneder – får Anna igen normal menstruation, og allerede i slutningen af marts venter en lille overraskelse. Der er nemlig to streger på graviditetstesten. Alligevel er noget anderledes. For det er først da hun passerer uge 20, at de begge kan slappe af.

”Omkring uge 8 får jeg igen en meget lille blødning lige der, hvor vores forløb er knækket de andre gange. Vagtlægen gør os endnu mere urolige. Han mener, at vi nok må indstille os på, at det er endnu en abort, så vi står pludselig for tredje gang, hvor følelserne og bekymringerne vælter frem. Men heldigvis viser scanningen hjerteblink. Ved nakkefoldscanningen ser alt også fint ud. Men vi tør ikke rigtig glæde os. Det er først efter 20 uger, at vi begynder så småt at kunne slappe af,” fortæller Anna.

Åbenhed letter sorgen

De to spontane aborter har været en større sorg for Anna, end hun ville have troet. Mange af Annas veninder har ikke selv børn endnu. Derfor har Anna ikke kunnet dele alle svære tanker med veninderne. Hendes bedste råd er at sige det højt til omverdenen og tale med andre om det – også når det ikke er sjovt. Derfor har hun også valgt selv at stå frem og dele sin historie.

”Det har været en større sorg for mig end man lige umiddelbart tror. Jeg har hele vejen igennem været åben over for kolleger, venner og familie. Det har været en rigtig god måde for mig at bearbejde det på. Jeg havde faktisk en kollega, som fortalte mig, at de havde været igennem det samme – og det anede jeg jo ikke. Det var virkelig rart at høre deres historie, og at den også kan ende godt. Herhjemme har vi også brugt hinanden meget og forsøgt at sætte ord på, hvordan vi hver især havde det,” siger Anna Hulbæk Grauman, der med sin lille baby på armen oplever, at hun er der, hvor hun kan lægge det hele bag sig. Med en baby i armene er aborterne hurtigt glemt. Hun oplever også, at aborterne har styrket hende til at være mere ’rolig’ i mor-rollen.
Anna fik to spontane aborter

5 ting Anna har gjort for at øge sin chance for at blive gravid

1. Ægløsningstest er alfa omega

Før vi gik i gang, anede jeg intet om ægløsningstest. Jeg købte selv en pakke, men synes det var svært at aflæse. Men det ændrede sig fuldstændig, da jeg kom i dialog med Babyplan og fandt ud af, hvordan og hvor ofte jeg skulle teste. Og så kom det faktisk bag på mig, at det gav så god mening for mig. Her var et lille element af kontrol, som gav mig ro. Jeg brugte Babyplan ægløsningstest strimmel derhjemme for at spare på miljøet, mens Babyplan ægløsningstest stav er rigtig praktisk at have med i tasken.

2. Den daglige folsyre – nem indpakning til tasken

Jeg var glad for Babyplans folsyre. Pakken er nem at have med i tasken i stedet for et kæmpe glas. Det var også mere diskret, når man ikke er klar til at dele graviditeten endnu.

3. Nul kemi

Jeg har tænkt meget over ikke at bruge parfume og udsætte min krop for hormonforstyrrende stoffer og e-numre. Jeg ville gerne undgå at påvirke mit hormonsystem og stresse kroppen. Det var især noget, jeg fokuserede på, efter jeg havde mistet første gang.

4. Op af sofaen

Jeg går meget op i min fysiske sundhed. Hvis jeg ikke har haft overskud til at gå i træningscenter, er jeg gået en tur i stedet. Både mentalt og fysisk har man jo godt af at få luft og få sat gang i kroppen end bare at sidde stille i sofaen.

5. Fulgte gode råd fra Babyplan

Netop fordi jeg indgik et samarbejde med Babyplan, læste jeg mange artikler på Babyplan.dk og de små foldere som fulgte med produkterne. Her var mange gode råd fx om brugen af ægløsningstest, og hvad man kan gøre for at forbedre sin sædkvalitet. Her er mange gode råd, som jeg har taget til mig.

… og nå ja. Så har Anna brugt både tidlig og almindelig graviditetstest fra Babyplan. Og derfor har hun hver gang hurtigt opdaget hun var gravid.

3 gode råd fra Anna

  1. Vær åben over for kolleger, familie og venner. Nogle gange vil man opleve, at andre helt uventet også åbner op og fortæller deres historie. Andre gange er der bare rart at møde forståelse, når man er ked af det.
  2. Sæt ord på, hvordan I har det. Husk at bruge hinanden og støtte hinanden og hold hovedet oppe. Forbliv positive – også når det er svært.
  3. Brug ægløsningstest – især hvis din cyklus er uregelmæssig, og/eller du gerne selv vil have en fornemmelse af, hvor din krop er. Det kan give dig en følelse af kontrol, når du står i en situation, hvor du igen og igen oplever et kontroltab.

Kort om Anna Hulbæk Grauman

25 år

Bor i Næstved med sin kæreste i en patriciervilla fra 20’erne

På barsel med hendes datter Asta

Er uddannet revisor og læser på CBS ved siden af.

Følg Anna på Instagram @annahulbaek