Alkohol og graviditet

Alle reagerer forskelligt på alkohol. Det er derfor umuligt at sige hvor meget eller lidt du kan drikke uden at dit barn tager skade.

Måske sker der ikke noget hvis du drikker et glas vin i nogle enkelte tilfælde, men hvorfor tage chancen?

Alkoholen går gennem moderkagen og direkte til fostret, og ud i fostervandet som omgiver barnet. Fostrets lever kan ikke nedbryde alkohol og derfor påvirkes fostret mere og i længere tid end moderen.

Risikoen er størst når man drikker meget og længe. Men siden ingen ved hvor grænsen er, er den bedste regel slet ikke at drikke alkohol under graviditeten.

Jeg drak inden jeg vidste jeg var gravid.

Mange bliver gravide uden at vide det og der sker at de drikker nogle glas. Nogle kvinder er også beruset et par gange i den meget tidlige graviditet.

Generelt kan man sige at der ingen fare er.

Tænk fremad istedet og undgå alkohol under resten af graviditeten.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Et glas nu og da

Vores holdning til alkohol har ændret sig.

Mange mener at der er ok at drikke et eller et halvt glas vin nogle gange under graviditeten. Vi refererer til andre kulturer og ser at deres børn har klaret sig fint selvom moderen har drukket vin.

Man ved nu at selv små mængder tidligt i graviditeten kan øge få ødelæggende konsekvenser.

Du må selv afgøre hvilken holdning du vil have til alkohol og graviditet. Men afholder du dig helt er du fri for at bekymre dig.

2 dl vin påvirker fostrets hjerne

Amerikanske forskere ved Wayne State University School of Medicine har studeret 337 syv-årige børn til mødre som har drukket alkohol under graviditeten.

Allerede ved en daglig indtagelse af seks centiliter stærk alkohol, svarende til to deciliter vin, risikerer man at reducere barnets IQ med i gennemsnit tre enheder.

De fandt også en øget risiko for andre neurologiske skader som nedsat indlæringsevner og reduceret koncentrationsevne.

Alkoholisme og graviditet

Alkoholmisbrug under graviditeten medfører så godt som altid en form for skade på barnet.

For at dit barn skal have det godt og udvikle sig på bedste vis bør du stoppe med at drikke. Det er ikke altid let, men du kan få hjælp og det er aldrig for sent.

Tal med din jordemoder. Du behøver ikke at være flov. Jordemoderen er vant til at håndtere denne slags spørgsmål.

Skader

De skader som kan opstå når den gravide kvinde misbruger alkohol deles normalt ind i tre grupper:

  • Væksthæmning
  • Hjerneskader
  • Afvigende udseende

Både inde i maven og når barnet er født er det kortere end normalt, vejer mindre og har mindre hovedomfang.

Alkohol skader de voksende nerveceller i hjernen. Barnet kan få adfærds og udviklingsforstyrrelser såsom overaktivitet, opmærksomheds- og koncentrationsproblemer.

Barnet kan også få kortere mellemrum mellem øjnene, fladt ansigt, lang og tynd overlæge eller lavtsiddende ører. Selve øjnene og synet kan tage skade.

Hvad du selv kan gøre

Tænk op risici med alkohol, det kan motivere dig til at undgå alkohol.

Den kommende far kan støtte dig i at stoppe med alkohol under graviditeten.

Udnyt din situation. Sig at du ikke orker at gå i byen eller du vil tidligt hjem hvis du syntes det er svært at gå til fester hvor der serveres alkohol og du må undvære.

Find på små kneb som hjælper dig!

Hvad man kan drikke istedet

Der findes mange alternativer i dag. Du kan for eksempel vælge mellem mange gode alkoholfrie vine. Til jul smager most og alkoholfri gløgg godt.

Mange drikke i dag er ikke alt for søde og kan være rigtig gode.

Dansk vand findes med forskellige smage som du kan variere efter smag og behag.

Ved festlige situationer er der cider, pommac og alkoholfri champagne. Sørg for at få din drink serveret i et festligt glas så du får festfølelsen med.

Tips

I dag, desværre, er alkohol så etableret i vores samfund at det forventes at man drikker til fester, middage og andre begivenheder. Det er tit svært at udgå alkohol uden en masse spørgsmål til følge, hvilket kan være svært når man er gravid og vil holde det hemmeligt.

Et godt tip er at sige at du har blærebetændelse og er på penicillin. Penicillin og alkohol går ikke sammen og du får ikke flere spørgsmål.

Det er som sagt ærgerligt at det er kommet hertil, men…sådan er det.