Tobak og graviditet

Hvis du har tænkt dig at stoppe med at ryge eller tage snus så er det på tide at gøre det når du planlægger at blive gravid, eller netop har testet positiv for graviditet. Når du ryger eller tager snus får du en masse skadelige stoffer som optages i blodet og når fostret via moderkagen og navlestrengen. Fostret får oven i købet en større mængde end moderen af visse stoffer, som for eksempel kulilte og nikotin. De fleste af tobaksrøgens stoffer passerer frit over til fostret. Nikotin, som også findes i snus, gør at blodtilstrømningen i livmoderen og moderkagen reduceres og fostret mindre ilt og næring.

Køb folsyre her

Køb babyplan folsyre her

Reduceret iltoptagelse

Kulilten som findes i cigaretrøgen gør at blodets iltoptagelse reduceres. Fostret optager også kulilte når moderen ryger. Fostrets blod optager dobbelt så meget kulilte som moderens, og gassen bliver desuden længere hos fostret end hos moderen.

Rygning øger risikoen for:

  • at fostret ikke vokser tilstrækkeligt
  • Spontan abort
  • Fosterdød under graviditet
  • For tidlig fødsel
  • Løsrivelse af moderkagen
  • Pludselig spædbarnsdød

Selv kvinder der ikke ryger har risiko for at blive ramt

Et nyt studie som blev udgivet i internetudgaven af tidsskriftet Epidemiology viser at selv kvinder der ikke ryger, men udsættes for passiv rygning under graviditeten har en øget risiko for at blive ramt af spontan abort.

Resultatet taler for at gravide kvinder helt bør undgå tobaksrøg. Ifølge forskeren Lena George ved Karolinska Instituttet i Stockhold øgede passiv rygning risikoen for spontan abort med 67% mens aktiv rygning fordoblede risikoen for spontan abort. Resultatet overraskede ikke forskerne, men de blev derimod overrasket over at passiv rygning er almindeligt. Så mange som en fjerdedel af de kvinder der fik spontan abort havde været udsat for tobaksrøg uden selv at være rygere.

Selv snus er farligt!

Et svensk-amerikansk studie er det første der har undersøgt hvordan snus påvirker et ufødt barn.

Snus indeholder også flere tusinde stoffer som tex nitrosaminer, metalforbindelser og kulilte. Nikotin som er det emne der beroliger tobaksrygere findes i større mængder i snus.

En “klump” har et nikotinindhold svarende til 2 stærke cigaretter. Nikotin passerer over i moderkagen og dermed fostret med både kendte og ukendte påvirkninger.

Ifølge studiet kan barnets fødselsvægt falde. Desuden fordobles risikoen for at barnet bliver født for tidligt. Risikoen for svangerskabsforgiftning øges også hos den                                                                   kommende mor.

Hvor meget du ryger og tager snus er i direkte proportion til risikoen for fosterskader. Så snart du stopper gavner det fostret.

Råd til tobaks- og snusafvænning

Henvend dig til din egen læge eller prøv “rygestop linien”.

Brug ikke nikotinplaster eller tyggegummi da disse øger risikoen for at barnet bliver født med misdannede knogler. En dansk undersøgelse viser at den der er gravid og anvender nikotinplaster eller anden nikotinerstatning før den 12 graviditetsuge løber en øget risiko for at få et misdannet barn. 77,000 kvinder deltog i undersøgelsen.

Studiet er udgivet i det medicinske tidsskrift Obstetrics & Gynecology.