Blodsukker og graviditetsbetinget diabetes

Sukkerindholdet i blodet kontrolleres regelmæssigt under graviditeten. Ved forhøjet værdier laver man en glukosebelastningstest for at teste glukoseintolerancen. I nogle amter får alle gravide foretaget denne test.

En del kvinder oplever en mildere for form diabetes under graviditeten, såkaldt graviditetsbetinget diabetes.

Hvordan opdager man graviditetsdiabetes?

Man kan opdage om en gravid kvinde har graviditetsbetinget diabetes ved en glukosebelastningstest.

Glukosebelastningstesten foregår hos på dit lokale hospital. Du skal være fastende, hvilket vil sige ikke have spist, drukket eller røget inden. Du skal drikke en sukkeropløsning og efter to timer tager man en blodprøve.

Er prøven forhøjet, men indenfor grænseværdierne, laver man testen igen efter en uge. Er det stadig forhøjet skal du se en diætist til en kostgennemgang og vejledning.

Er prøven, efter to timer, over en vis værdi, har du graviditetsbetinget diabetes. Ofte foretages de næste kontroller betydelig tættere på hinanden på fødegangen.

Normalt indkaldes man til det medicinske ambulatorie til en ny glukosebelastning et år efter fødslen.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Hvad gør man ved graviditetsbetinget diabetes?

Dem som har diabetes eller forhøjet glukosefølsomhed skal kontrolleres gentagne gange under gravidteten for at finde den korrekte behandling.

Oftest er det tilstrækkeligt med at følge en passende diæt, som den lokale diabetessygeplejerske hjælper med, men nogle gange kræver det behandling med insulin.