Bekymrer du dig også om din fertilitet

Det er der god grund til. Et stort antal par oplever, at når de endelig er klar til at få børn, så vil biologien ikke det, som de vil. For en stor gruppe betyder det, at storken lader vente på sig. Vi har derfor spurgt Katrine Haahr, overlæge i fertilitet og speciallæge i gynækologi og obstetrik, til den virkelighed, hun møder på fertilitetsklinikken TFP Stork Fertility i København.

For hvornår bør du egentlig bekymre dig for din fertilitet? Hvad bør du være opmærksom på? Hvad kan du selv gøre for at øge chancen?

Overlæge Katrine Haahr

4 vigtige spørgsmål om din fertilitet til eksperten

Læs svarene fra Katrine Haahr, overlæge i fertilitet & speciallæge i gynækologi og obstetrik

1. Hvad er den største forhindring for at blive gravid?

Den hyppigste årsag til, at kvinder har svært ved at blive gravide naturligt, er uden tvivl alder. Man plejer at sige, at når man runder 30 års alderen, er kvinders fertilitet faldende. Når vi bliver 35 år, er fertiliteten meget drastisk faldende, og er man over 40 år, er chancen for graviditet meget lille.

De seneste tal fra Rigshospitalets folder “Bevar frugtbarheden” bekræfter kun vores oplevelse. Her viser statistikken, at en 20-årig kvinde har 30 procents chance for at blive gravid i løbet af en cyklus, mens chancen hos en 40-årig kvinde kun er ca. 5 procent. Kigger man på sandsynligheden for at blive gravid over en 5-årig periode for en kvinde på 30 år sammenlignet med en kvinde på 40 år, er der også stor forskel. I løbet af to år vil 90 procent af de 30-årige være gravide sammenlignet med 40 procent af de 40-årige. Får man sit første barn, når man er 36 år, og prøver at få sit næste barn som 38-årig, kan fertiliteten på bare to år være gået drastisk tilbage – alene fordi man har passeret 35 år.

Hos TFP Stork Fertility ser vi hver måned kvinder, som desværre har hormonværdier, hvor det ikke kan lade sig gøre at blive gravid. De bliver dybt chokerede over, at de er nær overgangsalderen, selv om de stadig har menstruation. Samtidig ser vi også kvinder på 42 år, som har rigtig fine hormontal, men kvaliteten af deres æg er nedsat.

Find tidspunkt for din ægløsning

Find tidspunktet for din ægløsning

Flere og flere af dem, som kommer til TFP Stork Fertility for at få fertilitetsbehandling, starter derfor også i IVF-behandling (in vitro, reagensglas red.) med det samme. Kigger vi på vores statistikker for fertilitetsbehandling, er kvinderne i gennemsnit 36,5 år, når de får insemination, og 39,5 år, når de kommer i IVF-behandling. Heldigvis har vi i dag meget erfaring i at hjælpe kvinder over 35 år.

Hos mænd falder sædkvaliteten omkring 40-50 års alderen. Dog har 40 procent af danske mænd nedsat sædkvalitet.

2. Hvad er de mest normale årsager til, at man ikke bliver gravid?

Udover alderen er der en række parametre, som kan forhindre graviditet.

Hos kvinden kan det bl.a. være:

  • Endometriose
  • PCOS
  • Uregelmæssig menstruation/hormonforstyrrelser
  • Manglende passage i æggelederne
  • Muskelknuder i livmoder
  • Operationer i underlivet/tarmoperation
  • Kroniske sygdomme
  • Tidligere infektioner i underlivet
  • Kønssygdomme som eksempelvis klamydia.

Hos manden kan det bl.a. være:

  • Dårlig sædkvalitet, som kan være forårsaget af mange forskellige ting

Nogle par er uforklarligt barnløse. Her kender vi ikke årsagen. I nogle tilfælde vil man finde frem til årsagen undervejs i forløbet (f.eks. forkert behandling). Andre gange finder man aldrig årsagen. For mange lykkedes det dog alligevel, selv om vi ikke kender årsagen til det.

Køb Babyplan Sædkvalitetstest

Køb Babyplan Sædkvalitetstest

3. Hvad kan man selv gøre for at øge chancen for graviditet?

Generelt bør man jo leve sundt. Her er de 10 generelle råd, som vi altid nævner i klinikken. Nogle vil være mere relevante end andre for den enkelte:

1. Pas på vægten

Både overvægt og undervægt er problematisk for din hormonbalance.

2. Undgå for meget koffein
Det vil sige kaffe, cola, energidrikke og sort te (alt med koffein). Man bør maks. drikke tre kopper om dagen

3. Dyrk motion
Husk dog at undgå overdreven motion, da det kan forhindre ægløsning.

4. Stop med at ryge
Undgå passiv rygning. Rygning kan forringe kvaliteten af æg og sæd.

5.  Spis 400 mg folinsyre hver dag
Reducerer risikoen for rygmarvsbrok hos barnet, hvis du bliver gravid.

6.  Spis fiskeolie
Det er en god idé at få fiskeolie, hvis man ikke spiser fisk jævnligt.

7. D-vitamin anbefales af mange om vinteren
Nogle anbefaler D-vitamin – især om vinteren både til manden og kvinden. I StorkKlinik er det ikke noget, vi rutinemæssigt anbefaler, men vi anerkender, at det kan være en god idé om vinteren.

8. Undgå hormonforstyrrende stoffer
Det kan f.eks. være brug af parfume, hårfarve, at drikke vand af plastflasker med phtalater osv., da det kan skade din fertilitet

9. Vær opmærksom på din medicin
Noget medicin kan påvirke din fertilitet både som kvinde og mand. Det gælder bl.a. antidepressiv medicin, blodtryksmedicin, medicin i forbindelse med stofskiftesygdomme og anabolske steroider.

10. Særligt til MÆND!
Specifikt for mænd gælder det, at de skal undgå varme direkte i skridtet (eksempelvis fra en bærbar computer). Man bør også tænke over det arbejdsmiljø, man færdes i.

4. Hvornår bør man overveje en fertilitetsudredning?

Er man en yngre kvinde, så vil 50 procent opnå graviditet inden for tre måneder, og 70 procent inden for et halvt år. Har man derfor forsøgt at blive gravid i mere end 12 måneder uden held, så kan der være en årsag til det.

Hvis der er grund til bekymring, så er det generelt en god idé at få lavet en fertilitetsudredning, som kan give en prognose for, hvor stor chancen er for naturlig graviditet, eller om der er behov for at gå i fertilitetsbehandling. En udredning tager højde for både din/jeres alder, scanning og hormonprøver. Den afslører bl.a. kvindens ægreserve, mandens sædkvalitet, aflukkede æggeledere m.m.

Hos TFP Stork Fertility anbefaler vi, at alle får lavet en fuld fertilitetsudredning, inden de starter i fertilitetsbehandling. Vi mener, at det er vigtigt at starte i den rette behandling fra starten. Har man dårlige hormonværdier allerede som 30-årig, så vil en udredning kunne afsløre det.

Få vores gratis e-bog Guide til graviditet

Få vores gratis e-bog Guide til graviditet her